Annons

Flygnestorn Jan Carlzons portföljbolag i konkurs – nu köps tillgångarna upp för en halv miljon

Insurellos vd Marcus Janback och Ifdelayeds tidigare delägare Jan Carlzon.
Insurellos vd Marcus Janback och Ifdelayeds tidigare delägare Jan Carlzon. Foto: Di och TT.
Efter flygbranschens kollaps under coronapandemin gick Ifdelayed – som hjälpte konsumenter att få pengar för försenade avgångar – i konkurs. Nu köps tillgångarna upp av branschkollegan Insurello för en blygsam summa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska bolaget Ifdelayed hade som affärsidé att hjälpa resenärer att få ersättning vid försenade och inställda flygavgångar, något som flygbolagen inte alltid varit villiga att betala ut utan strid.

Totalt hade bolaget, som grundades 2015 i Stockholm, hjälpt över 100 000 kunder i Europa att få tillbaka mer än 150 miljoner kronor.

Men när coronapandemin slog till med full kraft ställde flygbolagen inte bara in sina avgångar, de slutade även att betala ut ersättningar för förseningar. I början av maj valde Ifdelayeds ägare att försätta bolaget i konkurs efter att kassan börjat sina, vilket Di Digital kunde avslöja. 

Enligt Bolagsverket hade bolaget totalt tagit in drygt 11 Mkr i externt kapital sedan starten. För två år sedan blev den forne SAS-chefen Jan Carlzon delägare i bolaget, vilket ledde till viss uppmärksamhet. Techmiljardärerna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, som var styrelseordförande i Ifdelayed, fanns också på ägarlistan.

Läs mer: Ifdelayed hjälpte resenärer att strida mot flygbolagen – går i konkurs

Nu har tillgångarna i Ifdelayeds konkursbo köpts upp av det svenska startupbolaget Insurello. De bedriver en liknande verksamhet som går ut på att hjälpa konsumenter att få ut rättmätig ersättning från olika försäkringsbolag. 

Insurello grundades 2016 och säger sig i sin tur ha hanterat totalt 80 000 ärenden där konsumenter fått ut 60 Mkr i ersättning från försäkringsbranschen. 

”Det här är utan tvekan en av våra mest intressanta satsningar. Mörkertalet kring ersättning för flygförseningar är stort – precis som för personskador. Konsumenter går miste om miljontals kronor varje år, pengar som de har rätt till men inte vet om”, säger Marcus Janback, vd och grundare av Insurello, i en kommentar.

Prislappen landade på drygt en halv miljon kronor, uppger Insurello för Di Digital. Konkursförvaltaren Niklas Emthén, advokat på byrån Lindskog Malmström, menar att det fanns ett stort intresse för tillgångarna i konkursboet.

”Det var ett flertal intressenter, framför allt avseende kravstocken, men även gällande hela verksamheten. Försäljningen föregicks av budgivning med flera inblandade budgivare”, skriver han i ett mejl till Di Digital.

Bägge bolagens affärsidéer har bestått av att ta en andel, runt 25 procent, av utbetalningarna som sin provision. Under sitt senaste räkenskapsår, som var brutet och löpte till april 2019, omsatte Insurello 2,3 Mkr och noterade en förlust på 5,1 Mkr. 

Företaget tog förra året in 25 Mkr i riskkapital från bland annat mediekoncernen Schibsted och riskkapitalbolaget Luminar Ventures.

Tre anställda – Jonatan Åkesson, Olivia Otterstedt och Philip Vigerland – rekryteras från konkursboet och blir ansvariga för det nya affärsområdet hos Insurello. 

Ifdelayeds grundare och tidigare vd Erik Tengvall följer dock inte med efter affären.

Läs mer: Techbolaget som driver in dina försäkringspengar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer