Hoppa till innehållet

Förklaringen som till slut kommer få dig att fatta vad ett "mem" är

Som ord är det ett av de mest missförstådda sedan "hen" och "yttrandefrihet" – men tack vare en uppmärksammad ny blogg på Tumblr kanske du i dag till slut kommer förstå vad ett mem faktiskt är.

En förklarande bild från nya Tumblr-bloggen Meme Documentation
En förklarande bild från nya Tumblr-bloggen Meme DocumentationFoto: Xefros-official.tumblr.com

Den som vill hänga med i nätkulturens senaste snackisar har länge kunnat vända sig till encyklopedisajten Know Your Meme. Med en formell ton har sajtens skribenter, utklädda till en sort lolcatprofessorer, länge berättat i små filmklipp om bild-, ord- och filmtrender på nätet.

olLDrvc1qt4

Men utöver att kliniskt beskriva ponnyhästar skulle kanske Know Your Meme tjänat på något mer grundläggande – att förklara vad ett mem faktiskt är. Fortfarande tycks nämligen okunskapen om kulturyttringen vara ganska stor.

I lördagens Aftonbladet skrev till exempel nöjesskribenten Markus Larsson om de animerade filmfigurerna minioner, som på sistone tagit över internet. "En meme med en minion är roligare än en meme med tyrannosaurus rex", skrev Larsson, som om ordet betydde ungefär "kul bild". I en SVD-artikel från april definieras memet som "ungefär satiriska bildmontage eller bilder som får en ny inklippt text eller makron med ljud." Båda beskrivningarna är otillräckliga.

Den som läser Know Your Memes beskrivning av fenomenet möter dock samma akademiska beskrivning som läsaren av Richard Dawkings bok Den själviska genen, där termen myntades. För att vara en kulturyttring vars största målgrupp är minderårig är det märkligt att det inte gjorts mänskligare och lättillgängligare än så här.

Det är därför en stor glädje att upptäcka Tumblr-bloggen Meme Documentation.

Hur stor nörd är man om man älskar denna bild? Förresten, svara inte. Foto: Xefros-official.tumblr.com

Okej, bilden ovan är kanske inte det bästa exemplet på sajtens okomplicerade tilltal. Men överlag uttrycker sig Meme Documentation, som varit igång med att bevaka memer på Tumblr sedan i januari 2015, både noggrant, klarsynt och framför allt i klarspråk. Jag lär mig överskådligt och lättfattligt om såväl "gun meme" som "okay... that sounds fake but okay", och jag återupptäcker nätets kärleksfulla omfamning av svenskarna bakom spelet Unravel.

LÄS MER: Garndockan Yarny tar spelvärlden med storm

Så hur lyder då Meme Documentations definition av ett mem? Jo, dess första mening är som följande:

"Ett mem är paketerad information som sprids inuti en kultur."

Det här är, enligt mig, en så bra definition! För det första eftersom den understryker att det inte är formen – bilden, filmen, texten – som utgör memet, utan det uttryck som formen innehåller. För det andra för att den påpekar att memet föds och lever först i ett kulturellt rum där vissa förkunskaper tarvas. Glassbilsmelodin kan vara ett mem bland barnfamiljer, medan ett ord från One Direction kan vara det bland tonåringar.

Meme Documentations definition fortsätter i listform, ungefärligt nedkokad enligt följande:

  1. Memet måste vara populärt, men får inte vara mainstream. Skälet till att det får spridning är, enligt Meme Documentation, att det kräver en förkunskap som bara vissa har. Om alla äger samma förkunskap, och memet därmed kan få obegränsad spridning, "dör" det.
  2. Memet är enkelt att göra egna tolkningar, derivat, av. Ett uttryck med stor spridning är inte automatiskt ett mem. Det är det däremot om uttrycket omtolkas, omskapas, men samtidigt bibehåller sin ursprungliga röda tråd. Detta kan se oerhört olika ut – från Hitler-monologen ur Der Untergang (2004) till den i det närmaste perfekt memoptimerade reklamfilmen för Chuck Testas djuruppstoppning – varför det är nödvändigt att hålla formuleringen lite vag.
  3. De föds spontant, och pressas inte avsiktligt fram.
  4. De innehåller ett element av humor. Detta måste, som Meme Documentation, inte vara en direkt vits eller ett skämt, utan kan också bygga på observationshumor ("funny because it's true").

Senaste gången du drog ett internskämt med dina kompisar så bollade ni alltså helt enkelt med ert helt egna mem, eftersom det sannolikt följde i fotspåren på samtliga ovanstående kriterier. Förstår du nu? Om inte, följ Meme Documentation ett tag.

Det kommer åtminstone jag göra.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera