Annons

Folkhälsomyndigheten tar hjälp av Telias mobildata – vill kartlägga Stockholmarnas resande

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Foto: Janerik Henriksson/TT
Folkhälsomyndigheten börjar ta hjälp av mobildata från Telia för att kartlägga coronavirusets troliga spridning i landet. Tidigare har statsepidemiologen Anders Tegnell avvisat behovet av mobildata i en intervju med Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Folkhälsomyndigheten tar nu hjälp av mobildata för att analysera hur människor har rört sig i Sverige i samband med coronavirusets spridning. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att man ska få tillgång till informationen från operatören Telia. 

För att kunna följa svenskarnas rörelsemönster i samband med coronapandemin ska Folkhälsomyndigheten därmed kunna ta in anonymiserad och aggregerad data från Telias mobiltelefonnät för svenska kunder. 

Enligt Folkhälsomyndighetens pressmeddelande kan uppgifterna användas som underlag för beslut om eventuella åtgärder, och för att utvärdera effekten av redan vidtagna åtgärder, som rekommendationer om att hålla avstånd och att undvika onödiga resor, heter det.

Under myndigheternas dagliga presskonferens sa statsepidemiolog Anders Tegnell att Telias mobildata främst ska användas för att spåra svenskarnas generella resande i landet. 

”Vi vill titta på rörelsemönster och kunna se om folk följer våra rekommendationer”, säger han. 

Anders Tegnell betonar att det för närvarande främst handlar om Folkhälsomyndighetens rekommendation att stockholmare inte ska resa runt i landet under påsklovet. 

Enligt Telia är det tjänsten ”Telia Crowd Insights” som nu erbjuds Folkhälsomyndigheten. Tjänsten lanserades 2017 och används vanligen i stads- och samhällsplanering, till exempel när man ska dra en ny busslinje eller anlägga en väg, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Läs mer: Förlorade streamingkriget – nu hjälper de Telia att sälja data om kunderna

Beslutet från Folkhälsomyndigheten tycks stå i kontrast till de metoder som statsepidemiolog Anders Tegnell förordade i en intervju med Di Digital den 27 mars.

Då avvisade han behovet av att engagera teleoperatörerna. 

Di Digital söker Anders Tegnell för en kommentar. Men Pernilla Engström på Folkhalsomyndighetens pressavdelning menar att Anders Tegnells tidigare kommentarer handlat om smittspårning, inte kartläggning. 

”Det handlade ju om att spåra smitta, det här handlar om att se rörelsemönster”, skriver hon i ett mejl.

Olika typer av digital kartläggning och smittspårning har redan gjorts med hjälp av mobildata i Sydkorea, och påbörjats i länder som Tyskland, Danmark och Norge, enligt Sveriges Radio.

”Tekniken som användes i Sydkorea, där man varnade folk som varit på platser där smittade personer vistats, gjorde nytta i ett tidigt stadium. Men vi har passerat det stadiet i Sverige. Det hade gjort nytta när svenskarna kom hem från sina skidresor i Italien. Men det är inte aktuellt längre”, sa Anders Tegnell till Di Digital den 27 mars.

Däremot ville han engagera svenska folket i den datainsamling som används för att begränsa coronavirusets spridning. 

”Det vi framför allt är intresserade av just nu är hur spridningen utvecklar sig i olika delar landet. Vi vill kunna rikta våra åtgärder och informationsgivning på ett bra sätt”, sa han då.

Beskedet var då att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skulle ta ansvar för den tekniska utvecklingen av en ny digital tjänst, i samråd med Folkhälsomyndigheten. Dessa planer fortskrider, enligt MSB. Exakt vad det handlar om låter man vara osagt i dagsläget.

”Samarbete pågår med Folkhälsomyndigheten och andra berörda aktörer. Vi kommer förhoppningsvis att kunna berätta mer i slutet av nästa vecka”, säger Anna Lindbäck, pressansvarig på MSB. 

Kristofer Ågren, chef för Data Insights på Telia, säger sig vara hedrad av att kunna bistå myndigheten. 

”Jag är stolt över möjligheten att stötta Folkhälsomyndigheten i kampen mot coronaviruset. Data är ett väldigt precist och säkert beslutsunderlag som gör att man kan se mönster som annars hade varit svåra att upptäcka, insikter som blir viktiga när man kartlägger och vidtar åtgärder mot smittspridning”, säger han i ett skriftligt uttalande. 

Förra veckan meddelade Telia Finland att man under tre månader ska förse finska statsrådsberedningen med motsvarande data för Finland.

Läs även: Googles data avslöjar: Så rör sig svenskarna under krisen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer