Hoppa till innehållet

Fördel Kry i jakten på digitala vårdbesök

Kry leder racet bland de digitala vårdcentralerna när det gäller offentlig vård. Enligt nya siffror från Region Jönköping har Stockholmsbolaget över dubbelt så många patienter i Sverige som konkurrenten Min Doktor. 

Krys vd Johannes Schildt och Min Doktors nya vd Laurens Leurink.
Krys vd Johannes Schildt och Min Doktors nya vd Laurens Leurink.Foto: kollage.

För att erbjuda patienter digitala vårdbesök krävs det att de digitala vårdcentralerna har avtal med fysiska vårdcentraler. Det enda landstinget som i dag tillåter det är region Jönköping.

Nu publicerar region Jönköping siffror som visar hur många patientbesök de digitala vårdcentralerna Min Doktor (NTL), Kry (NTL) och Medicoo (NTL) har haft månadsvis. I oktober i fjol skilde det 652 patienter mellan de största konkurrenterna Kry och Min Doktor. Sedan dess har klyftan vidgats.

I augusti i år hade Kry cirka 12 500 patientbesök i jämförelse med Min Doktors drygt 5 100 besök. Uppstickaren Medicoo hade enbart cirka 460 besök samma månad:

Läs även: Krys vd: ”Det är en barnsjukdom” 

”Det är självklart kul att vi har vuxit så mycket. Den primära anledningen till det är att många föredrar att träffa en läkare på det här sättet. Det visar också att digitala vårdbesök är något som håller på att bli en självklar del av vården”, säger Johannes Schildt, vd och medgrundare av Kry. 

Enligt Daniel Persson, affärsutvecklingschef vid Min Doktor, ger dock siffrorna som publicerats av region Jönköping inte hela bilden. 

”Den offentliga vården är bara en av våra intäktsströmmar. Vi har även avtal med fyra av de stora försäkringsbolagen och samarbeten med några mindre vårdcentralskedjor som inte syns i de här siffrorna. Sen kan man ju alltid önska sig en större tillväxt men vi är noga med att bara ta in patienter som behöver läkarvård och som passar för ett digitalt möte, på det sättet kan vi bäst avlasta den fysiska vården”, säger han.

Läs även: Min Doktors sparkade vd: ”Jag vägrar kompromissa om mina värderingar”

De två bolagen har olika strategier när det gäller kontakten med sina patienter. Min Doktor, med riskkapitalbolaget EQT Ventures i ryggen, har i huvudsak skriftlig kontakt eller telefonkontakt med sina patienter medan Kry, med Creandum som backare, fokuserar på videomöten.

Både Min Doktor och Kry har tagit in nya rekordbelopp i år. I maj kunde Di Digital rapportera att den Malmöbaserade nätläkaren Min Doktor tog in 218 miljoner kronor i riskkapital. En dryg månad senare tog konkurrenten Kry in 200 Mkr.

Läs även: Min Doktors nya vd: ”En del av kritikerna har rätt” 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln angavs statistiken på en plats i termer av antal patienter. Statistiken avser patientbesök.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera