Annons

Fler glömmer att betala med digitala fakturor

Postnord driver den egna digitala brevlådan E-boks – medan Stefan Krook och H&M-chefen Karl-Johan Persson äger utmanaren Kivra.
Postnord driver den egna digitala brevlådan E-boks – medan Stefan Krook och H&M-chefen Karl-Johan Persson äger utmanaren Kivra. Foto: TT och Filip Erlind.
Digitala brevlådor gör att svenskarna glömmer bort att betala sina fakturor. Den trenden märker Transportstyrelsen som begär in högre straffavgifter än någonsin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Flera digitala brevlådor konkurrerar om att få hantera svenskarnas kommunikation med myndigheter. Det handlar om Bring-ägda Digimail, E-boks som ägs av Postnord, statliga Min myndighetspost och Kivra, med entreprenören Stefan Krook och HM-vd Karl-Johan Persson i spetsen.

Vid årsskiftet började Transportstyrelsen skicka ut digitala fakturor för trängselskatter och broavgifter till dem som har en digital brevlåda. Antalet personer som missade att betala sina avgifter i tid ökade direkt.

En trängelskattavgift på 30 kronor blir 530 om den är ett par dagar sen. Under första halvåret i år begärde Transportstyrelsen in 183 miljoner i straffavgifter, en ökning på 40 miljoner jämfört med samma period förra året, rapporterar P4 Östergötland.

Läs mer: Kivra och Telia startar bolag i Finland 

”Vi har sett en ökning av antalet tilläggsavgifter i början av året som kan hänga samman med det nya aviseringssättet”, säger Mattias Carleson på Transportstyrelsen till kanalen.

Heléne Lilja på intresseorganisationen Motormännen tycker att Transportstyrelsen borde ha informerat bättre.

”Kommunikationen från Transportstyrelsen har brustit totalt när man gick över till att avisera via digital brevlåda och vid det här laget borde man ha tagit krafttag och sett till att informationen når ut.”

(TT Nyhetsbyrån/Di Digital)

Läs mer: Postnord utmanar Kivra – ansöker om att få bli digital brevlåda 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer