Annons

Fler olyckor med elsparkcyklar

Foto: Kallestad, Gorm
Nya siffror visar på en fortsatt ökning av olyckor med elsparkcyklar i Stockholm, enligt Dagens Nyheter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt preliminära siffror som Dagens Nyheter har tagit del av har akutsjukhusen och Polisen i Stockholms län rapporterat in totalt 86 olyckor elsparkcyklar till Transportstyrelsen i år.

Senast i fredags körde en SL-buss på två personer som färdades på en elsparkcykel. Personerna fick föras till sjukhus med ambulans. Enligt Expressen är personen som framförde cykeln polisanmäld för vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada gentemot personen som fick skjuts. 

I maj skedde även en olycka där en person som har färdats på en elscooter har avlidit i en trafikolycka i Helsingborg.

Läs mer: Man död i olycka med elscooter – Transportstyrelsens utredare vill se förbud 

Så sent som förra helgen fick två personer föras till sjukhus med ambulans efter att ha blivit påkörda av en buss när de färdades på en elsparkcykel i centrala Stockholm. 

Fler olycksfall kan dock komma att registreras i efterhand och det finns idag ingen särskild kategori för elsparkcyklar. Den preliminära statistiken gäller de olyckor där polis eller sjukvårdspersonal anmält att det gäller elsparkcyklar.

 Det kan dröja allt ifrån en vecka till tre månader innan olycksfall rapporteras. För juli har vi hittills fått rapporter om 17 olyckor, men den siffran kommer sannolikt att öka, och detsamma gäller augusti, i takt med att akutsjukhusen registrerar olyckorna, säger Ryo Yamazaki, statistiker vid Transportstyrelsen till DN.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer