Annons

Forskare: Sparrobot kan lyfta "soffliggarfonden" AP7

En sparrobot skulle kunna hjälpa svenska soffliggare att få ut mer av sitt pensionssparande, enligt en ny forskarstudie.
En sparrobot skulle kunna hjälpa svenska soffliggare att få ut mer av sitt pensionssparande, enligt en ny forskarstudie.
En sparrobot som individanpassar svenskarnas pensionssparande skulle öka "soffliggarfonden" AP7:s avkastning. Det konstaterar tre forskare vid Swedish House of Finance. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Soffliggarfonden AP7 Såfa samlar en stor del av svenskarnas premiepensionssparande. Fonden är en global aktieindexfond som anpassar risken efter spararnas ålder och har en hävstång på upp till 50 procent. De senaste åren har fonden tack vare hävstången varit mycket framgångsrik. Soffliggarna i PPM-systemet har i många fall haft betydligt bättre resultat i sina orangea kuvert jämfört med de sparare som valt fonder aktivt. 

Men AP7 skulle kunna bli ännu bättre. 

De tre forskarna Magnus Dahlquist, Roine Vestman och Ofer Setty vid Swedish House of Finance har undersökt hur en större individanpassning skulle påverka avkastningen. Resultatet är tydligt. 

"Med ganska lite individinformation kan man skräddarsy till något som är bättre. I genomsnitt, bland alla förvalssparare, får man en procent ökad pensionsinkomst per år utan att spara mer, i vissa fall får man upp till 3 procent mer", säger Roine Vestman, forskare vid Stockholms universitet och Swedish House of Finance. 

Redan i dag anpassas AP7 och liknande pensionsfonder aktierisken efter användarnas ålder. Det forskargruppen har gjort är att också ta med information om hur mycket pengar spararna har på pensionskontot och om de sparar i aktier vid sidan om pensionssparandet. Lösningen skulle kunna implementeras genom en algoritm som styr pensionssparandet, en slags robotrådgivare. 

"Det bättre utfallet kommer inte på bekostnad av att man sparar mer eller väljer en högre riskprofil i genomsnitt utan om att man skräddarsyr sparandet. Det är en gratis lunch", säger Roine Vestman. 

Har ni varit i kontakt med AP7 om studien?

"Absolut. Men de har istället fokuserat mycket på uttagsfasen sedan de införde livscykelprofil och hävstång 2010. Det finns också en pedagogisk utmaning i att införa en sådan här lösning: Olika personer skulle få olika avkastning". 

Läs mer: Reportage: Bankrådgivarnas sista strid

Automatiserade sparlösningar har de senaste åren tagit en allt större del av det totala sparandet. I Sverige har nätmäklare som Avanza och Nordnet automatiserade lösningar, liksom pensionsbolag som Lifeplan (NTL). Dessutom finns rena robotspar-lösningar som Lysa (NTL) och Opti (NTL).

I forskarnas studie har de undersökt hur lösningen skulle fungera för en förvalsfond likt AP7 men en liknande algoritm skulle också kunna användas i andra pensionsfonder. 

"Det skulle lika gärna kunna vara så att man erbjuder den här lösningen på ett fondtorg. Den som tycker att den är bra skulle kunna välja den här algoritmen", säger Roine Vestman. 

Finns det ytterligare individdata som skulle kunna göra modellen ännu bättre?

"Ja, framför allt om du kan ställa frågor om riskaversion. Annars skulle den stora förtjänsten vara om man kunde samordna olika pensionsengagemang. Det finns uppenbara samordningsvinster av att göra det". 

Läs mer: 900 miljoner kronor placerade via Avanzas robottjänst 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer