Annons

Före detta ordförande hoppar av Einrides styrelse

Einrides grundare och vd Robert Falck med bolagets lastbil.
Einrides grundare och vd Robert Falck med bolagets lastbil. Foto: Jack Mikrut
Volvo- och Scaniautmanaren Einride öppnar upp för ny kapitalrunda, samtidigt som en investerare hoppar av styrelsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Einride utvecklar en självkörande, eldriven lastbil. Lastbilen ska ingå i bolagets fraktsystem med en mjukvaruplattform som kan automatisera logistik. 

Nu kliver tidigare ordförande och styrelseledamoten Carl-Henrik Nilsson av styrelseuppdraget. Enligt bolaget handlar det om att Carl-Henrik Nilsson har andra åtaganden som måste prioriteras, något som Carl-Henrik Nilsson bekräftar för Di Digital.

I januari förra året fyllde Einride på kassan med 22 miljoner kronor där pengarna kom från ett ängelnätverk som leddes av Carl-Henrik Nilsson. Då tog också Carl-Henrik Nilsson platsen som ordförande. 

Inom kort ska bolaget presentera en ny styrelse, enligt bolagets kommunikationschef Nicholas Rundberg. Einride har nyligen bland annat knutit till sig Daimler-veteranen Marc Llistosella som bland annat ska driva bolagets utveckling av hårdvaran.

Läs mer: Den svenska förarlösa lastbilen snart redo: ”Tesla har tappat i racet” 

Tidigare i vår var bolaget en av de första att köra en autonom, eldriven lastbil på allmän väg när bolaget startade sina tester av lastbilen på tyska giganten DB Schenkers logistikanläggning i Jönköping.

Nyligen meddelade Einride att man ingått i ett större avtal med franska däcktillverkaren Michelin där man under 2020 ska rulla ut Einrides lastbilar på däcktillverkarens anläggning i franska Clermont-Ferrand. 

Två andra betalande kunder är Lidl Sverige och Svenska Retursystem.

Läs mer: Volvo-utmanaren växlar upp – startar transporter med självkörande lastbil 

Samtidigt har bolaget öppnat upp för en ny kapitalrunda. Enligt handlingar från Bolagsverket beslutade styrelsen om en nyemission i slutet av maj. 

Hittills har bolaget till stor del fått in pengar från ängelinvesterare, den tekniska utvecklingen som bolaget åstadkommit kan dock locka andra typer av investerare i kommande runda. Samarbetet med DB Schenker ger option på fler, större, affärer om utvecklingen går som Einride vill.

I förra veckan meddelade Volvo Trucks att man startat ett samarbete med fraktbolaget DFDS där Volvos självkörande lastvagn Vera ska sköta vissa fraktuppgifter i Göteborgs hamn. 

Även Scania har trappat upp sin verksamhet inom självkörande. Tidigare i juni presenterade bolaget ett koncept med en självkörande buss som också ska kunna göras om till lastbil.

Läs mer: Scania testar buss som kan omvandlas till lastbil 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies