Annons

Förlusterna växer för låneutmanaren Lendify

Nicholas Sundén-Cullberg, vd, och Erika Eliasson, IR-chef, på Lendify.
Nicholas Sundén-Cullberg, vd, och Erika Eliasson, IR-chef, på Lendify. Foto: Patrik Olsson, Patrik Olsson (Di)
Den digitala låneutmanaren Lendify har lånat ut över en miljard kronor till svenska privatpersoner och växer i snabb takt. Samtidigt gör bolaget en rekordstor förlust på 69 miljoner kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Låneplattformen Lendify nådde nyligen en milstolpe när deras marknadsplats lånat ut över en miljard kronor till privatpersoner i Sverige. Under andra kvartalet växte bolagets utlåning med 210 procent i jämförelse med samma period i fjol. Men tillväxten har varit kostsam för bolaget, enligt en färsk årsredovisning.

Under det förkortade räkenskapsåret 2017, på åtta månader, gjorde bolaget en rekordförlust på 69 miljoner kronor. Det går att jämföra med ett resultat på minus 52 Mkr föregående år.

”Vi har breddat våra funktioner inom regelefterlevnad, risk och finans och även investerat i varumärket och reklam. Det gör vi för att bygga ett stort bolag”, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify, till Di Digital. 

Läs mer: Låneplattformen spränger miljardvallen 

Omsättningen under 2017 uppgick samtidigt till 25 Mkr, en rejäl ökning från låga nivåer på 4,5 Mkr. Intäkterna är dock fortfarande relativt små i jämförelse med de volymer som Lendify har lånat ut.

Erika Eliasson förväntar sig att intäkterna snart ska ta fart på allvar och pekar på skalbarheten i bolagets digitala affärsmodell. Hon är övertygad om att Lendify fortsätter att vinna andelar från de klassiska bankerna på den svenska marknaden för blancolån.

”Tillväxt är definitivt i fokus och vi har väldigt låga operativa kostnader”, säger Erika Eliasson.

Lendify erbjuder så kallade peer-to-peer-lån, vilket betyder att privatpersoner finansierar varandras lån utan bankernas inblandning. Deras genomsnittsränta för tolv månader bakåt uppgick till 9 procent för låntagarna, medan avkastningen var 6 procent under samma period.

Sedan starten 2014 har Lendify tagit in runt 220 Mkr i riskkapital. I låneplattformens ägarkrets finns till exempel Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth och Lundin-toppen Ashley Heppenstall.  

Största ägare är grundaren John-Christian de Champs, tätt följt av Hans Westin och Sten Schröder som tillsammans grundade Resurs Bank.

Läs mer: Lendify tar in 400 miljoner – ska lånas ut till privatpersoner 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer