Annons

Före detta ordförande hoppar av Einrides styrelse

Einrides grundare och vd Robert Falck med bolagets lastbil.
Einrides grundare och vd Robert Falck med bolagets lastbil. Foto: Jack Mikrut
Volvo- och Scaniautmanaren Einride öppnar upp för ny kapitalrunda, samtidigt som en investerare hoppar av styrelsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Einride utvecklar en självkörande, eldriven lastbil. Lastbilen ska ingå i bolagets fraktsystem med en mjukvaruplattform som kan automatisera logistik. 

Nu kliver tidigare ordförande och styrelseledamoten Carl-Henrik Nilsson av styrelseuppdraget. Enligt bolaget handlar det om att Carl-Henrik Nilsson har andra åtaganden som måste prioriteras, något som Carl-Henrik Nilsson bekräftar för Di Digital.

I januari förra året fyllde Einride på kassan med 22 miljoner kronor där pengarna kom från ett ängelnätverk som leddes av Carl-Henrik Nilsson. Då tog också Carl-Henrik Nilsson platsen som ordförande. 

Inom kort ska bolaget presentera en ny styrelse, enligt bolagets kommunikationschef Nicholas Rundberg. Einride har nyligen bland annat knutit till sig Daimler-veteranen Marc Llistosella som bland annat ska driva bolagets utveckling av hårdvaran.

Läs mer: Den svenska förarlösa lastbilen snart redo: ”Tesla har tappat i racet” 

Tidigare i vår var bolaget en av de första att köra en autonom, eldriven lastbil på allmän väg när bolaget startade sina tester av lastbilen på tyska giganten DB Schenkers logistikanläggning i Jönköping.

Nyligen meddelade Einride att man ingått i ett större avtal med franska däcktillverkaren Michelin där man under 2020 ska rulla ut Einrides lastbilar på däcktillverkarens anläggning i franska Clermont-Ferrand. 

Två andra betalande kunder är Lidl Sverige och Svenska Retursystem.

Läs mer: Volvo-utmanaren växlar upp – startar transporter med självkörande lastbil 

Samtidigt har bolaget öppnat upp för en ny kapitalrunda. Enligt handlingar från Bolagsverket beslutade styrelsen om en nyemission i slutet av maj. 

Hittills har bolaget till stor del fått in pengar från ängelinvesterare, den tekniska utvecklingen som bolaget åstadkommit kan dock locka andra typer av investerare i kommande runda. Samarbetet med DB Schenker ger option på fler, större, affärer om utvecklingen går som Einride vill.

I förra veckan meddelade Volvo Trucks att man startat ett samarbete med fraktbolaget DFDS där Volvos självkörande lastvagn Vera ska sköta vissa fraktuppgifter i Göteborgs hamn. 

Även Scania har trappat upp sin verksamhet inom självkörande. Tidigare i juni presenterade bolaget ett koncept med en självkörande buss som också ska kunna göras om till lastbil.

Läs mer: Scania testar buss som kan omvandlas till lastbil 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer