Hoppa till innehållet

Fotograf och pokerspelare blev miljardentreprenörer på 18 månader

45 företag – så många onoterade techbolag värderas till en miljard eller mer, enligt Di Digitals senaste sammanställning. Men miljardbolag ploppar i det närmaste upp som svampar och redan några dagar efter att listan publicerats är vi uppe i 46 bolag.

Dagens avsnitt av Digitalpodden leds av Ida Hansson Brusewitz, Jan Ahmadi och Henrik Ek.

PODD

Dagens avsnitt av Digitalpodden leds av Ida Hansson Brusewitz, Jan Ahmadi och Henrik Ek.

Voi är ett av miljardbolagen på Di Digitals lista – föga förvånande i sig. Men sedan listan publicerades i helgen har Voi gått ut med ännu en kapitalrunda och en ny värdering på 4,2 miljarder. Det knuffar upp dem från 21:a plats till delad 12:e plats.

På samma sätt hann ännu ett bolag komma ut som miljardbolag, i samband med en runda innefattande bland andra Cristina Stenbeck, Susanna Campbell och Josefin Landgård. Det handlar om e-handeln och rakhyvelbolaget Estrid.

Bolaget som grundats av en fotograf, en pokerspelare och en nykläckt entreprenör nådde hype och miljardvärdering på bara 18 månader.

Vi reder ut alla dessa miljarder i veckans avsnitt av Digitalpodden.

Lyssna på veckans podd här:

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Du hittar även Digitalpodden på Acast, Apple Podcasts och Spotify.

Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl: digital@di.se

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera