Hoppa till innehållet

Framtidens mat dukas upp på Food Tech 2018 – här är bolagen som pitchar

Uppkopplade miniväxthus, smarta fiskodlingar och quinoa som har odlats i Norden.

Det är några av rätterna i den buffé av framtidens mat som presenteras på Food

Tech 2018 i Örebro. Sju bolag pitchar om en plats i Di Startup Tour under hösten.

Här är bolagen som gör upp om förstaplatsen på Di Digitals och Alfred Nobel Science Parks Food Tech 2018. Medsols med start från övre vänstra hörnet: Sios, Foodflow, Nutrient, Ecoliving, Deligate, Lantfisk, Brand Survey.
Här är bolagen som gör upp om förstaplatsen på Di Digitals och Alfred Nobel Science Parks Food Tech 2018. Medsols med start från övre vänstra hörnet: Sios, Foodflow, Nutrient, Ecoliving, Deligate, Lantfisk, Brand Survey.Foto: Pressbilder

Det händer mycket i gränslandet mellan teknik och livsmedel. Startupbolag som utvecklar labbodlat kött och mat med protein från insekter vinner mark ute i världen.

Även i Sverige finns många bolag som arbetar med att ta fram morgondagens mat med hjälp av nya matkällor och klimatsmarta tekniska lösningar.

På Food Tech 2018 samlas bolagen, investerarna och makthavarna i branschen för att utbyta idéer och lyssna på paneldebatter. Evenemanget arrangeras av Di Digital och Alfred Nobel Science Park och äger rum i Örebros konserthus nästa onsdag, den 14 mars.  

LÄS MER: Gör som Gunhild Stordalen – kom på Di:s pitchevent Food Tech 

Heldagsevenemanget bjuder på föreläsningar från tunga branschprofiler som Gunhild Stordalen som 2014 utsågs till WWF:s miljöhjälte. Hon är initiativtagare till EAT Forum som vill lyfta mat, hälsa och hållbarhet upp på den internationella dagordningen.

Andra talare på scen i Örebro är bland andra:

Carolina Sachs, generalsekreterare på Axfoundation

Anna Ryott, ställföreträdande vd på Norrsken Foundation

Karl Andersson, vd på Matsmart

Johan Jörgensen, grundare av Sweden Foodtech och tidigare foodtech-bloggare för Di Digital.

Evenemanget bjuder även på en pitchtävling där sju svenska startupbolag på foodtech-området ska presentera sin vision för hur framtidens mat ser ut. Tillsammans utser en namnkunnig jury och publiken vinnaren. 

Vinnaren direktkvalificerar sig även vidare till Di Digitals Startup Tour, som i höst går av stapeln för tredje året i rad.

Mer information: Säkra din plats på Food Tech 2018 här.

 

Här är bolagen som slåss om förstaplatsen:

1. Nutrient

Teamet på Nutrient.
Teamet på Nutrient.

Verksamhet: Forskar, utvecklar och tillverkar klimatsmarta proteiner baserade på gula ärtor och insekter. Målet är att ta tillvara på det som går till spillo i matindustrin för att tillverka mat på ett hållbart och cirkulärt.

Grundades 2016 av: Adam Engström och Ola Albrektsson

Finansiering: KTH Holding har investerat en icke-offentliggjord summa.

2. Lantfisk

En tartar från Lantfisk som på ett klimatsmart sätt odlar tropiska sötvattensfiskar. Odlingsvattnet går tillbaka till jordbruket.
En tartar från Lantfisk som på ett klimatsmart sätt odlar tropiska sötvattensfiskar. Odlingsvattnet går tillbaka till jordbruket.Foto: Pressbild

Verksamhet: Närodlade, hållbara och klimatneutrala delikatesser. Det vill Lantfisk erbjuda genom att odla tropiska sötvattensfiskar i ett slutet och till 100 procent återcirkulerande akvakultursystem. Systemet använder ingen antibiotika och ger inga utsläpp till naturen, däremot kan odlingsvattnet användas av jordbrukare.

Grundades 2015 av: Diana Olsson Waage, Andreas Olsson Waage, Lars Forsberg, Valter Eklund.

Finansiering: Har tagit in omkring 3,5 miljoner kronor i riskkapital.

 

3. Ecoliving

Teamet på Ecoliving som odlar quinoa på nordisk mark för att erbjuda ekologiska och växtbaserade alternativ till kött.
Teamet på Ecoliving som odlar quinoa på nordisk mark för att erbjuda ekologiska och växtbaserade alternativ till kött.Foto: Pressbild

Genom sin e-handel säljer de alternativ till kött som baseras på ekologiska, växtbaserade protein. Ecoliving har lyckats odla quinoa, en gröda som hör hemma i Sydamerika, på nordisk mark, och siktar nu på att utveckla en korv och burgare baserad på quinoa.

Grundades 2014 av: Alicja Domelid, Ronald Domelid och Per Schlingmann.

Finansiering: Eget kapital och crowdfunding på Fundedbyme.

 

4. Foodflow

Christopher Jonsson, till vänster och Jesper Jannesson till höger, grundare på Foodflow.
Christopher Jonsson, till vänster och Jesper Jannesson till höger, grundare på Foodflow.Foto: Ivan da Silva

Verksamhet: Med produkten Stockfiller kan livsmedelsbutiker samla alla beställningar från sina externa leverantörer i ett och samma köp. Det ska göra kommunikationen enklare, administrationen enklare och öka kontrollen och översikten.

Grundades 2015 av: Jesper Jannesson och Christopher Jonsson.

Finansiering: Har tagit in omkring 16 miljoner kronor i riskkapital från bland annat Nouvago Capital och Aggregate Media.


5. Deligate

Mattias Chachin från Deligate som hjälper matbutiker att hålla koll på sina varors bäst-före-datum och därigenom minska matsvinnet.
Mattias Chachin från Deligate som hjälper matbutiker att hålla koll på sina varors bäst-före-datum och därigenom minska matsvinnet.Foto: Deligate/Press

Verksamhet: Deligates lösning hjälper matvarubutiker att hålla bättre koll på alla varors bäst-före-datum för att på så sätt minska matsvinnet och minska antalet arbetade timmar.

Grundades 2015 av: Adam Vikström, Lukas Wallströmer, Mattias Chahin, Andreas Eriksson och Carl Rynning.

Finansiering: Har tagit in knappt 1 miljon kronor i riskkapital.

6. Sios

Josefin Persson och Erik Söderby, medgrundare på Sios. Med uppkopplade miniväxthus vill bolaget att svenskarna ska börja odla sina egna kryddor och grönsaker.
Josefin Persson och Erik Söderby, medgrundare på Sios. Med uppkopplade miniväxthus vill bolaget att svenskarna ska börja odla sina egna kryddor och grönsaker.Foto: Press

Verksamhet: Har utvecklat ett uppkopplat miniväxthus för kryddor och grönsaker. Den är kopplad till en app som bland annat berättar när man behöver vattna. Med skandinavisk design ska produkterna bli en naturlig del av inredningen. Nu är målet att bygga en modulbaserad och skalbar version för stadsodling.

Grundades 2016 av: Josefin Persson och Erik Söderby.

Finansiering: Kundfinansiering, lån från Almi


7. Survey Party

Hanway Tran från Survey Party, som har utvecklat en spårbarhetslösning för livsmedel. Det ska öka transparensen och förhindra fusk i värdekedjan.
Hanway Tran från Survey Party, som har utvecklat en spårbarhetslösning för livsmedel. Det ska öka transparensen och förhindra fusk i värdekedjan.Foto: Survey Party/Press

Verksamhet: Med sin spårbarhetslösning gör Survey Party så att alla livsmedel och förpackningar får en unik kod. Det förebygger förfalskningar och ger transparens i värdekedjan. Koden kan dessutom innehålla exempelvis allergiinformation på flera språk för att underlätta för kunderna.

Grundades 2015 av: Hanway Tran och Kristian Axelsson.

Finansiering: Egenfinansierade.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera