Hoppa till innehållet

Första svenska robotrådgivaren lägger ner

Nära 1000 kunder hann investera via Tieless innan robotrådgivaren nyligen lade ner verksamheten. Nu hoppas bolaget på comeback på den allt hetare marknaden. ”Man behöver placera 1–2 miljarder för att det ska bli intressant”, säger Tieless Roger Hassanov.

Tieless vd Gustaf Haag (överst) och Roger Hassanov, medgrundare. Foto: TT/Press
Tieless vd Gustaf Haag (överst) och Roger Hassanov, medgrundare. Foto: TT/PressFoto: TT

Tieless (NTL), som började erbjuda automatiserad aktie- och fondförvaltning i mitten på 2016, har lagt ner sin tjänst.

Bolaget var underfinansierat, konstaterar Roger Hassanov som var med och grundade bolaget.

”Det krävs ganska mycket kapital innan man börjar tjäna pengar, helt enkelt. Det är en lågmarginalsprodukt som bygger på volym”, säger Roger Hassanov.

Han uppskattar att cirka 800 personer har investerat via Tieless robottjänst. Den genomsnittliga investeringen låg på några tusen kronor, uppger han, vilket ger ett förvaltat kapital på under 5 miljoner kronor.

Läs mer: Spiltans vd sågar spar-robotar: ”Bättre att göra det själv” 

”Man behöver placera 1–2 miljarder kronor för att det ska bli finansiellt intressant. Och även då krävs det en stram budget för att få verksamheten att gå ihop”, säger Roger Hassanov.

Han uppger att Tieless kunder har fått sitt investerade kapital med en avkastning på drygt 10 procent i genomsnitt.

Tieless har dock dragit av sina förvaltningsavgifter. Varken Allmänna reklamationsnämnden eller Finansinspektionen känner till några ärenden som rör Tieless tjänst. Investeringarna skedde i fonder som handlas via börser, eller ETF:er.

Tieless var först ut bland de svenska robotrådgivarna i mitten på 2016.

”När vi lanserade var vi först att erbjuda automatiserad diskretionär förvaltning”, säger Roger Hassanov.

Han är också vd för Stellum kapitalförvaltning, en tidigare samarbetspartner till det skandalomsusade bolaget Falcon Funds. Tieless ägs till hälften av det norska bolaget The Nordic Group, som också äger Stellum kapitalförvaltning.

Läs mer: Di:s bevakning av Falcon Funds-härvan 

Sedan Tieless lansering har ett pärlband av bolag som erbjuder automatiserad finansiell rådgivning uppstått på den svenska marknaden. Startupbolag som Lysa (NTL), Opti (NTL) och Fundler, tidigare Prime Pilot (NTL), hör till den kategorin.

Även etablerade aktörer som Nordnet och Avanza erbjuder numera robotrådgivning. Avanza uppgav nyligen att nätmäklarens robot hade placerat 900 miljoner kronor.

”Jag tycker det är positivt att det har tillkommit nya aktörer. Det tror jag bara stärker marknaden och gör det lättare för alla att lyckas framgent. Men alla bolagen kommer att behöva en stark ägare eller tillgång till kapital via samarbeten eller liknande”, säger Roger Hassanov.

Gustaf Haag, Tieless andra grundare, har själv nyligen börjat arbeta på Nordnet.

Roger Hassanov säger att Tieless nu för samtal med flera norska finansiärer om att återlansera tjänsten under 2018.

”Vi har sökt olika alternativ och kommer att återlansera under nästa år i Norge och Sverige, med norska partners. Det är vad vi jobbar på.”

Har du investerat via Tieless? Mejla sven.carlsson@di.se

Rättelse: Tidigare angav texten att Tieless var ägt av Stellum kapitalförvaltning. Det stämmer inte.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera