Annons

Forskarens varning till Moderaterna: "Man kan inte tro att tekniken fixar biffen"

Bertil Rolandsson, docent på Göteborgs universitet.
Bertil Rolandsson, docent på Göteborgs universitet. Foto: Pressbild.
Moderaterna ser gig- och plattformsekonomin som en lovande jobbskapare som kan sänka trösklarna till arbetsmarknad. Men arbetsmarknadsforskaren är tveksam. ”Risken är att vi skapar en 'working poor-klass'”, säger Bertil Rolandsson, docent på Göteborgs universitet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Även om gig- och plattformsekonomin växer i Sverige, så står de nya sektorerna än så länge för en liten del av jobbskapandet.

Trots det, än så länge, begränsade tillskottet till sysselsättningen anser Moderaterna att gig- och plattformsekonomin är ett bra sätt att skapa enkla jobb genom att trösklarna för arbetsmarknaden sänks.

Bertil Rolandsson, docent på Göteborgs universitet och som forskar kring digitaliseringen av arbetsmarknaden, ser dock risker med gig- och plattformsekonomin som en jobbskapare.

”Det vi sett från amerikanska studier är att det finns en risk för att folk kan bli sittandes, i väntan på gig eller beställningar. Och de tjänar ju inte några pengar på den där väntan. Då har man ingen möjlighet att försörja sig”, säger han och fortsätter:

”Risken är att vi får en "working poor-klass" som inte nödvändigtvis är sysselsättningslös enligt statistiken, men inte heller kan vare sig vidareutbilda sig eller söka bättre jobb.”

Även om gig-jobben mycket väl kan vara ett steg in på arbetsmarknaden, som Moderaterna hoppas, så är risken överhängande att personer fastnar i det där första steget, menar Bertil Rolandsson.

”Att börja jobba för till exempel Foodora är ju ett steg, sedan ska man ta två och tre steg. Det viktiga torde ju vara att om man kommer som nyanländ som tjugoåring och får jobba på Foodora, att man inte ska behöva fortsätta jobba där när man är 30-40 utan att man kan ta sig vidare”, säger han.

Moderaternas talesperson för digitaliseringsfrågor, Jessica Rosencrantz, pratar om att ett uppdrag inom gig- eller plattformsekonomin ändå är bättre än inget jobb alls, hur ser du på det?

”Det är en förenklad analys. Politikens uppgift här handlar om hur man reglerar, styr upp och organiserar och det måste man ta ansvar för. Det är viktigt att stärka den enskildes möjlighet att navigera på arbetsmarknaden om man ska ha någon typ av mobilitet där människor kan skaffa sig bättre och bättre förutsättningar. Man kan inte tro att tekniken fixar biffen.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies