Hoppa till innehållet

Fortsätter elektrifiera skånska vägar – Bring blir delägare

Lundabolaget Elonroad tar in 22 miljoner i nytt kapital från bland andra Bring. Pengarna ska gå till att göra bolagets teknik för elvägar färdig för storskalig produktion. Helsingborgs hamn blir en av teststationerna för tekniken.

Karin Ebbinghaus är vd på Elonroad som bygger elväg i Lund.
Karin Ebbinghaus är vd på Elonroad som bygger elväg i Lund.

Elonroads vd Karin Ebbinghaus brukar likna företagets teknik vid en bilbana i stor skala. En skena i vägbanan förser batterier i passerande elfordon med ström, förutsatt att de har en mottagare som sticker ned under fordonet.

Fördelen med Elonroads teknik framför traditionella laddstolpar beskrivs som att fordonens batterier kan göras mindre om laddning sker under körning, vilket skulle kunna lösa en av de stora utmaningarna för elektrifieringen av transporter – tillgången på råvara till batterierna. Dessutom öppnar det också möjligheten att snabbare elektrifiera även tyngre fordon.

Med det nya kapitalet ska tekniken göras färdig för att börja tillverkas i stor skala, vilket är planerat att ske under nästa år. Dessutom utvecklas parallellt nya lösningar för stillastående laddning vid exempelvis godsterminaler och för gatuparkering.

”Vi ska förbättra vår produktionskapacitet och göra tekniken mer produktionsvänlig, så att vi blir mer storskaliga och sedan kan trycka på knappen för försäljningen”, säger Karin Ebbinghaus.

Almi Invest Greentech och Bring Ventures, som ägs av Posten Norge, är huvudinvesterare i nyemissionen. Almi Invest går in med åtta miljoner kronor och Bring med fem miljoner.

”Vi önskar genom vår investeringsstrategi att främja utvecklingen av ny teknik för att bidra till en mer hållbar logistiksektor och samhälle. Elonroads teknik är väldigt lovande och vi investerar inte bara i bolaget utan går även in i ett gemensamt utvecklingsprojekt för stationär laddning i Norge och i Sverige”, säger Siri M Hagen, ansvarig för investeringen inom Brings riskkapitalverksamhet Bring Ventures.

Resten av de totalt 22 miljoner nu som investeras i Elonroad kommer från EU-initiativet EIT Urban Mobilty samt privata investerare, bland andra Raoul Grüntahl som är chef för den norska mediekoncernen Schibsteds verksamhet i Sverige.

Elonroads teknik testas just nu i gatumiljö i Lund, där några hundra meter av Elonroads laddskenor monterats i körbanan på Getingevägen.

En annan plats där laddtekniken ska testas är i Helsingborgs hamn inför och under H22-mässan. Tekniken väntas vara på plats och kunna börja testas under hösten i år.

”Tekniken har testats på allmän väg men att använda detta i en hamn för att skapa kontinuerliga flöden är något helt nytt. I framtiden kanske vi skulle kunna ha dessa laddskenor vid våra containerkranar för att ladda dragbilarna medan de väntar på nästa container”, säger Christina Argelius, teknisk chef i Helsingborgs Hamn, i en kommentar.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera