Hoppa till innehållet

Första AP-fonden investerar i Starbreeze

Första AP-fonden är huvudinvesterare när spelutvecklaren Starbreeze plockar in 385 miljoner kronor genom en nyemission. Kapitalet ska användas till ytterligare satsningar inom VR. Aktien stiger marginellt.

Bo Andersson Klint är Starbreeze vd.
Bo Andersson Klint är Starbreeze vd.

Det börsnoterade spelbolaget Starbreeze tar in 385 miljoner kronor i en nyemission, enligt ett skriftligt meddelande. 

Det nya kapitalet ska användas till Starbreeze expansion inom bland annat virtuell verklighet, utgivning av spel och interna projekt som Payday 3. Starbreeze här även ett samarbete med filmföretaget Imax. Samarbetet innebär bland annat att parterna ska erbjuda en VR-upplevelse baserad på Starbreeze headset Star VR i en Imax-miljö.

Läs även: Imax och Starbreeze rullar ut VR-satsning 2018

Största investerare är Första AP-fonden, som i och med emissionen utökar sitt innehav i spel­utvecklings­företaget från 3,3 till 9,3 procent. Affären utgörs dels av en riktad nyemission, dels genom ett köp av en aktiepost från ordföranden i Starbreeze, Michael Hjorth.

Vår strategi för småbolag bygger bland annat på möjligheterna för omdanande teknologier

Teckningskursen på 23,4 kronor per aktie, innebär en liten rabatt, på 2,1 procent, mot torsdagens stängningskurs.

Aktien steg marginellt på beskedet under fredagsmorgonen. Tjugo minuter efter börsens öppning hade Starbreeze b-aktie stigit med 1,3 procent till 24,2 kronor. Följ kursen här.

Läs mer: Starbreeze-avhoppare i ny VR-satsning

Första AP-fonden beskriver investeringen som en del i sin småbolagsstrategi, där långsiktig värdetillväxt är ett viktigt mål.

”Spelutveckling och virtual reality är en intressant och expansiv marknad, där vi ser en fortsatt potential. Vår strategi för småbolag bygger bland annat på möjligheterna för omdanande teknologier kombinerat med långsiktig tillväxtpotential. Båda kriterierna stämmer väl in på Starbreeze”, säger Olof Jonasson, aktiechef på Första AP-fonden i ett skriftligt uttalande.

Läs mer: Så kuppade Roburs techfond in sig i Paradox

Första AP-fonden har begärt att styrelseordförande Michael Hjort bekräftar sin avsikt att kvarstå som en långsiktig, väsentlig ägare i Starbreeze.

”Jag beslutade att ta detta tillfälle att avyttra del av mitt ägande för att investera i mitt affärs-venture Indian Nation i vilket jag siktar på att öka min insikt i hur digitalisering kan transformera traditionell underhållning. Min återstående ägarandel i Starbreeze motsvarar en mycket stor del av min nettoförmögenhet, vilket visar på mitt förtroende för bolaget. Jag ser fram emot att fortsätta mitt engagemang i Starbreeze under många år framöver”, kommenterar Michael Hjort.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera