Annons

Från ett kyffe på Brunnsgatan till The Factory i Häggvik

Sïmon Saneback och Mikael Wintzell har grundat investmentbolaget Wellstreet som bygger innovationshubb i Häggvik.
Sïmon Saneback och Mikael Wintzell har grundat investmentbolaget Wellstreet som bygger innovationshubb i Häggvik. Foto: pressbild
Det lilla investmentbolaget Wellstreet har gått från två mäns levebröd till ett techcampus i Sollentuna. ”Vi vill bygga bolag som snabbt vill komma ut på marknaden”, säger Mikael Wintzell.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det lilla investmentbolaget Wellstreet drogs igång i början av 2016 av serieentreprenörerna Mikael Wintzell och Sïmon Saneback. Tillsammans beslöt de att börja investera i ett antal startupbolag med fokus på att bygga bra bolag snabbt.

”Det vi är i dag och vill vara i större skala är en plattform för att bygga bolag som snabbt kan komma ut på marknaden och tjäna sina egna pengar istället för att göra slut på andras”, säger Mikael Wintzell. 

I dag har investmentbolaget 17 portföljbolag och 10 anställda på kontoret på Kungsgatan. Planen var mer modest till en start men efter att ha fått många förfrågningar från startupbolag bestämde de sig för att satsa. 

”Det var uppenbart att det fanns en lucka på marknaden och det fanns ett tydligt önskemål av vilken typ av engagemang de ville ha – operationellt smart kapital. Vi såg att det fanns en möjlighet att skala det här mycket snabbare än vad grundplanen var. Trots risken insåg vi att om inte vi tar den positionen nu kommer någon annan att göra det”, säger Mikael Wintzell.

Läs även: Startupbyggare gör om ABB:s jättekomplex i Häggvik till techcampus  

Under de senaste åren har Wellstreet börjat växa ur sitt kontor och när de kom i kontakt med fastighetsägaren Centria skapades möjligheten att påbörja ett större projekt. Det gamla glashuset i Häggvik, med en yta på 14 000 kvadratmeter, hade då stått tomt i närmare 2 år. Nu kommer det att bli Nordens största tech- och innovationshubb om Wellstreet-grundarna lyckas.

Trots investeringarna som Wellstreet gör kan bolaget inte direkt jämföras med riskkapitalbolagen. De reser varken kapital till fonder, de gör inga stora investeringar och deras tidsplan är befintligt kortare än många andras, ett till två år. 

”Vi letar inte efter nästa Spotify. Vi bygger mycket hellre bolag som riskkapitalet inte vill ha, för vi väljer bort risken i bolagen. Jag är mycket mer imponerad och stolt över bolag som kan betala sina räkningar med egna pengar”, säger Mikael Wintzell.

Vi letar inte efter nästa Spotify. Vi bygger mycket hellre bolag som riskkapitalet inte vill ha

Wellstreet tar nu in nya delägare till investmentbolaget, däribland fastighetsbolaget Centria. Därutöver kommer de att framöver även kunna erbjuda startupbolagen investeringar på uppemot 30 miljoner kronor i ett senare skede med hjälp av en handfull familjekontor. 

”Vi är ett väldigt litet bolag med små finansiella muskler. Det här blir en förlängning av vad vi gör men man får tillgång till större kapital än vad vi tidigare erbjudit vilket kan ta bolagen en betydligt längre bit på vägen. Initialt kommer vi ha tillgång 100 miljoner kronor”, säger Mikael Wintzell.

The Factory: 

14 000 kvm yta, 800 kontorsplatser i gamla ABB-huset i Häggvik i Sollentuna
Verksamhet: Wellstreets verksamhet, uthyrning av lokaler till techbolag, startupbolag och utbildningssatsningar 

Wellstreets fyra ben:

Venture - investeringar och hubb för bolagets portföljbolag. Wellstreet har hittills investerat i 42 startupbolag.
Capital - senare investeringar i portföljbolagen med externt kapital från fem familjekontor.
Digital - innovationstjänster till större bolag med rådgivningspanel med bland andra Tuva Palm, Sofi Fahrman och Konrad Bergström.
Services - konsulttjänster inom bland annat redovisning och e-handel med bland andra förvärvade Harbour Front.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer