Annons

Förslaget väcker ilska: Nu röstar EU om upphovsrätten

Under onsdagen röstar Europaparlamentet om hur Unionen ska hantera upphovsrätten på digitala plattformar.
Under onsdagen röstar Europaparlamentet om hur Unionen ska hantera upphovsrätten på digitala plattformar.
EU:s kontroversiella förslag om licensavgifter för länkar och digitala filter som ska ta bort upphovsrättsskyddat material kan klubbas under onsdagen. Men än så länge är läget osäkert kring förslaget, som kallats "internets död" av kritiker.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Strasbourg) Under onsdagen röstar Europaparlamentet om den mycket omdebatterade frågan om hur Unionen ska hantera upphovsrätten på digitala plattformar.

Hur omröstningen kommer gå är högst osäkert. Under eftermiddagen debatterades frågan i parlamentets kammare i Strasbourg och under dagen har partierna haft möten för att komma överens om hur man ska rösta i frågan.

”Jag kommer att rösta för att vi ska ha en balanserad upphovsrätt, det vill säga nej till uppladdningsfilter och nej till att kräva betalt av människor och företag för rätten att länka till nyheter”, säger Max Andersson (MP) som sitter i utskottet för rättsliga frågor i EU-parlamentet, som är ansvarigt utskott för upphovsrättsfrågorna.

Läs mer: Nu röstar EU om upphovsrätten – men två svenska ledamöter struntar i omröstningen 

Sammanlagt är det hela 244 olika förslag på hur reglerna ska se ut som ska röstas igenom. Flera partigrupper i parlamentet har tagit fram egna förslag på ändringar av det ursprungliga förslaget. 

Framförallt handlar det om förslag som både gör att upphovsrättsinnehavarna får betalt av de stora jättarna, däribland Facebook och Google, samtidigt som privatpersoner enkelt kan fortsätta att länka till material på plattformarna.

”Google och Facebook ska tvingas teckna licensavtal med upphovsrättsägare inom EU. Det är inte rättvist att de kommer undan med att teckna riktigt dåliga avtal, som man gör i dag. Rättvisa avtal finns redan på plats i USA, det ska vi också ha här i Europa”, säger Max Andersson.

Läs mer: Nu röstar EU om internets framtid – eller? 

Striden har framför allt handlat om två artiklar. Den ena, artikel 11, innebär att plattformar som Facebook, Google och Youtube måste betala licenser för länkat material som användarna lägger upp. 

Det har kallats för en "länkskatt" av kritikerna. Enligt bestämmelserna kan det handla om rubriker, artikelbilder, skärmdumpar eller ingress.

Den andra bestämmelsen som väckt ont blod är artikel 13, som innebär att upphovsrättsligt skyddat material måste plockas bort från sajter eller plattformar, annars väntar böter. 

En lösning för detta är ett filter som upptäcker upphovsrättsskyddat material och tar bort det. Kritiker menar att filtren är trubbiga och att de leder till än mer övervakning. Dessutom kan de bli mycket dyra att utveckla för mindre aktörer.

Det ursprungliga förslaget röstades ned av parlamentet i somras och nu lägger alltså flera partier fram egna ändringar, där flera svenska ledamöter pekar på att man försöker gå båda sidor till mötes.

Läs mer: Kritiserade rättighetsregler röstas ned i EU-parlamentet 

Det är framför allt de stora teknikbolagen som står på ena sidan av frågan, där man vill slippa betala licensavtal, och upphovsrättsinnehavarna, med stora mediehus och rättighetsorganisationer i ryggen, på andra sidan. 

De svenska ledamöterna från Moderaterna kommer att gå emot den egna partigruppens förslag och lägger fram ett eget förslag som enligt ledamoten Gunnar Hökmark ska gå båda sidor i frågan till mötes. Bland annat har man utformat förslaget lite bredare än originalet.

Partikollegan Christofer Fjellner var övertygad om att det egna förslaget går igenom under morgondagens omröstning.

”Jag skulle sätta mina sparpengar på att vårt förslag går igenom. Kanske inte allt, men en ansenlig mängd”, säger han.

Även Socialdemokraterna kommer att rösta för ett eget förslag. Jytte Guteland, som är suppleant i utskottet för rättsliga frågor och ansvarig för upphovsrättsfrågan inom Socialdemokraterna, menar att man försöker hitta en balans.

”Vi kommer att värna att användarna fortfarande har möjlighet att arbeta på internet som man är van vid, samtidigt som vi vill stärka reglerna som handlar om att kommersiella plattformar måste teckna licenser för att rättighetsinnehavarna ska stå starkare”, säger hon.

Om förslaget röstas igenom väntar förhandlingar mellan parlamentet och ministerrådet innan de nya bestämmelserna kan gå i kraft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer