Hoppa till innehållet

Förlusterna växer för låneutmanaren Lendify

Den digitala låneutmanaren Lendify har lånat ut över en miljard kronor till svenska privatpersoner och växer i snabb takt. Samtidigt gör bolaget en rekordstor förlust på 69 miljoner kronor.

Nicholas Sundén-Cullberg, vd, och Erika Eliasson, IR-chef, på Lendify.
Nicholas Sundén-Cullberg, vd, och Erika Eliasson, IR-chef, på Lendify.Foto: Patrik Olsson, Patrik Olsson (Di)

Låneplattformen Lendify nådde nyligen en milstolpe när deras marknadsplats lånat ut över en miljard kronor till privatpersoner i Sverige. Under andra kvartalet växte bolagets utlåning med 210 procent i jämförelse med samma period i fjol. Men tillväxten har varit kostsam för bolaget, enligt en färsk årsredovisning.

Under det förkortade räkenskapsåret 2017, på åtta månader, gjorde bolaget en rekordförlust på 69 miljoner kronor. Det går att jämföra med ett resultat på minus 52 Mkr föregående år.

”Vi har breddat våra funktioner inom regelefterlevnad, risk och finans och även investerat i varumärket och reklam. Det gör vi för att bygga ett stort bolag”, säger Erika Eliasson, chef för investerarrelationer på Lendify, till Di Digital. 

Läs mer: Låneplattformen spränger miljardvallen 

Omsättningen under 2017 uppgick samtidigt till 25 Mkr, en rejäl ökning från låga nivåer på 4,5 Mkr. Intäkterna är dock fortfarande relativt små i jämförelse med de volymer som Lendify har lånat ut.

Erika Eliasson förväntar sig att intäkterna snart ska ta fart på allvar och pekar på skalbarheten i bolagets digitala affärsmodell. Hon är övertygad om att Lendify fortsätter att vinna andelar från de klassiska bankerna på den svenska marknaden för blancolån.

”Tillväxt är definitivt i fokus och vi har väldigt låga operativa kostnader”, säger Erika Eliasson.

Lendify erbjuder så kallade peer-to-peer-lån, vilket betyder att privatpersoner finansierar varandras lån utan bankernas inblandning. Deras genomsnittsränta för tolv månader bakåt uppgick till 9 procent för låntagarna, medan avkastningen var 6 procent under samma period.

Sedan starten 2014 har Lendify tagit in runt 220 Mkr i riskkapital. I låneplattformens ägarkrets finns till exempel Avito-grundarna Jonas Nordlander och Filip Engelbert, affärsängeln Fredrik Wallenberg samt Vostok New Ventures vd Per Brilioth och Lundin-toppen Ashley Heppenstall.  

Största ägare är grundaren John-Christian de Champs, tätt följt av Hans Westin och Sten Schröder som tillsammans grundade Resurs Bank.

Läs mer: Lendify tar in 400 miljoner – ska lånas ut till privatpersoner 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera