Annons

Fraktstödet till kinesiska e-handlare sänks – Svensk Handel jublar

Paket sorteras på Postnords Veddesta-terminal i Järfälla
Paket sorteras på Postnords Veddesta-terminal i Järfälla Foto: Marcus Ericsson/TT
Fraktstödet till kinesiska e-handlare ska minska efter ett beslut vid postunionens extrakongress i Geneve på onsdagen. Det välkomnas av Svensk Handel som kritiserat upplägget för att snedvrida konkurrensen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under den nya uppgörelsen kommer Sverige och andra länder få kräva 70 procent kostnadstäckning för mottagande av internationella paket. Dessutom får de enskilda länderna gradvis öka kostnadstäckningen, uppger Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Kina har i flera årtionden gynnats genom kraftig subventionering via FN:s Världspostförening. 

”Det vore absurt att fortsätta att subventionera världens mest konkurrenskraftiga e-handelsnation. Kina är med och leder utvecklingen inom e-handeln men har fått lika stort fraktstöd som länder som Kuba och Gabon”, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Att Kina gynnas inom frakt framgår av en undersökning från Copenhagen Economics. Den visar att paket på upp till 2 kilo i genomsnitt har varit 57 procent dyrare att frakta i Sverige än från handlare i Kina till kunder i Sverige.

Läs även: E-handelsappen paketbombade Postnord – värderas till 108 miljarder

(Finwire / Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer