Annons

Fondchefen avfärdar corona-stopp: ”Vi investerar i samma takt som tidigare”

Industrifondens vd David Sonnek.
Industrifondens vd David Sonnek. Foto: Amanda Lindgren.
Statligt grundade Industrifonden drar inte i bromsen – utan fortsätter att investera som förut, trots rykten om motsatsen. Det säger vd:n David Sonnek till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sveriges entreprenörer är djupt oroade av coronakrisens effekter på riskkapitalbolagens investeringsvilja. Det gäller inte minst grundarna bakom snabbväxande, tekniktunga startupbolag, som ännu har långt till vinst. 

Under veckan har Di Digital tagit emot ett tips om att den statligt grundade stiftelsen Industrifonden skulle ha tagit en paus för att utvärdera effekterna av coronakrisen. Men Industrifondens vd David Sonnek avfärdar ryktet.

”Det stämmer inte alls. Vi tar ingen paus och investerar i samma takt som tidigare”, säger han när Di Digital ringer upp.

Vårt uppdrag är att investera i bolag som framtidssäkrar svensk industri.

Hur påverkas era investeringar av krisen?

”Vårt uppdrag är att investera i bolag som framtidssäkrar svensk industri. Det handlar om ny teknologi och ny vetenskap. Vi anpassar inte tempot till marknadsläget. Det enda som kan påverka tempot när konjunkturen sviktar är att det blir svårt att hitta syndikeringspartners. Bolag som bygger sina affärsidéer på ny vetenskap har stora kapitalbehov. Det räcker inte med bara våra pengar och vårt nätverk.”

Hur ser er investeringstakt ut?

”Det rör sig om fyra till åtta nyinvesteringar och nästan dubbelt så många följdinvesteringar per år, till ett värde på totalt cirka 400 miljoner kronor. Vi har tillgångar på ungefär 4,5 miljarder kronor, varav mer än hälften är investerat i startups. Men eftersom vi är en evergreen-fond investerar vi i en lägre takt än de fonder som har en exit-horisont på fem till sju år.” 

Läs mer: Missar sänkte Industrifonden: ”Ett litet hack i kurvan”

Har ni några investeringar i pipeline?

”Ja, vi stänger en ny investering om någon vecka på 20 miljoner kronor. Jag kan inte säga mer just nu, men vi gör den ihop med en syndikeringspartner.” 

Det kan bli lite ökat fokus på följdinvesteringar.

Hur ser fördelningen ut mellan nya investeringar och följdinvesteringar under 2020 tror du?

”Ingen större skillnad. Men det kan bli lite ökat fokus på följdinvesteringar. Coronakrisen får ju behoven att öka bland våra befintliga portföljbolag. För många kommer utvecklingen gå lite långsammare av olika anledningar. Marknaden är trögare nu, kunderna mindre nyfikna.” 

Har ni några exempel på portföljbolag som drabbas hårt av corona?

”Vi har inte kommit så långt i analysen att jag vill säga något ännu. Alla kommer att påverkas på något sätt.”

Vad händer med värderingar på startupbolag när börsen rasar som nu, med kring 30 procent?

”I tidigare nedgångar har ju värderingarna på startupbolag fallit mer än börsen. Högre risk ger ju högre volatilitet. Börsen påverkar även bolagen eftersom det i många fall är börsbolagen som ska köpa dessa startups.”

Du var ju på SEB Ventures under dotcomkrisen 2000 och finanskrisen 2008. Vad har du lärt dig om kriser?

”Man vet aldrig vad som blir en svart svan. Så kriser slår på olika sätt. Bolag drabbas olika och åtgärderna bör vara anpassade därefter. Till exempel finns det startups som är beroende av långa leverantörskedjor. Andra säljer komplexa produkter som kräver personliga möten. Coronakrisen slår också mot läkemedelsutveckling och kan fördröja kliniska studier. Men jag tror vi har goda möjligheter att se en hyfsad snabb återhämtning här. Det är en tragisk hälsokris, men ekonomin brukar repa sig.”

Läs även: Riskkapitalnestorn: Oron nu liknar Lehman-kraschen 2008

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer