Annons

Klarna växer – kreditförlusterna rusar

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: Di/TT
Klarna fortsätter att växa men rapporterar en förlust för första halvåret 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Betalbolaget Klarna såg rörelseintäkterna öka med 32 procent under första halvåret 2019 till 3,314 miljarder kronor. Det framgår av bolagets färska delårsrapport.

Under samma period uppgick rörelseförlusten till -78 miljoner kronor, vilket är att jämföra med en rörelsevinst på 112 miljoner kronor under samma period 2018.

Under första halvåret ökade Klarnas kreditförluster med 71 procent, det vill säga betydligt snabbare än bolagets intäkter.

De ökade kreditförlusterna beror enligt bolaget på en ökad utlåning till allmänheten och en annan marknadsmix.

”Denna beror på väsentlig tillväxt på alla marknader, också utanför Norden och DACH-regionen, vilket innebär en större andel av nya konsumenter”, skriver bolaget i sin halvsårsrapport.

I länder som USA har Klarna lanserat ett antal nya produkter med längre återbetalningstid, vilket också kräver att bolaget sätter undan större belopp som skydd mot kreditförluster.

Klarna tog nyligen in 4,4 miljarder kronor från investerare som Dragoneer och Första AP-fonden.

Transaktionen höjde bolagets värdering till 53 miljarder kronor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer