Hoppa till innehållet

Fler svenska techbolag skickar hem personalen

Flera svenska techbolag följer i Spotifys fotspår och agerar till följd av coronaviruset. Exempelvis skickar Paradox Interactive och Blocket hem samtliga anställda på obestämd tid. 

Blockets vd Pernilla Nissler (t.v) och Paradox Interactives vd Ebba Ljungerud (t.h). Bilden är ett kollage.
Blockets vd Pernilla Nissler (t.v) och Paradox Interactives vd Ebba Ljungerud (t.h). Bilden är ett kollage.

Redan på tisdagskvällen uppmanade streamingjätten Spotifys vd Daniel Ek samtliga anställda att arbeta hemifrån.

På onsdagen följde fler svenska digitala bolag efter.

Paradox Interactives vd Ebba Ljungerud meddelade att samtliga medarbetare ombeds att jobba hemifrån och att spelutvecklaren stoppar alla tjänsteresor och konferenser på obestämd tid. 

”Hälsan och säkerheten för personalen är vår högsta prioritet och vi har alla ett gemensamt ansvar att motverka spridningen av covid-19-viruset”, skriver vd:n i ett inlägg på Twitter. 

Läs även: Stor sammanställning: Så agerar 20 svenska bolag i coronarädslan

Elscooterbolaget Voi är ytterligare ett svenskt företag som vidtar åtgärder i spåren av coronavirusets framfart. I ett pressmeddelande skriver Voi att deras lagerpersonal och servicetekniker följer Världshälsoorganisationen – WHO:s – rekommendationer. 

”Vi försöker också nå ut till våra åkare och rekommendera dem att bära handskar när man färdas på våra scooters och vidta ytterligare säkerhetsåtgärder som att använda handsprit[...]”, skriver Voi vidare i pressmeddelandet. 

Den ökade smittspridningen i Sverige har heller inte undgått fintechbolaget Klarna som har omkring 2 500 anställda, varav merparten är baserade i Sverige. 

Pressavdelningen skriver i ett mejl till Di Digital att vd:n Sebastian Siemiatkowski under onsdagen informerat personalen om möjligheten att jobba hemifrån – efter dialog med ansvarig chef. 

”Vi har följt utvecklingen noggrant den senaste tiden och uppdaterat våra medarbetare löpande om situationen”, skriver pressavdelningen vidare i mejlet. 

Klarna skärper också riktlinjerna för både resor i tjänsten och privat.

”Vi råder alla att inte göra några resor som inte är absolut nödvändiga”, uppger presschefen Niklas Gillström.

Läs mer: Tokrusning efter appar i nedstängt Italien

Köp- och säljbolaget Blocket ansluter sig till raden av svenska företag som nu ber sin personal att arbeta hemifrån. 

”I dag har vi tagit beslutet om att be våra anställda att jobba hemifrån till vidare”, skriver Blockets vd Pernilla Nissler i mejl till Di Digital. 

Läs även: Priserna skenar – nu stoppar Blocket annonser för handsprit

Enligt Blockets vd togs beslutet för att minska spridningen av coronaviruset.

”Vi gör också detta för att vi som företag har möjlighet att jobba på distans och det är ett sätt för oss att leva efter våra värderingar och ta ansvar. Vi hoppas att fler företag, som kan, agerar likadant”, fortsätter hon i mejlet.

Även samtliga 80 anställda på fiskeappen Fishbrain kommer från och med torsdag att jobba hemifrån, rapporterar Breakit

”Vi hoppas såklart att detta blir ett kortvarigt upplägg men under tiden klarar vi oss utmärkt med ett ‘virtuellt’ kontor”, säger vd:n Johan Attby i en kommentar till sajten.

Mer om coronavirusets påverkan på techbolagen i senaste digitalpodden:

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera