Hoppa till innehållet

Forskare: Olaglig handel i bitcoin uppgår till 500 miljarder kronor

Nästan hälften av all handel som sker i bitcoin kopplas till olagliga varor och tjänster vilket påverkar marknadsvärdet, skriver forskare i en ny studie.

Foto: Janerik Henriksson/TT

En ny studie av forskare vid University of Sydney och Stockholm School of Economics in Riga uppskattar att 44 procent av all handel som sker i bitcoin är kopplad till illegala aktiviteter och att den totala illegala handeln i kryptovalutan uppgår till drygt 500 miljarder kronor. 

Som en jämförelse uppskattade en rapport från Vita huset från 2010 att amerikanska droganvändare spenderade motsvarande 800 miljarder kronor på droger årligen.

Med illegala aktiviteter menar forskarna bland annat droger, vapen, hackerattacker och illegal pornografi.

Eftersom användare av bitcoin kopplas till ett serienummer finns det metoder för att studera hur kryptovalutan används.

Läs även: Bitcoin för miljarder är borta - så skyddar du dina 

Vidare uppskattar studien att 98 procent av alla transaktioner på darknet genomförs med bitcoin. Darknet är en krypterad del av internet man inte kommer åt utan särskild mjukvara eller autentisering.

Att en stor del av bitcoins marknadsvärde är kopplat till illegal handel reser frågetecken kring hur etiskt det är att investera i kryptovalutan, heter det i studien. Dessutom menar forskarna att en ökad uppmärksamhet från rättsväsendet skulle kunna påverka bitcoins "fundamentala värde".

Läs även: Studie: Bitcoin för 350 miljarder kronor är på vift 

Samtidigt hävdar forskarna att andelen bitcoin-handel som kopplas till illegala aktiviteter har minskat de senaste åren, vilket de bland annat tillskriver det ökande intresset för kryptovalutan. 

För att uppskatta den illegala handeln har forskarna bland annat studerat bitcoins som har tagits i förvar av rättsväsendet, studerat marknadsplatser på darknet och genom att spåra användare på forum på darknet som säljer varor och tjänster.

Enligt forskarnas uppskattning som baseras på ett stickprov från april 2017 fanns 24 miljoner bitcoin-användare som primärt använde kryptovalutan för illegala syften.

I januari hade bitcoin och andra kryptovalutor ett marknadsvärde på motsvarande drygt 5 000 miljarder kronor.

Läs även: Apples medgrundare: Jag har sålt mina bitcoin 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera