Annons

Förvaringsbolaget tar in 128 miljoner – siktar på börsen

Fredrik Sandelin, vd för förvaringsbolaget 24Storage.
Fredrik Sandelin, vd för förvaringsbolaget 24Storage. Foto: Pressbilder.
Förvaringsbolaget 24Storage tar in ytterligare 128 miljoner kronor och krattar för en börsnotering. Bland delägarna som skjuter till pengar finns grundaren Michael Fogelberg och it-miljonären Staffan Persson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska 24Storage fortsätter att utmana den amerikanska jätten Shurgard i Sverige. Nu tar man in ytterligare 128 miljoner kronor för investeringar i nya anläggningar. Bolaget har därmed tagit in cirka 350 Mkr i riskkapital sedan starten 2015.

”På bara fyra år har vi lyckats etablera oss som en av de största aktörerna på den svenska marknaden för self storage. Vi förbereder oss nu för en börsnotering, men har inte tagit ett beslut ännu”, säger vd:n Fredrik Sandelin.

Vi har digitaliserat hela kundresan.

Han vill inte säga vilken börs som är aktuell, när noteringen ska bli av eller vad värderingen kan tänkas bli. Som vägledning kan nämnas att fastigheterna inom gruppen värderas till 1,1 miljarder kronor idag, men bolaget har även skulder på cirka 700 Mkr.

24Storage driver för närvarande 22 obemannade förvaringsanläggningar i Sverige. Planen är att öppna 3-5 nya anläggningar om året de kommande åren. 

”Det som skiljer oss från konkurrenterna är att vi har digitaliserat hela kundresan”, säger Fredrik Sandelin.

Han förklarar sedan hur bolaget uppnår skalfördelar genom att ha en centralisterad kundtjänst. 

”Med hjälp av kameror, självbetjäningskiosker, keypads med koder, interkomutrustning, videochatt med kundtjänst kan kunderna sköta allt digitalt. Man letar och väljer förråd och försäkring på sajten och betalar via bank-id”, förklarar han.

Läs mer: Hans förvaringsbolag, Vinden, flyttar möblerna åt kunden 

Under 2018 steg 24Storages omsättning med 64 procent till drygt 57 miljoner kronor.

”Tillväxten beror på att vi öppnar nya anläggningar och ökar beläggningen på våra befintliga anläggningar”, säger vd:n.

Mellan 2017 och 2018 gick bolagets resultat från en vinst på 39 Mkr, till en förlust på 14 Mkr. 

”Resultatet hänger ihop med hur mycket vi skriver upp värdet på fastigheterna. Vi skrev inte upp det lika mycket under 2018, jämfört med året innan”, förklarar Fredrik Sandelin.

Bakom det senaste kapitaltillskottet står bolagets största delägare. Bland dem kan nämnas grundaren Michael Fogelberg, Ernström & C:o och it-miljonären Staffan Persson. 

Läs mer: Deras smarta förråd tar in en kvarts miljard 

Michael Fogelberg är lite av en legend i branschen då han tidigare startat och sålt av förvaringsbolagen Shurgard Europa och Selstor. Han var tidigare vd för 24Storage, men har nu lämnat både styrelsen och den operativa verksamheten. 

Även bolagets två övriga grundare, Stefan Nilsson och Mats Steijner, har lämnat den operativa verksamheten.  

Fredrik Sandelin tillträdde som vd i januari i år. Han var tidigare finanschef på Eniro. 

Jämfört med den amerikanska och brittiska marknaden är den svenska marknaden underetablerad. Sverige har i genomsnitt 0,043 uthyrningsbara kvadratmeter per capita medan motsvarande siffra i USA är 0,872 och 0,067 i Storbritannien, enligt 24Storage.

Bolaget uppger att self storage-marknaden värderas till knappt 400 miljarder kronor globalt. Den förväntas växa med mellan 6–8 procent årligen. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer