Annons

Förvaltaren: ”Apples problem blottar en svaghet”

Apples vd Tim Cook gick ut och vinstvarnade. Men exakt hur stora problem Apple har är omöjligt att veta just nu.
Apples vd Tim Cook gick ut och vinstvarnade. Men exakt hur stora problem Apple har är omöjligt att veta just nu. Foto: David Paul Morris
Uppehåll i både försäljning och produktion till följd av ett virus visar på en sårbarhet. Men aktiemarknaden är förstående – den preliminära analysen gör två fondförvaltare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple vinstvarnar och allt ifrån småsparare till underleverantörer håller andan.

Men det är egentligen för tidigt att dra några stora slutsatser, menar Swedbanks fondförvaltare Johan Söderström.

Han förvaltar en av de svenska småspararnas mest populära fonder, Swedbank Robur Technology, där 4,9 procent av innehavet utgörs av Appleaktier.

”Det är tydligt i vinstvarningen att de fortfarande inte vet hur det kommer att gå – de kvantifierar inte effekterna. Det är svårbedömt och även hos Apple är vänteläge”‚ säger han.

Den dubbla smällen för Apple – att butiker hållits stängda i kombination med att produktionen stått still – har blottat en svaghet hos företaget, menar han.

Och effekterna utifrån sett är oroväckande. Kina uppskattas stå för omkring 17 procent av Apples försäljning, men Johan Söderström tillägger att det en svaghet som gäller hela techbranschen – och som marknaden förhoppningsvis har förståelse för.

Läs mer: Apples besked slår mot svenska småsparare: ”Osäkerheten är väldigt hög”

”Om det här viruset klingar av som en vanlig säsongsinfluensa så bör saker återgå till det normala. Det är vad jag tror och hoppas, att varmare väder gör det svårare för viruset att överleva”, fortsätter han.

Johan Nilke är förvaltare för Lannebo Teknik, vars största innehav (8,8 procent) är i just Apple. Han är inne på samma spår som Johan Söderström.

”Det återstår ju att se hur viruset utvecklar sig, men har vi närmat oss peaken så finns en möjlighet att svagheter i rapporterna ses som en 'one off' och investerare blickar framåt mot produktlanseringar och 5G”, säger han. 

Men, tillägger han, blir det värre och Kinas åtgärder fortsätter då är det ett riktigt hot inte bara mot Apple utan mot global BNP-tillväxt. 

”Jämfört med när sars härjade så är Kina i dag en betydligt större del av världsekonomin.”

Johan Söderström poängterar att det fortfarande finns en stor efterfrågan på Apples produkter efter en jätteframgång med Iphone 11 och 11 Pro.

Ur det perspektivet pekar han ut handelskonflikten som ett större problem:

”Det är inte något som kommer lösas i handvändning. Det är något som för mig är ett ännu större problem för tekniksektorn”, säger han.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer