Annons

FI:s krav på bolåneuppstickarna: Måste säkra långsiktig finansiering

Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier.
Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier.
Bolåneuppstickarna är än så länge inget systemhot mot Sveriges finanser om de skulle kapitulera. Snarare är det den långsiktiga finansieringen som kan bli ett problem om ekonomin börjar svaja, menar Finansinspektionen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startups som utmanar storbankerna om bolånekunderna fortsätter att öka till antalet i Sverige. Hittills har sex aktörer licens att låna ut pengar till bolån, medan ytterligare fem väntar på tillstånd från Finansinspektionen.

Bolagen lockar med låga räntor som görs möjliga genom en digitaliserad ansökningsprocess samt att man ofta arbetar med att ta över befintliga lån, där den mer grundliga kreditprövningen av kunden redan är gjord av någon av de större bankerna.

För att kunna låna ut till bolån krävs mycket kapital, mot ett löfte till investerarna om långsiktiga vinster. Som Di Digital tidigare rapporterat kan den resan ta olika lång tid för aktörerna.

Läs mer: Skilda världar för bolåneutmarna: ”Tog lång tid att få finansiering” 

Än så länge har uppstickarna inte kommit upp i några större volymer för att på riktigt hota bankernas bolåneaffär, man har tillsammans mindre än 1 procent av marknaden. Men de flesta aktörer är fortfarande nya och har på kort tid sett en god tillströmning av kunder som lockas av de låga räntorna. Bland de som är igång med utlåningen finns Avanzas Stabelo och Schibsted-ägda Hypoteket.

När det blir skakigare på den finansiella marknaden så kan de få svårare att finansiera sig.

I och med de hittills låga volymerna finns inget systemhot mot svensk ekonomi om bolåneutmanarna skulle gå under, menar Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier.

Snarare hopas orosmolnen just kring finansieringen, i det fall marknaden i stort skulle börja svänga. Det goda ekonomiska läget i Sverige gör det just nu möjligt att slå sig in med hjälp av låga räntor. Men det kan snabbt ändras, menar myndigheten.

”En del av det som driver utvecklingen kring de nya aktörerna är att det är relativt lätt att få finansiering till nya idéer och innovationer. Det betyder också att om ränteläget pressas upp och risktagandet minskar så kan det bli svårare för dem att få investeringar”, säger Henrik Braconier.

Finansinspektionen kräver en långsiktig stabil finansiering för att utmanarna ska få tillstånd att bedriva bostadskreditutgivning. Myndigheten måste försäkra sig om att uppstickarna kan hålla sina bolåneavtal med befintliga kunder.

”När det blir skakigare på den finansiella marknaden så kan de få svårare att finansiera sig. Därigenom kan det bli svårt för dem att fortsätta utlåningen. Därför har vi tryckt på att de måste ha ett långsiktigt investerarperspektiv och få långsiktiga finansierare för att kunna säkra upp kreditförsörjningen gentemot sina kunder”, säger Henrik Braconier.

De krav ni ställer på aktörerna i dag, räcker de som säkerhet?

”Ja, man ska kunna skydda de kunder man har. När det gäller marginella höjningar av räntan så är jag inte så orolig. Men skulle vi få lite mer turbulens på marknaden blir det svårare för små aktörer som är okända, då kan de få problem.”

Läs mer: Avanzas bolåneutmanare Stabelo sänker räntan till 1,09 procent 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer