Annons

Foodtech-utmanaren: ”Labbkött finns på hyllorna om åtta år”

Daan Luining, utvecklinschef på Nederländska Meatable.
Daan Luining, utvecklinschef på Nederländska Meatable. Foto: Amanda Lindgren
Nederländska Meatable tar fram kött genom stamceller i laboratorier. Bolaget utmanar köttindustrin och satsar på att inom några år ha labbköttet i matbutikernas hyllor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Helsingfors) Hur ska vi kunna äta kött på ett hållbart sätt? Det var frågeställningen när foodtech diskuterades under tisdagen på techfestivalen Slush i Helsingfors.

Flera startupbolag har gått med i racet om att kunna erbjuda kött som produceras artificiellt i laboratoriemiljö. 

I fronten ligger nederländska Meatable som tillsammans med bland andra University of Cambridge tagit fram ett sätt att gå från en cell till köttbit. Bolaget har hittills tagit in drygt 30 miljoner kronor i investeringar från flera VC-bolag och ängelinvesterare.

När man föder upp en kalv för att sedan slakta den, går det åt cirka 1000 liter vatten för 1 kilogram kött

På en av scenerna på Slush berättade bolagets utvecklingschef Daan Luining om Meatables framtidsplaner.

”Som man gör det i dag, när man föder upp en kalv för att sedan slakta den, går det åt cirka 1 000 liter vatten för 1 kilogram kött. Dessutom blir det en hel del rester som exempelvis interna organ som vi inte använder. Det är ineffektivt”, sade han.

En av de främsta fördelarna med labbproducerat kött, menade Daan Luining, är att man slipper transporterna av kött från landsbygden till de stora städerna.

”Vi kan jobba i en byggnad i en stad, där kunderna finns. Resurserna och utsläppen minskar därför på alla fronter”, sade han.

Läs även: Niklas Zennström, Bill Gates och Richard Branson backar hans labbodlade kött 

Genom att använda stamceller som sedan ”matas” med näring skapas köttet. Enligt Meatable kan man styra vilka ämnen köttet ska innehålla och till och med styra smaken. 

En fördel kan också vara att man slipper användningen av antibiotika i och med att processen i laboratoriet är så pass kontrollerad.

Även om Daan Luining hoppas att labbköttet ska kunna produceras i större skala, så ser han det som ett komplement snarare än en ersättning till konventionell köttproduktion inom den närmsta framtiden.

”Jag ser det som ett sätt att diversifiera produktionen. I förlängningen kan man kanske ta över, men det handlar om en ganska lång övergångsperiod. Jag är heller inte riktigt säker på att man vill ta över helt, men en minskning på det sätt man tillverkar det i dag är önskvärt.”

Om jag presenterar två hamburgare. En från ett djur, som producerat med alla utsläpp, och en som skapats i ett labb. Vad skulle man välja?

Förhoppningen är att kunna demonstrera labbköttet bredare om cirka två år. Sedan ska kunderna kunna hitta produkterna på hyllan inom åtta år.

Flera händer i publiken restes på frågan om hur många som skulle kunna tänka sig att äta en hamburgare som gjorts i labb från en cell. Trots intresset bland publiken på Slush, menar Daan Luining att en stor utmaning ligger i att få folk att acceptera labbkött, det handlar om en vana att äta kött från djur. Samtidigt borde fler se fördelarna med kött som är framtaget i laboratorium, menade han. 

”Om jag presenterar två hamburgare. En från ett djur, som producerat med alla utsläpp, och en som skapats i ett labb. Vad skulle man välja? Det är ganska enkelt. När man har något som inte kan särskiljas med ögat eller smaklökarna så blir valet enkelt.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer