Annons

Förlusterna stegrar – nu byter vårduppstickaren vd

Från vänster: Doctrins grundare Magnus Liungman, den nya vd:n Markus Lundin och Per Eriksson, medgrundare och kommersiell chef.
Från vänster: Doctrins grundare Magnus Liungman, den nya vd:n Markus Lundin och Per Eriksson, medgrundare och kommersiell chef. Foto: Press.
Det hyllade digitala vårdbolaget Doctrin drar i handbromsen och byter vd. Detta efter ett år av hög tillväxt och stigande förluster. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Techbolaget Doctrin grundades 2016 och utvecklar smarta e-hälsoverktyg. Ambitionen är att hjälpa sjukvården förbättra vårdkvaliteten och korta vårdköerna med hjälp av artificiell intelligens, AI. 

Bolagets digitala verktyg hjälper vårdpersonal att ta fram beslutsunderlag som sedan används av läkare. Doctrin hanterar årligen runt 400 000 vårdbesök i Sverige och har bland annat vårdkedjorna Capio och Praktikertjänst på kundlistan. 

Nu kan Di Digital berätta att bolaget trefaldigade sin omsättning till 15 miljoner kronor i fjol. Men samtidigt mer än fördubblades förlusten till 49 Mkr.

För att lindra växtvärken har Doctrin beslutat sig för att minska investeringarna i sin internationella expansion, och i stället lägga krut på att växa i Sverige. Ett tiotal anställda och ett okänt antal konsulter fick under våren lämna bolaget och personalstyrkan har nu krympt till runt 50 personer. 

Läs mer: Vårduppstickaren bantar personalstyrkan 

Enligt vad Doctrin uppgett har förändringstakten i sjukvården varit långsammare än man först förutsåg. Nu har bolaget rekryterat Markus Lundin till vd-posten för att hämta ny kraft. Hans uppgift är att rulla ut bolagets digitala tjänster på marknaden på bred front.

”Markus värderingar och ledarskapsstil matchar Doctrins värderingar och kultur väldigt väl. Han har också en gedigen kommersiell erfarenhet från mjukvarubolag som verkligen kompletterar teamet”, säger Doctrins ena grundare Magnus Liungman.

Markus Lundin kommer närmast från Analytics10, ett företag som han startade i Sydamerika under 2014. Han har tidigare arbetat på det svenska it-bolaget Qlik.

Grundaren Magnus Liungman klev själv ned från vd-posten på Doctrin i december 2018 i samband med en sjukskrivning. Han kommer fortsatt vara engagerad i bolaget genom styrelsen.

Läs mer: Vårduppstickaren Doctrin tar in 100 miljoner 

Medgrundaren Per Eriksson, som tog över som tillförordnad vd kring årsskiftet, går samtidigt tillbaka till sin tidigare roll som kommersiell chef på Doctrin.

”Per och teamet har gjort ett fantastiskt jobb under våren och vi kommer inom närtid presentera flera spännande nyheter”, säger Magnus Liungman.

Sedan starten har bolaget tagit in 133 Mkr i finansiering från tunga investerare som börsnoterade Capio, riskkapitalbolaget Inbox Capital och Niklas Adalberths stiftelse Norrsken. Den senaste kapitalanskaffningen skedde i slutet av 2017.

Räcker pengarna ett tag till eller kommer det bli aktuellt för er att genomföra ytterligare en nyemission i närtid? 

”Efter den omställning vi gjort så räcker pengarna betydligt längre”, säger Magnus Liungman.

Doctrin vann 2017 års upplaga av pitchtävlingen Di Digital Startup Tour.

Läs mer: Doctrin vinnare av Di Startup Tour 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer