Annons

Forza Football tar strid – överklagar Migrationsverkets beslut om utvisad ”topprogrammerare”

Forza Footballs vd Patrik Arnesson, dess stjärnprogrammerare Aleksei Magusev och Tobias Öd, känd från Tayyab Shabab-fallet, som driver ärendet i Migrationsdomstolen.
Forza Footballs vd Patrik Arnesson, dess stjärnprogrammerare Aleksei Magusev och Tobias Öd, känd från Tayyab Shabab-fallet, som driver ärendet i Migrationsdomstolen. Foto: Kollage
Forza Footballs ryska stjärnprogrammerare Aleksei Magusev hotas av utvisning. Startupbolaget har anlitat advokaten Tobias Öd, känd från Tayyab Shabab-fallet, och överklagat ärendet till Migrationsdomstolen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbolaget Forza Football befinner sig i öppen strid med Migrationsverket. Detta sedan myndigheten beslutat att utvisa bolagets programmerare Aleksei Magusev. 

”Många slänger sig med ord som topprogrammerare. Men Aleksei är verkligen det. Han är utbildad i raketforskning vid militäruniversitetet i St Petersburg och är en av fem så kallade maintainers av programmeringsspråket Elixir i världen”, säger Patrik Arnesson, grundare och vd på startupbolaget Forza Football (tidigare Football Addicts) i Göteborg.

Forza Football anställde Aleksei Magusev 2014. Två år senare fick han avslag på att förlänga sitt uppehållstillstånd. Orsaken var att Aleksei Magusev saknade traditionell sjukförsäkring och trygghetsförsäkring.

”Han hade inte sjukförsäkring, men däremot en privatvårdsförsäkring som är både bättre och dyrare. Vidare menar vi att det inte är branschpraxis med trygghetsförsäkring i vår sektor. Det är ju en försäkring för att skydda medarbetare för arbetsskador, som att till exempel ramla ner för en byggställning”, resonerar Patrik Arnesson på Forza Football.

Tobias Öd var tidigare ombud för programmeraren Tayyab Shabab, som nyligen lämnade Sverige efter ett beslut om utvisning.

Patrik Arnesson uppger att bolaget överklagat ärendet till Migrationsdomstolen och anlitat advokaten Tobias Öd vid Setterwalls advokatbyrå för att driva fallet som nu även omfattar Alekseis fru och deras nyfödda barn. Tobias Öd var tidigare ombud för programmeraren Tayyab Shabab, som nyligen lämnade Sverige efter ett beslut om utvisning.

Läs mer: Socialförsäkringsutskottet eniga: "Stoppa onödiga utvisningar" 

”Migrationsverket har sedan en tid tillbaka gjort en märklig tolkning av rättsläget. Utlänningslagen kräver att anställningsvillkoren ska vara i linje med svenska kollektivavtal eller följa branschpraxis, men i praktiken tittar Migrationsverket enbart på vad som gäller enligt kollektivavtalen och avslår alla förlängningsansökningar där arbetsgivaren har villkor som inte nödvändigtvis följer kollektivavtal, men som ändå kan vara mer förmånliga för den anställde, till exempel genom högre lön, privata sjukvårdsförsäkringar och andra förmåner”, säger han.

Alexandra Elias på Migrationsverkets presstjänst får inte kommentera det enskilda ärendet utan ett medgivande från den drabbade. Men hon ger en generell kommentar kring de kontroverser som dykt upp kring utvisningar av utländska medarbetare på techbolag de senaste åren:

Lagen gör ingen skillnad på misstag eller missbruk av systemet. 

”Generellt för dessa typer fall är att arbetsgivaren inte har uppfyllt villkoren och arbetstagaren har inte fått det han eller hon har rätt till. Sedan ser vi att det sker genuina misstag från arbetsgivarnas sida. Men lagen gör ingen skillnad på misstag eller missbruk av systemet. Avviker arbetsgivaren från lagens krav är konsekvenserna att arbetstillståndet återkallas”, säger hon. 

Patrik Arnesson menar själv att bolaget gjort allt för att behandla Aleksei Magusev på samma sätt som de andra medarbetarna. 

Aleksei har inte särbehandlats, vilket jag tror lagen syftar till att motverka.

”Aleksei har inte särbehandlats, vilket jag tror lagen syftar till att motverka. Han har haft samma försäkringar som alla andra på bolaget. Vi har inte försökt komma undan billigt”, säger han.

Vidare uppger Patrik Arnesson att problemet sträcker sig bortom det enskilda fallet.

”Vi har tre medarbetare som hotas av utvisning och vi räknar med att investera cirka en halv miljon kronor i att driva deras fall”, säger han.

Just nu är Aleksei Magusevs ärende hos Migrationsdomstolen, vilket försenar utvisningen. En konsekvens av detta är att han och hans familj inte har kunnat lämna landet sedan november i fjol. 

Patrik Arnesson är uppenbart frustrerad över hanteringen. 

”Det här är en viktig person för vårt bolag som attraherar talang till Sverige. Han är utvisad på grund av en petitess”, säger han.

Regeringen har sedan tidigare aviserat ett lagförslag som ska träda i kraft 1 december som ska förhindra att arbetskraftsinvandrare utvisas på grund av misstag som arbetsgivaren begått, om arbetsgivaren i efterhand upptäcker och åtgärdar felet.

Läs mer: Efter Tayyab Shababs utvisning: Nytt lagförslag före sommaren 

Patrik Arnesson på Forza Football menar dock att detta inte hjälper hans situation.

”Enligt vårt ombud går köp av sjukförsäkring inte att rätta till i efterhand. Vi får hoppas att Migrationsdomstolen tar upp fallet. Vi är även redo att överklaga till nästa instans”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies