Hoppa till innehållet

Fotbollsproffsets sparapp tar in 30 miljoner - vill skapa betaltjänst för barn

Fotbollsspelaren Philip Haglund och hans app Veckopengen tar in 29 miljoner från bland andra Collector Ventures. Nu vill bolaget lansera en betaltjänst för barn. 

Philip Haglund är grundare och vd för Gimi med appen Veckopengen.
Philip Haglund är grundare och vd för Gimi med appen Veckopengen.Foto: Evelina Carborn

Fintechappen Veckopengen, eller Gimi som bolaget heter, har som mål att utbilda barn i hur man hanterar pengar. Appen lanserades av fotbollspelaren Philip Haglund 2015 och har sedan dess vuxit till 150 000 aktiva användare. 

Gimi har tidigare tagit in 7,5 Mkr från bland andra finansmannen Harald Mix, affärsängeln Johan Qviberg och Klarnas tidigare ordförande Eva Cederbalk. Nu tar man in ytterligare 29 miljoner kronor från bland annat Collector Ventures, med Lena Apler i spetsen.  

Läs mer: Fotbollsstjärna och Klarna-chef satsar på spar-app för barn 

”Vi ska marknadsföra vår app väldigt aggressivt i Europa. Vi är väldigt bra på att nå ut till  föräldrar men även till barn. Just nu har vi även en stark organisk tillväxt bland annat i Holland, Danmark och Norge”, säger Philip Haglund, som vid sidan av vd-rollen även spelar allsvensk fotboll i Uppsalalaget IK Sirius.

Appen är en gratistjänst och har än så länge inte dragit in några pengar. Det hoppas dock bolagets vd kunna ändra på. Man håller just nu på att utveckla även en betaltjänst för barn. 

Om man exempelvis tittar på en 8-åring så har de generellt ett större impulsproblem.

”Vi kommer börja tjäna pengar när vi har tagit fram ett sätt för barn att betala. Jag vill inte säga för mycket om det men det vi ser är att föräldrarna är villiga att betala för att barn själva ska kunna betala på ett smidigt och säkert sätt”, säger Philip Haglund. 

Det finns redan liknande tjänster men enligt Philip Haglund har de dåliga kontrollfunktioner för föräldrar och är inte anpassade för barns sätt att agera. 

Läs mer: Spotify-topp till Veckopengen – ska lära barn att spara 

”Om man exempelvis tittar på en 8-åring så har de generellt ett större impulsproblem vilket gör att man kanske måste sätta in ett impulsstopp eller tänk innan köp.”

Vi lärde oss genom att gå med tio spänn till kiosken och därmed förstå vad tio kronor var värda.

Men lär man sig inte om pengar med åldern?

”Nej, vi lärde oss genom att gå med tio spänn till kiosken och därmed förstå vad tio kronor var värda. Vi lärde oss att ta beslut om att antingen köpa eller spara i en spargris i rummet. Det gör inte barn i dag. Pengar flyger runt omkring dem och föräldrarna betalar med kort. Det finns varken tid eller energi att lära barn hur det fungerar”, säger Philip Haglund.

För Lena Apler är den möjliga betaltjänsten en av anledningarna till varför Collector Ventures går in som delägare.

”Vi tycker om konceptet. De har väldigt många aktiva användare och ska nu utveckla tjänsten så att man kan betala i appen också. Det här är ju en framtida kundgrupp som är väldigt intressant att knyta kontakt med”, säger Lena Apler.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera