Hoppa till innehållet

Forskaren: VR är verktyget för att bygga den snara framtidens samhälle

VR som byggverktyg blir verklighet på marknaden inom några år enligt KTH–forskaren. 

Forskaren Elena Malakhatka tror att det kommer finnas verktyg på marknaden och produkter för virtualiserat samarbete på plattformar inom tre till fem år.
Forskaren Elena Malakhatka tror att det kommer finnas verktyg på marknaden och produkter för virtualiserat samarbete på plattformar inom tre till fem år.Foto: Thron Ullberg

Elena Malakhatka, doktorand på Kungliga Tekniska högskolan, KTH, tror att virtuell verklighet, VR, kan vara det rätta verktyget för att bygga framtidens samhälle. Enligt henne är VR-teknologin på väg att massproduceras för marknaden. 

 “Jag tror att det kommer finnas verktyg på marknaden och produkter för virtualiserat samarbete på plattformar inom tre till fem år”, säger hon till Di Digital.

Hon förklarar att VR-teknologin har växt mycket och intensivt de senaste åren.

“Vi börjar redan applicera VR på olika områden och inte bara undersöka det som verktyg i labb”, fortsätter Elena Malakhatka. 

I sin egen forskning, som doktorand på KTH, använder Elena Malakhatka sig av VR. Hon har tidigare varit med och organiserat KTH:s VR-festival, som blivit en plattform för flera universitet över hela världen, exempelvis MIT och Stanford, som jobbar med att utveckla VR. 

Video: Se Di Digitals reporter bota sin scenskräck med VR 

“VR är ett mycket bra sätt att simulera framtida scenarion och ge människor möjligheten att uppleva framtiden. Under förra årets VR Sci Fest på KTH visade vi upp ett framtida Slussen och det var väldigt intressant att uppleva en så viktig del av Stockholms framtid,” säger hon.

Elena Malakhatka, forskare på Kungliga Tekniska högskolan, använder VR som ett av verktygen i sin forskning.
Elena Malakhatka, forskare på Kungliga Tekniska högskolan, använder VR som ett av verktygen i sin forskning.Foto: Thron Ullberg

Drömprojektet för Elena Malakhatka är att forskare och kunder ska samarbeta och tillsammans utveckla samhället. Ett område där hon ser mycket potential är bostäder, som hon tror kommer att designas och konstrueras virtuellt i en nära framtid. 

“Vi är inte långt ifrån att kunna genomföra sådana projekt", säger hon.

I Boston finns till exempel startupbolaget Decentraland, som samarbetar med MIT Sloan, MIT:s Handelshögskola, som redan har byggt en beta-version för att förtesta plattformar för fastigheter med hjälp av blockkedje-teknik. Flera liknande projekt är på gång och kommer dyka upp under nästa år. 

Med hjälp av VR-teknik kan forskare studera hur en människa reagerar i olika miljöer. Exempelvis kan de få möjligheten att undersöka om en användare påverkas av stress på grund av väggar som inte är tillräckligt ljudisolerande från oljud utanför byggnaden. 

"Jag tror på att kunder och forskare tillsamman kommer kunna samarbeta, forma samhället och genom VR förändra världen vi lever i", säger hon. 

Även resurser skulle sparas på att inte behöva bygga något fysiskt för att det ska kunna testas. 

“Det är enkelt att ändra design och konstruktion i och med att allt grafik. Det kommer att minimera de fysiska misstagen som är väldigt kostsamma, både finansiellt och för omgivningen. Med digitaliserade testlabb tror jag att vi kan ta ett stort steg framåt för mer hållbara forskningslandskap”, säger hon. 

Företag börjar allt mer arbeta med VR. Men bristen på kunskap om tekniken gör att flera företag samarbetar med universitet för att testa och göra prototyper i VR. Dessutom har de flesta största universiteten avdelningar för visualisering som hela tiden söker efter mer avancerade tekniker för VR, grafik och interaktion. 

Själv samarbetar hon med några företag som använder VR för att för att skapa en säkrare arbetsprocess.

“I vissa fall kan VR bli ett verktyg för att förtesta komplexa idéer och system inom företag. I andra scenarion kan verktyget dra ned ordentligt på kostnader för innovation, och i andra fall kan det hjälpa till att organisera en bättre beslutsprocess", säger Elena Malakhatka. 

Trots att forskningen om VR tagit stora kliv framåt finns det mycket kvar att göra.

“VR-teknologi behöver utvecklas mer i sig och har fortfarande flera begränsningar i bland annat upplösning och användarens komfort”, säger hon. 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera