Annons

Foodora anklagas för lönedumpning

Felipe Gutierrez är Sverigechef för Foodora.
Felipe Gutierrez är Sverigechef för Foodora. Foto: Caroline Eriksson
Flera hundra stockholmare levererar mat via budtjänsten Foodora. Men nu anklagar facket bolaget för lönedumpning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Cykelbud från matbudjätten Foodora har blivit en allt vanligare syn på Stockholms gator. Men de 350 personer som arbetar för matjätten saknar både kollektivavtal och har låg timpenning, visar en granskning gjord av Stockholm Direkt.

Delivery Hero-ägda Foodora har varit verksamma i Stockholm sedan förra sommaren och erbjuder en hemleveranser av mat från cirka 300 restauranger i Stockholm och Göteborg. 

Läs mer: Foodora spår miljardomsättning

Enligt tidningen tjänar Foodoras cykelbud 70 kronor i timmen plus 20 kronor per leverans. Under helgerna är det 75 kronor per leverans som gäller. Detta ligger långt under den rekommenderade ingångslönen på 130 kronor som Transportarbetareförbundet rekommenderar.

"Som jag det är det en form av lönedumpning", säger Lars Karlsson, ombudsman på Transportarbetareförbundet i Stockholm till tidningen.

Foodoras Sverigechef Felipe Gutierrez säger att bolaget diskuterat kollektivavtal men valt bort det, för att kunna spara på administration och kostnader.

Läs även: Fulspel när mat-appar krigar om krogar

– Vi har vuxit i enorm takt. Just nu håller vi på att diskutera hur vi ska gå vidare. Vi anlitar väldigt mycket personer som kanske inte skulle komma ut i arbetslivet utan oss. Den flexibiliteten vill vi inte förlora, säger Felipe Gutierrez till Stockholms Direkt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer