Hoppa till innehållet

Branschen jublar efter nytt lagförslag om crowdfunding

Gräsrotsfinansiering får en ny lag som ska reglera verksamheten. Lagen kräver dels tillstånd för den typen av finansiering, dels regler om hur verksamheten ska bedrivas och hur tillsyn ska gå till. Förslaget välkomnas av Fundedbyme och Pepins, två av de största aktörerna inom crowdfunding i Sverige.

Julia Reuszner är vd på crowdfundingplattformen Pepins.
Julia Reuszner är vd på crowdfundingplattformen Pepins.Foto: Claes-Göran Flinck

Under de senaste åren har gräsrotsfinansiering blivit ett snabbväxande finansieringsalternativ på marknaden. Det som utmärker crowdfunding är att många investerare samlas och ofta investerar små belopp i ett särskilt projekt, i regel via plattformar på nätet. Marknaden omsatte 2016 knappt 870 miljoner kronor i Sverige, en tillväxt med 548 procent sedan året innan.

Hittills har denna marknad saknat en egen reglering, men det ska det nu bli ändring på. En utredning som på måndagen lämnades över till konsumentmarknadsminister Per Bolund (MP) föreslår att crowdfunding-plattformarna ska omfattas av ett tillståndskrav hos Finansinspektionen.

”Det är positivt att vi ser en framväxt av plattformar för gräsrotsfinansiering och att denna finansieringsform kan erbjuda ett komplement till bankfinansiering. Det är viktigt att underlätta för företag att få finansiering, särskilt små och medelstora bolag och företag i uppstartsfasen. Samtidigt vill vi säkerställa ett högt konsumentskydd så att tillväxten av gräsrotsfinansiering är hållbar”, säger Per Bolund (MP) i en kommentar.

Läs mer: Så kan crowdsourcing rädda landsbygden

Ett tjugotal aktörer som redan finns på marknaden kommer att påverkas av förslaget. Bland dessa finns svenskgrundade Fundedbyme, Pepins, Tessin, Toborrow och Lendify. Även utländska företag, till exempel den populära amerikanskgrundade plattformen Kickstarter, kommer att behöva reglera sin verksamhet om de vill vara verksamma i Sverige genom en filial, enligt utredningen. 

”Vi är nöjda att det kommer en lagstiftning som stärker konsumentskyddet. Det blir en positiv kvalitetsstämpel för hela branschen och jag förutsätter att alla stora aktörer kommer att söka det här tillståndet. Ju mer standardiserad processen blir, desto bättre för alla”, säger Julia Reuszner, vd på startupbörsen Pepins, som redan står under Finansinspektionens tillsyn.

Tillståndskravet ska innebära en rättvisare konkurrens mellan bolagen som ägnar sig åt den här typen av finansiering och ge ett ökat skydd för investerarna, enligt utredaren.

”Men det innebär också att det blir ökade administrativa bördor och ökade kostnader för de här plattformsföretagen”, säger utredaren Severin Blomstrand.

Läs mer: Gräsrötter skjuter till miljarder till svenska bolag 

Det skulle i sin tur kunna innebära att det blir svårare för nya aktörer att etablera sig på marknaden, eftersom att det både är tidskrävande och kostnadsdrivande att söka tillstånd från Finansinspektionen, enligt Julia Reuszner och Daniel Dabozcy, som är vd och medgrundare av crowdfunding-plattformen Fundedbyme.

Konsumentmarknadsminister Per Bolund (MP) tog i dag emot en utredning om crowdfounding. Daniel Dabozcy (t.h), vd på plattformen Fundedbyme, gläds åt förslaget.
Konsumentmarknadsminister Per Bolund (MP) tog i dag emot en utredning om crowdfounding. Daniel Dabozcy (t.h), vd på plattformen Fundedbyme, gläds åt förslaget.Foto: Michaela Berglund/ Fundedbyme

Han bedömer att ansökningsprocessen kommer att kosta cirka 1,5 miljoner kronor för bolagen. Hittills har Fundedbyme varit självreglerade, men välkomnar utredarens förslag och bolaget planerar att ansluta sig till systemet.

”Det här är jättebra för oss. Under de senaste fem åren har vi gissat vad Finansinspektionen tycker och tänker. Ibland kanske självregleringen har varit lite för hård med onödigt komplicerade processer, eftersom att vi tagit rejäl höjd i våra egna bedömningar”, säger Daniel Dabozcy.

Läs mer: Tessin slår crowd-rekord – planerar nordisk expansion 

Om konsumentmarknadsminister Per Bolund väljer att sända förslaget vidare till remiss kan en ny lag träda i kraft tidigast i maj 2019. Men Daniel Daboczy varnar för att det kan ta längre tid än så, eftersom att EU väntas gå fram med ett gemensamt liknande förslag i höst som man måste ta hänsyn till.

Om den nya lagen införs kommer det inte att få några märkbara effekter för investerarna, förutom ett stärkt konsumentskydd, menar både Daniel Dabozcy och Julia Reuszner. De avfärdar tanken om att förslaget skulle göra crowdfunding krångligare i Sverige. 

Det har tidigare riktats kritik mot crowdfunding-plattformarna för bristande transparens och att man inte tydligt nog varnat för riskerna i investeringarna. Kritiken var också en huvudanledning till varför Per Bolund beställde utredningen för knappt två år sedan.

”Jag tycker att vi redan är bra på att lyfta fram riskerna – vilket också hjälper våra affärer. När vi har informerat om riskerna ännu tydligare har vi till och med sett en ökning i investerarflödet”, säger Daniel Daboczy.

Julia Reuszner är inne på samma linje.

”Jag tror att nya branscher alltid kommer utsättas för kritik. Det är så klart riskfyllt att investera i tillväxtbolag, men riskerna är inte bara negativa utan också förenade med stor avkastningspotential. Vi måste våga tro på svenska entreprenörer, det är deras risk vi är med och delar”, säger hon.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera