Annons

Fler och rikare: Här är Sveriges 59 techmiljardärer 2020

Fyra av Sveriges allra rikaste techmiljardärer: Martin Lorentzon, Cristina Stenbeck, Lars Wingefors och Daniel Ek.
Fyra av Sveriges allra rikaste techmiljardärer: Martin Lorentzon, Cristina Stenbeck, Lars Wingefors och Daniel Ek. Foto: Di.
Antalet svenskar som blivit miljardärer på digitala affärer och teknik fortsätter att öka i snabb takt och summeras nu till 59 stycken. Deras gemensamma rikedomar om drygt 300 miljarder kronor, motsvarande sex svenska försvarsbudgetar, är 60 procent högre än i fjol.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den femte upplagan av Di Digitals miljardärslista rymmer hela 17 nya namn, medan enbart ett par personer har fallit bort. 

Den kraftiga ökningen av miljardärer förklaras av det generella teknikrally som pågått på världens börser under 2020 i spåren av coronapandemin. Men även utanför börsen har teknikbolag som Klarna, Northvolt och Trustly sett sina värderingar stiga kraftigt, efter transaktioner på den privata marknaden. Många entreprenörers aktier har som en konsekvens stigit kraftigt i värde.

Precis som i fjol toppas listan av Spotifys båda grundare Martin Lorentzon och Daniel Ek, som nu utökar avståndet till resterande entreprenörer. Den svenska streamingjätten har nu nått ett börsvärde om 415 miljarder kronor, och duon börjar sakteliga klättra mot att bli två av Sveriges allra rikaste personer.

Evolution Gamings två grundare Jens Von Bahr och Fredrik Österberg klättrar mest på listan, de har på ett års tid mer än fördubblat sina förmögenheter. Embracer Groups frontman och vd Lars Wingefors har nu i sin tur blivit Sveriges tredje rikaste teknikentreprenör.

Miljardärernas samlade förmögenhet uppgår nu till drygt 300 miljarder kronor, en kraftig ökning med 60 procent sedan i fjol. Deras rikedomar motsvarar till exempel lika mycket som sex årliga försvarsbudgetar i Sverige eller tre hälso- och sjukvårdsbudgetar.

Hela sex av nykomlingarna på listan är grundare av kommunikationsbolaget Sinch, som börjar bli ett av de högst värderade teknikföretagen på Stockholmsbörsen. 

Cristina Stenbeck är fortfarande den enda kvinna i Sverige som blivit miljardär på teknik.

Nedan följer 59 personer, i jämförelse med 44 i fjol, som blivit miljardärer på innehav i den svenska techsektorn. Inom parentes syns förändringar från förra årets lista.

Här är Sveriges techmiljardärer:

1. Martin Lorentzon, 51 år (➡️)

Martin Lorentzon stod för merparten av Spotifys grundplåt vid starten 2006. 

Han är fortfarande streamingtjänstens enskilt största ägare med cirka 12 procent av aktierna genom ett Cypernbaserat företag.

Sedan börsnoteringen för drygt två år sedan har han sålt aktier för flera miljarder kronor.

Kursen på New York-börsen har stigit kraftigt under våren 2020 och Martin Lorentzon börjar bli en av Sveriges allra rikaste personer. 

God för: 52 miljarder kronor

2. Daniel Ek, 37 år (➡️)

Spotifys vd och frontfigur Daniel Ek äger i dagsläget cirka 9 procent av aktierna i företaget.

Han gick nyligen ut och lovade att investera 1 miljard euro, motsvarande 10,6 miljarder kronor, av sitt privata kapital i europeiska teknikbolag för att mota bort konkurrensen från USA. Bland hans mest profilerade portföljbolag finns i dagsläget nätläkaren Kry och batteritillverkaren Northvolt.

37 miljarder kronor

3. Lars Wingefors, 43 år (⬆️)

Den värmländska entreprenören Lars Wingefors tog sitt dataspelsimperium THQ Nordic, som numera heter Embracer Group, till börsen 2016. 

Under de senaste åren har spelutvecklaren, som gjort sig känt för sin aggressiva förvärvsstrategi, rusat på börsen och nått en värdering på nästan 65 miljarder kronor.

Lars Wingefors är fortfarande den enskilt största ägaren och kontrollerar drygt 28 procent av aktierna.

19 miljarder kronor

4. Niklas Zennström, 53 år (⬆️)

En av grundarna bakom videosamtalstjänsten Skype, som såldes till Ebay för 31 miljarder kronor 2005 men som numera ägs av Microsoft

I dag driver Niklas Zennström det framgångsrika Londonbaserade riskkapitalbolaget Atomico, en av Europas allra viktigaste finansiärer inom techsektorn.

17 miljarder kronor

5. Markus ”Notch” Persson, 41 år (⬇️)

Skapare av succéspelet Minecraft som såldes till Microsoft för totalt 18 miljarder kronor hösten 2014. Efter det växte förmögenheten ytterligare i form av utdelningar och försäljningsintäkter.

Tillgångarna i hans privata bolag Notch Enterprises uppgick vid årsskiftet till 13,9 miljarder kronor. På senare år har Markus Persson inte sett några nya intäkter strömma in, samtidigt som han plockat ut flera miljarder kronor i utdelningar. 

Den kontroversielle spelgurun har inte gjort några kända investeringar, utöver inköpet av en lyxvilla för en halv miljard kronor i Hollywood. 

16 miljarder kronor

6. Felix Hagnö, 48 år (➡️)

Mannen som en gång grundade Tradedoubler ihop med Martin Lorentzon fick sju år senare möjligheten att investera i en oprövad streamingtjänst, Spotify.

Vid Spotifys börsnotering 2018 ägde han 2,5 procent av aktierna i bolaget, enligt den amerikanska finansinspektionen SEC. Det finns inga offentliga uppgifter om att Felix Hagnö därefter valt att sälja sin post. 

Hans investeringsföretag Trift Capital har i dag ett högre marknadsvärde än Ratos på Stockholmsbörsen, enligt Di:s uppgifter.

12 miljarder kronor

7. Fredrik Wester, 44 år (➡️)

Spelnörden från Umeå köpte spelutvecklaren Paradox Interactive för 1 krona under 2004. Det skulle visa sig bli en mycket lyckosam investering.

För ett par år sedan klev han ned från vd-posten för att bli arbetande styrelseordförande i bolaget. Men Fredrik Wester äger fortfarande en tredjedel av Paradox, och investerar även i startupbolag genom sitt företag Kichi Invest.

11,5 miljarder kronor

8. Victor Jacobsson, 39 år (➡️)

Victor Jacobsson är den mest tillbakadragna av Klarnas tre grundare och har varken en operativ roll eller styrelseplats i betalbolaget. 

Nyligen genomförde Klarna en större kapitalrunda som värderade bolaget till hela 93 miljarder kronor. 

Han har genomgående försvarat sina ägarandelar i Klarna och äger i dag runt 10 procent av aktierna.

9,5 miljarder kronor

9. Jens von Bahr, 49 år (⬆️)

Grundare av Evolution Gaming, en underleverantör till kasinobranschen. Aktiekursen har mer än fördubblats sedan årsskiftet. 

Han och parhästen Fredrik Österberg sålde aktier för en halv miljard vardera i bolaget i november 2017.

9,1 miljarder kronor

10. Fredrik Österberg, 49 år (⬆️)

Den andra grundaren av Evolution Gaming. Äger tillsammans med Jens von Bahr fortfarande 15 procent av bolaget. 

9,1 miljarder kronor

11. Sebastian Siemiatkowski, 38 år (⬇️)

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski är den enda av grundarna som är kvar inom bolaget. 

Han äger cirka 8 procent av Klarna, som växer snabbt i USA och väntas börsnoteras inom ett par år.

7,8 miljarder kronor

12. Cristina Stenbeck, 42 år (⬆️)

Grunden till hennes förmögenhet lades genom Kinneviks lyckosamma satsningar på traditionell tv- och telefoni inom MTG respektive Tele2.

Men arvtagerskan styrde på 2000-talet in Kinnevik mot betydligt mer digitala affärsmodeller, där ägandet i det tyska e-handelsfenomenet Zalando varit mest lyckosamt. På senare år har Kinnevik, som hon fortfarande äger 4 procent av, storsatsat i företag som Mathem och den brittiska nätläkaren Babylon.

Cristina Stenbeck har lagt uppemot en halv miljard kronor i privata investeringar inom tekniksektorn. I portföljen finns till exempel Spotify, Voi och Northvolt – samt flertalet startups inom mode- och skönhetssektorn.

6,2 miljarder kronor

13. Jakob Porsér, 42 år (⬇️) 

En av utvecklarna bakom spelet Minecraft som såldes till Microsoft 2014. Tillgångarna i hans privata holdingbolag har vuxit i värde under de senaste åren.

4,5 miljarder kronor

14. Christer Brandberg, 78 år (⬇️)

Finansman som blev aktieägare i kamerabolaget Axis redan 1989. 

När bolaget såldes till den japanska jätten Canon under 2015 gjorde Christer Brandberg en vinst på hela 3,5 miljarder kronor.

I dag driver hans tre söner riskkapitalbolaget Gullspång Invest som regelbundet investerar i den svenska techsektorn.

4 miljarder kronor

15. Dan Olofsson, 69 år (⬇️)

Rutinerad entreprenör som är grundare av it-konsultbolaget Sigma.

4 miljarder kronor

16. Erik Stenberg, 57 år (⬆️)

Parhäst till Lars Wingefors som varit finansdirektör på Embracer Group sedan starten 2002. 

Erik Stenberg är fortfarande bolagets fjärde största ägare med knappt 6 procent av aktierna.

4 miljarder kronor

17. Olof Hallrup, 62 år (⬆️)

Riskkapitalist med ett förflutet inom Kinnevik och Stena.

Är storägare i Fortnox, som säljer en molnbaserad företagsplattform för bokföring och fakturering. Bolaget har gått som en raket på börsen under de senaste åren och Olof Hallrup kontrollerar 21 procent av kapitalet.

3,4 miljarder kronor

18. Sebastian Knutsson, 51 år  (⬇️)

Medgrundare av speljätten King, mest kända för spelet Candy Crush, som såldes till Activision Blizzard för drygt 50 miljarder kronor i november 2015. Sebastian Knutsson fick då 2,7 miljarder kronor för sin andel. 

Sebastian Knutsson jobbar fortfarande kvar som kreativ chef på King och hade under 2017 den högsta lönen av samtliga privatpersoner i Sverige.

3,4 miljarder kronor

19. Jonas Nordlander, 47 år (⬇️)

Redan hösten 2015 blev Filip Engelbert och Jonas Nordlander miljardärer när de sålde en tredjedel av sina aktier i den ryska Blocket-kopian Avito. Grundarna köptes helt och hållet ut från bolaget 2019 av det sydafrikanska techkonglomeratet Naspers.

3,4 miljarder kronor

20. Filip Engelbert, 50 år (⬇️)

Den andra av Avitos två grundare, som drog igång bolaget 2007 tillsammans med riskkapitalbolagen Kinnevik och Vostok New Ventures.

Har tillsammans med Jonas Nordlander investerat i flertalet svenska teknikbolag, till exempel äger de knappt 0,5 procent vardera av Klarna.

3,4 miljarder kronor

21. Ludvig Strigeus, 39 år (➡️)

Han är programmeraren som byggde fildelningstjänsten µTorrent. Bolaget blev 2006  Spotifys första förvärv och tekniken lade grunden för den snabba musikspelaren.

För besväret fick Ludvig Strigeus en anställning som senior programmerare – och 5 procent av bolaget. 

Vid börsnoteringen 2018 var den posten utspädd till 0,7 procent, och redan före dess hade Ludvig Strigeus sålt aktier i Spotify för närmare 300 Mkr. 

3,2 miljarder kronor

22. Niklas Östberg, 39 år (⬆️)

En av medgrundarna till den tyska matleveransjätten Delivery Hero. Bolaget noterades på Frankfurtbörsen under 2017 och har i dagsläget ett börsvärde på över 200 miljarder kronor efter en kraftig kursuppgång under våren.

Svensken är vd på företaget och äger enligt Di Digitals uppgifter runt 1,5 procent av bolaget, vilket innebär att han blivit rejält utspädd med resans gång.

3,2 miljarder kronor

23. Peter Carlsson, 49 år (⬆️)

Det svenska batteribolaget Northvolt har sedan starten 2016 tagit in drygt 3,5 miljarder dollar i kapital, varav knappt hälften består av krediter och lån. Bolaget driver redan en anläggning i Västerås, och ska investera ytterligare pengar för att dra igång fullskallig produktion av litiumjonbatterier vid två fabriker i Skellefteå och Tyskland.

Bolagets värdering steg till över 32 miljarder kronor när de fyllde på kassan med nytt kapital i slutet av september. Vd:n och medgrundaren Peter Carlsson äger enligt Di:s uppgifter knappt 10 procent av bolaget.

3,1 miljarder kronor 

24. Håkan Roos, 66 år (⬆️)

Textil- och modebranschen har lagt grunden till Håkan Roos förmögenhet. Han var till exempel storägare i Björn Borg AB. 

Men det är hans teknikinvesteringar som verkligen lönat sig. Håkan Roos post i Izettle gav knappt 700 miljoner kronor vid försäljningen till Paypal 2018. Utöver det äger han aktier i det börsnoterade medtechbolaget Addlife värda 1,3 miljoner kronor. 

Håkan Roos kontrollerar numera NFT Ventures, med flera dussin teknikbolag i portföljen. Riskkapitalbolaget köpte nyligen upp en stor startupportfölj från banken Collector för 330 Mkr. 

3 miljarder kronor

25. Peter Lindell, 66 år (⬆️)

Lade grunden till sin förmögenhet som storägare när bettingbolaget Unibet börsnoterades 2004.

I dag är Peter Lindell tredje största ägare i spelutvecklingsföretaget Paradox med knappt 9 procent av rösterna, genom riskkapitalbolaget Rite Ventures som han kontrollerar. 

Rite Ventures är även största ägare i Qliro, som nyligen delades upp i två bolag på börsen – ett med fokus på betalningslösningar, det andra på e-handel.

3 miljarder kronor

26. Martin Gren, 58 år (⬇️)

Den Malmöbaserade uppfinnaren grundade kamerabolaget Axis och blev miljardär efter Canons uppköp 2015. 

Han har sedan dess satt upp en privat investeringsverksamhet med ett 30-tal portföljbolag på börsen. 

2,9 miljarder kronor

27. Niklas Adalberth, 38 år (⬇️)

Niklas Adalberth var vice vd på Klarna fram till 2015, då han lämnade bolaget för att i stället investera i samhällsförbättrande verksamheter.

Han valde sedan att sälja merparten av sina aktier för runt 2 miljarder kronor, och hittills har han placerat mer än hälften av dessa i sin icke-vinstdrivande stiftelse Norrsken.

Niklas Adalberth äger fortfarande ett par procent av aktierna i Klarna.

2,8 miljarder kronor

28. Jonas Sjögren, 54 år (⬆️)

Den tidigare Ericssonveteranen Jonas Sjögren var en tidig investerare i Storytel, och ägde länge så mycket som tredjedel av ljudboksföretaget.

Efter Storytels kursuppgång på börsen har hans förmögenhet stigit kraftigt, samtidigt som han gradvis minskat sitt innehav till knappt 15 procent av aktierna.

2,5 miljarder kronor

29. Anders Ström, 50 år (⬆️)

En av Sveriges tidiga it-entreprenörer som grundade bettingbolaget Unibet, numera Kindred, på Malta redan 1997.

Genom sitt Cypernbaserade bolag Veralda Investment kontrollerar Anders Ströms fortfarande 3 procent av Kindred.

Han är också största ägare med 20 procent av aktierna i den börsnoterade avknoppningen Kambi, en teknikleverantör inom branschen.

2,5 miljarder kronor

30. Kjell Arvidsson, 59 år (NY!)

En av grundarna till kommunikationsbolaget Sinch, som med hjälp av en aggressiv förvärvsplan sett sin aktiekurs skjuta i höjden under det senaste året.

Sinch förmedlar runt 25 miljarder textmeddelanden från företag till slutkonsumenters mobiltelefoner varje år. Det kan handla om bankbesked, boardingkort, paketavier, kundservice eller en videolänk till nätläkaren.

Kjell Arvidsson är den privatpersoner som äger flest aktier i Sinch, motsvarande 5 procent av kapitalet.

2,3 miljarder kronor

31. Filip Tysander, 35 år (⬇️)

Filip Tysander är grundare av den internationella klocksuccén Daniel Wellington, vars framgångar byggts med hjälp av marknadsföring i sociala medier genom influencers.

Det finns ingen officiell värdering av Daniel Wellington. De samlade vinsterna uppgick mellan 2011 och 2018 till 2,4 miljarder kronor, men i fjol vände bolaget till en förlust om 200 Mkr. Filip Tysander är ensam ägare i bolaget och valde att ur egen kassa täcka upp för minusresultatet.

2,2 miljarder kronor

32. Magnus Nilsson, 64 år (⬇️)

En av grundarna bakom Izettle som såldes till amerikanska Paypal för 19,2 miljarder kronor 2018. Då ägde han 8,4 procent av bolaget.

1,9 miljarder kronor

33. Patrick Söderlund, 46 år (⬇️)

Spelveteranen Patrick Söderlund hoppade för två år sedan av sin topptjänst hos jätten Electronic Arts. Dessförinnan hade han varit en av Sveriges mest välbetalda personer, bara mellan 2015 och 2017 kammade han hem totalt 600 miljoner kronor i lön och annan ersättning.

Hans nya projekt heter Embark Studios som drog igång hösten 2018 och fortfarande arbetar med sitt första spel. Den japansk-koreanska spelkoncernen Nexxon har sedan dess köpt två tredjedelar av aktierna i bolaget, Patrick Söderlund har stått för de största försäljningarna.

Vd:n äger fortfarande runt 20 procent av Embark, som värderas till 2,7 miljarder kronor.

1,9 miljarder kronor

34. Michael Knutsson, 59 år (⬆️)

Mångårig investerare på betting- och spelmarknaden. Värdet på hans noterade innehav i teknikbolag som Netent, Betsson, Stillfront och Embracer Group uppgår till ungefär 1,9 miljard kronor.

1,9 miljarder kronor

35. Carl Manneh, 43 år (⬇️)

Medgrundare och före detta vd på Minecraft-bolaget Mojang.

1,8 miljarder kronor

36. Jacob de Geer, 45 år (⬇️)

Före försäljningen till Paypal 2018 ägde Jacob de Geer 7,3 procent av det Stockholmsbaserade betalbolaget Izettle. Han har fortsatt som chef även efter ägarbytet. 

Enligt Di:s uppgifter kommer entreprenören att tilldelas ytterligare aktier i Paypal om han väljer att stanna kvar i verksamheten under längre tid. Det borgar för att Jacob de Geers förmögenhet kan växa under de kommande åren.

1,6 miljarder kronor

37. Lars Markgren, 57 år (⬇️)

Medgrundare och tidigare Sverigechef på King.

1,6 miljarder kronor

38. Per Lindberg, 59 år (NY!)

Tidigare aktieanalytiker på investmentbanken ABG Sundal Collier, som gjorde sig känd genom att tidigt förutspå kraschen i Fingerprint.

Han äger hela 34 procent av it-bolaget Enea, som hjälper operatörer att sätta upp programvara för 4G- och 5G-näten. 

1,6 miljarder kronor

39. Robert Gerstmann, 45 år (NY!)

En av grundarna till Sinch.

1,6 miljarder kronor

40. Kristian Männik, 46 år (NY!)

En av grundarna till Sinch.

1,6 miljarder kronor

41. Magnus Olsson, 38 år (⬇️)

Magnus Olsson var med och grundade taxiappen Careem, med verksamhet i Mellanöstern och Nordafrika, under 2012.

I fjol köptes bolaget upp av branschkollegan Uber för 28,7 miljarder kronor. Affären resulterade i att Magnus Olsson och hans medgrundare Mudassir Sheikha ersattes med runt 150 miljoner dollar vardera, enligt Di:s uppgifter, fördelat på kontanter och Uber-aktier.

1,5 miljarder kronor

42. Henrik Sandell, 46 år (NY!)

En av grundarna till Sinch.

1,5 miljarder kronor

43. Björn Zethraeus, 57 år (NY!)

En av grundarna till Sinch.

1,5 miljarder kronor

44. Staffan Dahlström, 53 år (NY!)

Var med och grundade HMS Networks under 1988, som kopplar upp maskiner och apparater till olika industriella nätverk. Den ursprungliga affärsidén föddes under ett examensarbete vid Högskolan i Halmstad. 

Aktien har lyft kraftigt under våren och vd:n Staffan Dahlström äger knappt 14 procent av företaget.

1,4 miljarder kronor

45. Mikael Brodén, 42 år (NY!)

Var tidigt med och lade grunden till Lars Wingefors spelimperium Embracer Group. Äger fortfarande 2 procent av aktierna i företaget.

1,4 miljarder kronor

46. Johan Hedberg, 47 år (NY!)

En av grundarna till Sinch.

1,4 miljarder kronor

47. Jonas Tellander, 50 år (NY!)

Mitt under finanskrisen 2008 var Storytel nära konkurs. Jonas Tellander tvingades då pitcha sin affärsidé i tv-programmet Draknästet i jakt på kapital.

Revanschen skulle komma. I dag kan Jonas Tellander, som behållit 8 procent av aktierna i Storytel, titulera sig miljardär på sin marknadsledande ljudbokstjänst.

1,3 miljarder kronor.

48. Carl Wilsson, 37 år (NY!)

En av grundarna till betalföretaget Trustly, som erbjuder betallösningar för e-handeln. Carl Wilsson klev av från vd-posten för fyra år sedan och bor numera i London.

Han sålde av aktier för ungefär en halv miljard kronor när Nordic Capital blev storägare i Trustly 2018 – och kunde kamma hem ytterligare 630 Mkr tidigare i år när ett internationellt konsortium med fondjätten Blackrock i spetsen klev in i ägarkretsen.

Genom ett bolag på Malta äger Carl Wilsson fortfarande 1,2 procent av Trustly, som värderas till hela 16,5 miljarder kronor.

1,3 miljarder kronor

49. Patrik Stymne, 54 år (⬇️)

Medgrundare av Candy Crush-bolaget King.

1,3 miljarder kronor

50. Gustav Söderström, 44 år (NY!)

Var tidigare toppchef på Yahoo, men kom till Spotify 2009 och har sedan dess tagit rollen som produkt- och utvecklingschef hos streamingjätten. Ingår i Spotifys koncernledning.

Gustav Söderström löste in optioner för drygt 400 Mkr under 2018 och 2019, och hans kvarvarande är i skrivande stund värda cirka 800 Mkr efter årets starka kursuppgång.

1,2 miljarder kronor

51. Thomas Hartwig, 45 år (⬇️)

Medgrundare av King, som stannade kvar i rollen som teknikchef fram till början av året.

1,2 miljarder kronor

52. Lukas Gratte, 37 år (NY!)

En av Trustlys medgrundare. Sålde av en post motsvarande 10 procent av bolaget under 2018 för runt 700 Mkr till Nordic Capital. 

I år avyttrade han ytterligare 1,5 procent av Trustlys utestående aktier för 250 Mkr. 

1 miljard kronor

53. Joel Jakobsson, 37 år (NY!)

Den tredje och sista av Trustlys medgrundare. Precis som Lukas Gratte avyttrade han av merparten av sina aktier redan för två år sedan – och i år sålde han av ytterligare andelar.

Lukas Gratte och Joel Jakobsson äger fortfarande 0,5 procent vardera av företaget.

1 miljard kronor.

54. Håkan Sjunnesson, 64 år (NY!)

Arbetar med investeringar på Per H Börjessons fondbolag Spiltan, som är näst största ägare i spelföretaget Paradox. 

Men Håkan Sjunnesson har även en stor privat post i Paradox, knappt 3 procent av aktierna, som värderas till nästan 1 miljard kronor.

1 miljard kronor

55. Alex Norström, 44 år (NY!)

Är premiumchef på Spotify, vilket innebär att han ansvarar för bolagets betalda prenumerationstjänst – som står för 90 procent av bolagets intäkter.

Precis som Gustav Söderström har han löst in personaloptioner under de senaste åren, och värdet på hans kvarvarande incitamentsprogram uppgår till cirka 750 Mkr.

1 miljard kronor

56. Hjalmar Winbladh, 52 år (NY!)

Mångårig entreprenör och riskkapitalist inom tekniksektorn. Har bland annat varit med och grundat Rebtel och Sendit, som såldes till Microsoft under 1999.

Mellan 2015 och 2020 var han partner på EQT, med ansvar för deras teknikgren Ventures, och äger aktier värda knappt 400 Mkr i riskkapitalbolaget på Stockholmsbörsen. Han kontrollerar även 10 procent av det miljardvärderade musikteknikbolaget Epidemic Sound, som han var med och startade.

Därutöver kammade Hjalmar Winbladh hem runt 100 Mkr när Izettle såldes till Paypal 2018.

1 miljard kronor 

57. Staffan Persson, 63 år (⬇️)

Har investerat i it-bolag sedan 80-talet och blivit förmögen på bolag som Neonet och Unibet.

Hans noterade innehav värderas i dag till cirka 900 miljoner kronor, men Staffan Persson investerar även i onoterade startupbolag.

1 miljard kronor

58. Leif Kristensson, 85 år (⬇️)

Entreprenör och före detta svetsare som byggt upp ett företagsimperium inom den traditionella industrin.

Under 2017 kammade han dock hem drygt 520 Mkr på försäljningen av det Göteborgsbaserade teknikbolaget Icomera, som utvecklar wifi-lösningar till tåg och bussar, till franska Engie-koncernen.

1 miljard kronor

59. Bengt Hagnö, 80 år (⬇️)

Bengt Hagnö grundade modekedjan Joy och är pappa till Felix Hagnö. Han fick tidigt chansen att investera cirka 5 miljoner kronor i Spotify – en post som på börsen 2018 blev värd ungefär 1 miljard kronor.

1 miljard kronor

Läs tidigare års listor:

Här är Sveriges 27 techmiljardärer 2016 

Här är Sveriges 28 techmiljardärer 2017 

Här är Sveriges 41 techmiljardärer 2018 

Här är Sveriges 44 techmiljardärer 2019

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer