Annons

Fler spelnoteringar på gång: ”Många bra bolag som man missar”

Kända svenska spel. Bilden är ett kollage.
Kända svenska spel. Bilden är ett kollage. Foto: Eric Bergh (Di).
Noteringarna inom gamingsektorn har kraftigt minskat i antal under de senaste åren, sedan bolagen valt att bli uppköpta i stället. Men nu tror Redeyes spelanalytiker Tomas Otterbeck på en förändring. ”Man missar många bra bolag”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spelutvecklarna Avalanche Studios och Fatshark har har båda pekats ut som två av sektorns hetaste börskandidater under de senaste åren. 

Men på grund av fördröjningar, tveksamheter och uppköp har noteringarna uteblivit.

Redan i januari 2018 lyfte Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye, fram Avalanche som en noteringskandidat. Men ett par månader senare klev danska Nordisk Film in i bilden och köpte upp bolaget för 1,2 miljarder kronor.

”I och med uppköpet blev det ingen notering. Det är däremot inte omöjligt att Nordisk Film vid ett senare tillfälle sätter Avalanche på börsen. Inom denna bransch är det mycket floppar och flippar och i just Avalanches fall har det varit mestadels floppar de senaste åren, jag tror man först vill se ett par flippar innan man noterar sig”, säger Tomas Otterbeck. 

Läs mer: Nordisk Film köper Avalanche Studios i jätteaffär 

Stockholmsbaserade Fatshark blev istället uppköpta till 30 procent av den kinesiska techbjässen Tencent, som i år även investerat i de svenska bolagen Sharkmob och Stunlock Studios. 

”Det är lustigt det där. Antingen går det dåligt för ett bolag och en notering skulle inte vara tillräckligt gynnsam. Eller så går det så bra att en notering inte behövs. Fatshark är ett sådant exempel på ett bolag som går för bra för att behöva notera sig.”

Läs mer: Fatshark nobbade börsen för kinesisk techjätte – gör rekordstor vinst  

Ett framgångsrikt bolag inom gamingsektorn med en lönsam verksamhet och långsiktiga ägare blir sällan noterade, vilket Tomas Otterbeck tycker är synd. Allmänheten går då miste om bra investeringsmöjligheter. 

”Det är ju inte så att bara sämre bolag går till börsen, men definitivt är det så att man missar många bra bolag”, säger analytikern.

Animationsbolaget Goodbye Kansas har skjutit upp sina planer på att noteras till 2020 eller 2021. Det är ett typexempel på ett bolag som genomgått tuffare tider. Bolaget sålde av sin investeringsdel i andra spelbolag till Embracer, och är nu istället endast aktiva inom animeringssegmentet.

Gamingbolag är överlag konjunkturokänsliga, konsumenten får lång och god underhållning för ett billigt pris.

Läs mer: Börsplanerna grusades – nu styckar spel- och filmbolaget av till underpris 

Analysfirman Redeye har en ”corporate finance”-avdelning som hjälper bolag till börsen. I skrivande stund bearbetas ett par nya bolag, men på grund av konkurrensskäl kan Tomas Otterbeck inte nämna några specifika namn.

”Det finns en hel del bolag inom gamingsektorn som är intresserade av att notera sig. Först nästa år kan vi få se noteringar”, säger han.

En utstickande parameter som Redeye tittar på extra mycket är hur pass diversifierad portfölj företaget har.

Om bolaget endast har ett eller två spel är det tveksamt om det ska tas vidare. Det krävs att de har en handfull redan existerande spel, eller som är på gång.

Det rådande börsklimatet bäddar för noteringar, säger Tomas Otterbeck, men det kan snabbt skifta.

”Gamingbolag är överlag konjunkturokänsliga, konsumenten får lång och god underhållning för ett billigt pris. Men typiskt nog faller spelsektorn ofta om börsen i stort gör det, men kanske inte lika mycket som de mest konjunkturkänsliga aktierna. Med det sagt – förändras börsläget kan man få vänta ett år för att hitta ett bra läge för listning”, säger analytikern.

I år har noteringarna varit relativt få. Det mindre bolaget Game Chest börsnoterades på Spotlight-listan och har sedan dess stigit med omkring 35 procent.

Spelföretaget Atari klev även in på First North, men det var endast en parallellnotering i Sverige då bolaget är huvudnoterat i Paris. Aktien har sedan dess backat med 25 procent.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer