Annons

Från Albys hjärta – nu vill Changers Hub ta steget ut i världen

Siduri Poli är en av grundarna till techhubben Changers Hub i Stockholm.
Siduri Poli är en av grundarna till techhubben Changers Hub i Stockholm. Foto: Amanda Lindgren
Changers Hub började som ett sätt att förverkliga Albybornas drömmar. Nu blickar grundarna mot Colombias och andra länders mest segregerade områden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På Changers Hub i Alby är det sommaravslutning. Det grillas och bjuds på uppträdanden för den lilla samlingen på gården utanför det gamla bageriet. 

Changers Hub som först började i ett litet rum i mötesplatsen Albys Hjärtas lokaler har fått möjligheten att växa. Med hjälp av Botkyrka kommun samt pengar från stiftelser och bidrag huserar hubben nu både i det gamla bageriet i Alby, som brukade tillverka baklava, och ett stenkast från Stureplan, på Grev Turegatan 7. 

Läs även: Så skapade hon mångfald på Gather 

Syftet med hubben är att ge unga vuxna de verktyg och nätverk som behövs för att ge sig in i techvärlden. Men trots det är det idéerna som står i centrum och inte nödvändigtvis teknik, enligt medgrundaren Siduri Poli.

”Vad är inte tech? För oss är det viktigt att inte exkludera idéer genom "tech"-begreppet. Det viktigaste med Changers Hub är själva idéförverkligandet”, säger hon när vi träffar henne i hubbens lokaler i centrala Stockholm.

Siduri Poli vill ta Changers Hub metodik till utsatta områden i andra länder.
Siduri Poli vill ta Changers Hub metodik till utsatta områden i andra länder. Foto: Amanda Lindgren

En av personerna som sökte sig till Changers Hub i början av organisationens resa var Andra Farhad som numera driver den omåttligt populära aktieutbildningen Börshajen. Från att ha tagit i kontakt med nätverket för några år sedan, för att hon ville driva en kurs, fyller hon i dag Hovet med över 7000 personer i publiken. 

Första steget är att jobba på sin idé och därefter lägga till de kunskaper man behöver för nästa steg

I Alby är det uppenbart att Changers Hubs 1000 medlemmar har olika mål. En av de som uppträder inför den lilla skaran som samlats är artisten Sami Alamien. När han tar tag i mikrofonen är han nervös men så fort musiken börjar strömma släpper det. Han har varit aktiv medlem i drygt ett år och har under tiden fått hjälp att nå ut med sin musik.

”Det är en grej att ha en vision och en dröm och en annan att förverkliga den. Det här har gett mig en plattform att förverkliga den. Det är inte den kreativa delen och snarare tillvägagångssättet, hur man sköter marknadsföringen och modet att nå ut till musikfolk”, säger Sami Alamien. 

Sami Alamien, är medlem i Changers Hub som har hjälpt honom att nå ut med sin musik.
Sami Alamien, är medlem i Changers Hub som har hjälpt honom att nå ut med sin musik. Foto: Hampus Andersson

Till skillnad från Sami Alamien så reser flera av medlemmarna långt för att ta del av deras utbildningar och idécoachning. Sara Aus med Pridepodden är en av hubbens flitigaste besökare och reser varje gång från Haninge för att medverka.

”Jag har fått hjälp med en rad saker. Det har rört sig om hur jag skulle gå vidare med vissa saker eller hur jag ska författa en text. Även hur jag skulle hålla mig motiverad att fortsätta med podden”, säger Sara Aus.

Sara Aus har använt Changers Hub för idéarbetet och för att utveckla sin podd.
Sara Aus har använt Changers Hub för idéarbetet och för att utveckla sin podd. Foto: Hampus Andersson

Läs även: Truecaller-grundaren: ”Sverige kan bättre än att stänga gränserna” 

Att stötta personer oavsett vilken idé de försöker förverkliga har varit något som grundarna har tagit fasta på. Enligt medgrundaren Amanias Abraha kan det röra sig om allt från första jobbet till att man har en idé att göra en app. 

”Vi coachar just nu två personer som vill till USA och spela college-basket. De har ingen i sin närhet som har gjort den resan. Jag har pluggat i USA så jag vet ungefär hur det fungerar och jag kan stötta dem i processen”, säger Amanias Abraha och fortsätter:

”I de här områdena är man ofta den första att göra något. Och de som är resursstarka och har gjort saker, de flyttar härifrån. Då blir det ett tapp som vi försöker ta bort genom att skapa en plats där vi kan engagera oss och stötta vårt yngre jag och göra drömmen verklig”.

Amanias Abraha är medgrundare av Changers Hub och stöttar personer som drivs av att förverkliga sina drömmar.
Amanias Abraha är medgrundare av Changers Hub och stöttar personer som drivs av att förverkliga sina drömmar. Foto: Hampus Andersson

Trots ett stort antal medlemmar har det inte varit lätt att få ihop ekonomin. Man har fått förlita sig på offentlig sektor, stiftelser och bidrag och numera även på näringslivet.

”Vi jobbar primärt med samhällsförändring vilket gör att det är svårt att motivera för företag att de ska investera i något som inte ger en självklar utdelning. Det har varit en utmaning men nu har vi hittat en väg framåt”, säger Siduri Poli. 

Och Changers Hub har fått luft under vingarna. Enligt Siduri Poli beror det mycket på metodiken som de har tagit fram. 

”Jag tror att nyckeln är att vi kör utbildning och företagandet parallellt. Första steget är att jobba på sin idé och därefter lägga till de kunskaper man behöver för nästa steg. Det blir som att man skräddarsyr sin egen kunskapsresa”, säger Siduri Poli. 

Förhoppningsvis kommer vi att kunna ta det här utomlands ganska snart

Nästa steg är att få till ett samarbete i Göteborg och Malmö för liknande hubbar men enligt Siduri Poli behöver det inte vara under deras flagg. Hon ser istället att metodiken kan exporteras till andra utförare och områden. 

”Vi har fått väldigt mycket uppmärksamhet och besök från internationellt håll. Senast hade vi personer från de fattigare områdena i Colombia och Mexiko som besökte oss. Förhoppningsvis kommer vi att kunna ta det här utomlands ganska snart”, säger hon. 

Men i Alby och vid Stureplan fortsätter arbetet som vanligt med fortsatta kurser och idécoachning för att hjälpa att lyfta visionerna till verklighet. Men först sommarlov.

Läs även: Här är nio av Stockholms hetaste techhubbar just nu 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer