Annons

Fotbollsproffsets sparapp fyller på kassan

Foto: Evelina Carborn
Philip Haglunds app Gimi vill agera spargris för barnfamiljers veckopengar. Nu tar bolaget in ny finansiering på 16 miljoner kronor från bland andra bankprofilen Lena Apler. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sparappen Gimi, som tidigare hette Veckopengen, tar in knappt 16 miljoner kronor i nytt kapital. Merparten av pengarna investeras av Lena Apler genom hennes bolag Collector Ventures.

Appen utbildar barn och ungdomar i hur man hanterar sin privatekonomi och sätter upp ett sparande. Pengarna är fiktiva, och inte knutna till något bankkonto, utan illustrerar till exempel hur mycket föräldrarna är skyldiga ett barn i veckopeng.

”Delvis ska kapitalet täcka upp för driftkostnader i vår verksamhet, vi vill fortsätta växa i samma snabba takt. Vi bygger också fler tjänster just nu och siktar på att kunna bredda vårt utbud under 2019”, säger grundaren och vd:n Philip Haglund.

Philip Haglund har tidigare sagt att Gimi i framtiden vill kunna hantera riktiga pengar, till exempel betalningar och transaktioner i mindre storlek. Han väljer dock att vara hemlighetsfull om huruvida en sådan tjänst kan komma att lanseras i år.

Än så länge är appen gratis att använda för kunderna och Gimi har inte noterat några intäkter sedan starten 2014.

”Det är helt enligt plan. Vi tycker att privatekonomisk utbildning ska vara gratis för alla och särskilt för barn. Det är något vi arbetar hårt för och en modell som vi tänker behålla framöver”, säger Philip Haglund.

Planen är i stället att användarna ska betala för att få tillgång till nya tjänster i takt med att dessa lanseras, utöver gratisappens grundläggande funktioner. Philip Haglund säger att det däremot inte är aktuellt att släppa in annonsörer i Gimis miljö.

Gimi närmar sig 1 miljon personer i sin användarbas, enligt Philip Haglund, varav ungefär hälften finns i Sverige. Enligt tidigare uppgifter till Di Digital är ungefär 150 000 av dessa aktiva varje månad.

”Vi är ett av de finansbolag i hela världen som växer allra starkast inom konsumenttjänster för barn och deras föräldrar”, säger han.

Lena Apler har investerat i sparappen Gimi.
Lena Apler har investerat i sparappen Gimi.

Appen finns i dagsläget tillgänglig på över 10 olika språk med stöd för lika många valutor. Bolaget har under de senaste åren lagt mycket kraft på en internationell expansion.

”Sverige är fortfarande vår kärnmarknad, eftersom det är här vi har funnits längst. Men vi har nu över 30 000 nedladdningar på sex skilda marknader”, säger Philip Haglund.

Under hösten 2018 fick Gimi konkurrens på hemmaplan när Handelsbanken beslutade sig för att lansera en liknande sparapp för barn.

”Det är bra om fler storbanker och andra aktörer anpassar sina tjänster för barn. De har i princip blivit utestängda från den finansiella marknaden i takt med att vi slutat använda kontanter i samhället. Att Gimi får konkurrens främjar bara utvecklingen och motiverar oss att fortsätta ligga i framkant”, säger han.

Philip Haglund har en annorlunda bakgrund för att vara entreprenör i techsektorn. Vid sidan av sitt engagemang i Gimi spelar han nämligen fotboll på allsvensk nivå i Uppsala-klubben Sirius.

Så sent som under sommaren 2017 tog Gimi in 29 Mkr i nytt kapital. Men nu väljer alltså ägarkretsen att skjuta till ytterligare resurser. Utöver Collector Ventures är finansmannen Harald Mix en annan delägare som deltar i den nya rundan, liksom Izettles chefsjurist Oskar Arndt som också sitter i Gimis styrelse.

Läs mer: Fotbollsproffsets sparapp tar in 29 miljoner - vill skapa betaltjänst för barn

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer