Hoppa till innehållet

Från Albys hjärta – nu vill Changers Hub ta steget ut i världen

Changers Hub började som ett sätt att förverkliga Albybornas drömmar. Nu blickar grundarna mot Colombias och andra länders mest segregerade områden.

Siduri Poli är en av grundarna till techhubben Changers Hub i Stockholm.
Siduri Poli är en av grundarna till techhubben Changers Hub i Stockholm.Foto: Amanda Lindgren

På Changers Hub i Alby är det sommaravslutning. Det grillas och bjuds på uppträdanden för den lilla samlingen på gården utanför det gamla bageriet. 

Changers Hub som först började i ett litet rum i mötesplatsen Albys Hjärtas lokaler har fått möjligheten att växa. Med hjälp av Botkyrka kommun samt pengar från stiftelser och bidrag huserar hubben nu både i det gamla bageriet i Alby, som brukade tillverka baklava, och ett stenkast från Stureplan, på Grev Turegatan 7. 

Läs även: Så skapade hon mångfald på Gather 

Syftet med hubben är att ge unga vuxna de verktyg och nätverk som behövs för att ge sig in i techvärlden. Men trots det är det idéerna som står i centrum och inte nödvändigtvis teknik, enligt medgrundaren Siduri Poli.

”Vad är inte tech? För oss är det viktigt att inte exkludera idéer genom "tech"-begreppet. Det viktigaste med Changers Hub är själva idéförverkligandet”, säger hon när vi träffar henne i hubbens lokaler i centrala Stockholm.

Siduri Poli vill ta Changers Hub metodik till utsatta områden i andra länder.
Siduri Poli vill ta Changers Hub metodik till utsatta områden i andra länder.Foto: Amanda Lindgren

En av personerna som sökte sig till Changers Hub i början av organisationens resa var Andra Farhad som numera driver den omåttligt populära aktieutbildningen Börshajen. Från att ha tagit i kontakt med nätverket för några år sedan, för att hon ville driva en kurs, fyller hon i dag Hovet med över 7000 personer i publiken. 

I Alby är det uppenbart att Changers Hubs 1000 medlemmar har olika mål. En av de som uppträder inför den lilla skaran som samlats är artisten Sami Alamien. När han tar tag i mikrofonen är han nervös men så fort musiken börjar strömma släpper det. Han har varit aktiv medlem i drygt ett år och har under tiden fått hjälp att nå ut med sin musik.

”Det är en grej att ha en vision och en dröm och en annan att förverkliga den. Det här har gett mig en plattform att förverkliga den. Det är inte den kreativa delen och snarare tillvägagångssättet, hur man sköter marknadsföringen och modet att nå ut till musikfolk”, säger Sami Alamien. 

Sami Alamien, är medlem i Changers Hub som har hjälpt honom att nå ut med sin musik.
Sami Alamien, är medlem i Changers Hub som har hjälpt honom att nå ut med sin musik.Foto: Hampus Andersson

Till skillnad från Sami Alamien så reser flera av medlemmarna långt för att ta del av deras utbildningar och idécoachning. Sara Aus med Pridepodden är en av hubbens flitigaste besökare och reser varje gång från Haninge för att medverka.

”Jag har fått hjälp med en rad saker. Det har rört sig om hur jag skulle gå vidare med vissa saker eller hur jag ska författa en text. Även hur jag skulle hålla mig motiverad att fortsätta med podden”, säger Sara Aus.

Sara Aus har använt Changers Hub för idéarbetet och för att utveckla sin podd.
Sara Aus har använt Changers Hub för idéarbetet och för att utveckla sin podd.Foto: Hampus Andersson

Läs även: Truecaller-grundaren: ”Sverige kan bättre än att stänga gränserna” 

Att stötta personer oavsett vilken idé de försöker förverkliga har varit något som grundarna har tagit fasta på. Enligt medgrundaren Amanias Abraha kan det röra sig om allt från första jobbet till att man har en idé att göra en app. 

”Vi coachar just nu två personer som vill till USA och spela college-basket. De har ingen i sin närhet som har gjort den resan. Jag har pluggat i USA så jag vet ungefär hur det fungerar och jag kan stötta dem i processen”, säger Amanias Abraha och fortsätter:

”I de här områdena är man ofta den första att göra något. Och de som är resursstarka och har gjort saker, de flyttar härifrån. Då blir det ett tapp som vi försöker ta bort genom att skapa en plats där vi kan engagera oss och stötta vårt yngre jag och göra drömmen verklig”.

Amanias Abraha är medgrundare av Changers Hub och stöttar personer som drivs av att förverkliga sina drömmar.
Amanias Abraha är medgrundare av Changers Hub och stöttar personer som drivs av att förverkliga sina drömmar.Foto: Hampus Andersson

Trots ett stort antal medlemmar har det inte varit lätt att få ihop ekonomin. Man har fått förlita sig på offentlig sektor, stiftelser och bidrag och numera även på näringslivet.

”Vi jobbar primärt med samhällsförändring vilket gör att det är svårt att motivera för företag att de ska investera i något som inte ger en självklar utdelning. Det har varit en utmaning men nu har vi hittat en väg framåt”, säger Siduri Poli. 

Och Changers Hub har fått luft under vingarna. Enligt Siduri Poli beror det mycket på metodiken som de har tagit fram. 

”Jag tror att nyckeln är att vi kör utbildning och företagandet parallellt. Första steget är att jobba på sin idé och därefter lägga till de kunskaper man behöver för nästa steg. Det blir som att man skräddarsyr sin egen kunskapsresa”, säger Siduri Poli. 

Nästa steg är att få till ett samarbete i Göteborg och Malmö för liknande hubbar men enligt Siduri Poli behöver det inte vara under deras flagg. Hon ser istället att metodiken kan exporteras till andra utförare och områden. 

”Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet och besök från internationellt håll. Senast hade vi personer från de fattigare områdena i Colombia och Mexiko som besökte oss. Förhoppningsvis kommer vi att kunna ta det här utomlands ganska snart”, säger hon. 

Men i Alby och vid Stureplan fortsätter arbetet som vanligt med fortsatta kurser och idécoachning för att hjälpa att lyfta visionerna till verklighet. Men först sommarlov.

Läs även: Här är nio av Stockholms hetaste techhubbar just nu 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera