Annons

Första svenska robotrådgivaren lägger ner

Tieless vd Gustaf Haag (överst) och Roger Hassanov, medgrundare. Foto: TT/Press
Tieless vd Gustaf Haag (överst) och Roger Hassanov, medgrundare. Foto: TT/Press Foto: TT
Nära 1000 kunder hann investera via Tieless innan robotrådgivaren nyligen lade ner verksamheten. Nu hoppas bolaget på comeback på den allt hetare marknaden. ”Man behöver placera 1–2 miljarder för att det ska bli intressant”, säger Tieless Roger Hassanov.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tieless (NTL), som började erbjuda automatiserad aktie- och fondförvaltning i mitten på 2016, har lagt ner sin tjänst.

Bolaget var underfinansierat, konstaterar Roger Hassanov som var med och grundade bolaget.

”Det krävs ganska mycket kapital innan man börjar tjäna pengar, helt enkelt. Det är en lågmarginalsprodukt som bygger på volym”, säger Roger Hassanov.

Han uppskattar att cirka 800 personer har investerat via Tieless robottjänst. Den genomsnittliga investeringen låg på några tusen kronor, uppger han, vilket ger ett förvaltat kapital på under 5 miljoner kronor.

Läs mer: Spiltans vd sågar spar-robotar: ”Bättre att göra det själv” 

”Man behöver placera 1–2 miljarder kronor för att det ska bli finansiellt intressant. Och även då krävs det en stram budget för att få verksamheten att gå ihop”, säger Roger Hassanov.

Det krävs ganska mycket kapital innan man börjar tjäna pengar

Han uppger att Tieless kunder har fått sitt investerade kapital med en avkastning på drygt 10 procent i genomsnitt.

Tieless har dock dragit av sina förvaltningsavgifter. Varken Allmänna reklamationsnämnden eller Finansinspektionen känner till några ärenden som rör Tieless tjänst. Investeringarna skedde i fonder som handlas via börser, eller ETF:er.

Tieless var först ut bland de svenska robotrådgivarna i mitten på 2016.

”När vi lanserade var vi först att erbjuda automatiserad diskretionär förvaltning”, säger Roger Hassanov.

Han är också vd för Stellum kapitalförvaltning, en tidigare samarbetspartner till det skandalomsusade bolaget Falcon Funds. Tieless ägs till hälften av det norska bolaget The Nordic Group, som också äger Stellum kapitalförvaltning.

Läs mer: Di:s bevakning av Falcon Funds-härvan 

Sedan Tieless lansering har ett pärlband av bolag som erbjuder automatiserad finansiell rådgivning uppstått på den svenska marknaden. Startupbolag som Lysa (NTL), Opti (NTL) och Fundler, tidigare Prime Pilot (NTL), hör till den kategorin.

Även etablerade aktörer som Nordnet och Avanza erbjuder numera robotrådgivning. Avanza uppgav nyligen att nätmäklarens robot hade placerat 900 miljoner kronor.

”Jag tycker det är positivt att det har tillkommit nya aktörer. Det tror jag bara stärker marknaden och gör det lättare för alla att lyckas framgent. Men alla bolagen kommer att behöva en stark ägare eller tillgång till kapital via samarbeten eller liknande”, säger Roger Hassanov.

Gustaf Haag, Tieless andra grundare, har själv nyligen börjat arbeta på Nordnet.

Roger Hassanov säger att Tieless nu för samtal med flera norska finansiärer om att återlansera tjänsten under 2018.

”Vi har sökt olika alternativ och kommer att återlansera under nästa år i Norge och Sverige, med norska partners. Det är vad vi jobbar på.”

Har du investerat via Tieless? Mejla sven.carlsson@di.se

Rättelse: Tidigare angav texten att Tieless var ägt av Stellum kapitalförvaltning. Det stämmer inte.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer