Annons

Förmånsplattformen växer så det knakar – men ratar börsen

Benifys vd Joakim Alm tillsammans med medgrundaren Markus Kullendorff.
Benifys vd Joakim Alm tillsammans med medgrundaren Markus Kullendorff. Foto: Press.
Benify hanterar löneförmåner åt många anställda i Sverige och växer globalt. I fjol omsatte bolaget nästan 400 miljoner kronor, men medgrundaren Markus Kullendorff avfärdar en börsnotering i närtid.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi investerar mycket i att utveckla våra produkter och tjänster. Vi arbetar även alltid för att stärka relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare”, säger Markus Kullendorff.

Sedan starten 2004 har företagets digitala lösning för personalförmåner använts av många stora svenska bolag. 

”2011 var vi ett svenskt företag som försökte bli europeiskt. Nu är vi ett europeiskt företag som försöker gå utanför Europa och bli globala”, säger Markus Kullendorff.  

Under 2018 omsatte koncernen 395 miljoner kronor och hade en tillväxt på cirka 18 procent. Lönsamheten är god, rörelseresultatet landade på 67,3 Mkr. 

”Vi har över 90 procent återkommande intäkter, vilket betyder att våra kunder tecknar fleråriga kontrakt och betalar löpande”, säger han. 

Under fjolåret var 99 procent av kundbasen kvar, enligt Markus Kullendorf. Under 2019 siktar företaget på att en lika god tillväxt som i fjol.

”Tack vare att vi växer med våra kunder och följer med dem in i nya länder blir vi mer globala. Vi utvecklar plattformen och tjänsterna. Med det tror vi att vi kommer kunna hålla den tillväxten”, säger Markus Kullendorff. 

Läs mer: Facket: ”Techbolagen är en pensionsfälla”

Helt plötsligt ska vi hantera mjölkbidrag i Angola. Det är spännande.

Förutom Markus Kullendorff grundades företaget av Åke Lundén och Andreas Nyberg. Tillsammans med ett antal ledningspersoner äger de i dag knappt 25 procent av bolaget.

Största ägare är Vitruvian Partners med ungefär 75 procent av aktierna, som klev in i Benify redan 2011. Det London-baserade riskkapitalbolaget har under årens lopp finansierat Benify med hjälp av lån på minst 477 Mkr. Under 2015 och 2016 konverterades dessa stora fordringar till aktier i bolaget, enligt handlingar från Bolagsverket.

Medgrundaren Markus Kullendorff avfärdar dock en börsnotering i närtid. 

”Vi har inga planer på det, i alla fall inte under det här året”, säger han. 

I dag har företaget kontor i sex länder i Europa, bland annat Frankrike och Storbritannien. Dock säljer de sin digitala lösning i fler europeiska länder.

Nuvarande vd:n Joakim Alm klev in i bolaget för två år sedan för att hjälpa till med en internationalisering. 

”Vi är väldigt framgångsrika i Sverige och om vi kan göra en tiondel av den framgången i Europa så räcker det jättelångt”, säger Markus Kullendorff.

Läs mer: Doldisen betalar bäst – här är lönerna på 40 svenska techbolag 

I år har Benify fortsatt sin globala expansion till Afrika, och näst på tur står länder i både Asien och Latinamerika. 

 ”Vi lanserade inom Standardbank, en sydafrikansk bank med 50 000 anställda i 27 länder. Det var vår första gång i Afrika”, säger Markus Kullendorff.

”Helt plötsligt ska vi hantera mjölkbidrag i Angola och andra nya förmåner som vi aldrig har hört talas om. Det är spännande”, fortsätter han.

Men det har inte bara varit frid och fröjd hos företaget. Under hösten 2018 rapporterade Breakit att Benifys anställda larmade om sexism och trakasserier. 

”Vi accepterar aldrig några typer av trakasserier”, säger Markus Kullendorff.   

”Alla personer som har gjort något dumt är borta från företaget. Vi har gjort en lång rad åtgärder. Alltifrån att skärpa alkoholpolicyn till att jobba med olika former av jämställdhet, även i ledningsgruppen”, fortsätter han. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer