Hoppa till innehållet

Från ett kyffe på Brunnsgatan till The Factory i Häggvik

Det lilla investmentbolaget Wellstreet har gått från två mäns levebröd till ett techcampus i Sollentuna. ”Vi vill bygga bolag som snabbt vill komma ut på marknaden”, säger Mikael Wintzell.

Sïmon Saneback och Mikael Wintzell har grundat investmentbolaget Wellstreet som bygger innovationshubb i Häggvik.
Sïmon Saneback och Mikael Wintzell har grundat investmentbolaget Wellstreet som bygger innovationshubb i Häggvik.Foto: pressbild

Det lilla investmentbolaget Wellstreet drogs igång i början av 2016 av serieentreprenörerna Mikael Wintzell och Sïmon Saneback. Tillsammans beslöt de att börja investera i ett antal startupbolag med fokus på att bygga bra bolag snabbt.

”Det vi är i dag och vill vara i större skala är en plattform för att bygga bolag som snabbt kan komma ut på marknaden och tjäna sina egna pengar istället för att göra slut på andras”, säger Mikael Wintzell. 

I dag har investmentbolaget 17 portföljbolag och 10 anställda på kontoret på Kungsgatan. Planen var mer modest till en start men efter att ha fått många förfrågningar från startupbolag bestämde de sig för att satsa. 

”Det var uppenbart att det fanns en lucka på marknaden och det fanns ett tydligt önskemål av vilken typ av engagemang de ville ha – operationellt smart kapital. Vi såg att det fanns en möjlighet att skala det här mycket snabbare än vad grundplanen var. Trots risken insåg vi att om inte vi tar den positionen nu kommer någon annan att göra det”, säger Mikael Wintzell.

Läs även: Startupbyggare gör om ABB:s jättekomplex i Häggvik till techcampus  

Under de senaste åren har Wellstreet börjat växa ur sitt kontor och när de kom i kontakt med fastighetsägaren Centria skapades möjligheten att påbörja ett större projekt. Det gamla glashuset i Häggvik, med en yta på 14 000 kvadratmeter, hade då stått tomt i närmare 2 år. Nu kommer det att bli Nordens största tech- och innovationshubb om Wellstreet-grundarna lyckas.

Trots investeringarna som Wellstreet gör kan bolaget inte direkt jämföras med riskkapitalbolagen. De reser varken kapital till fonder, de gör inga stora investeringar och deras tidsplan är befintligt kortare än många andras, ett till två år. 

”Vi letar inte efter nästa Spotify. Vi bygger mycket hellre bolag som riskkapitalet inte vill ha, för vi väljer bort risken i bolagen. Jag är mycket mer imponerad och stolt över bolag som kan betala sina räkningar med egna pengar”, säger Mikael Wintzell.

Vi letar inte efter nästa Spotify. Vi bygger mycket hellre bolag som riskkapitalet inte vill ha

Wellstreet tar nu in nya delägare till investmentbolaget, däribland fastighetsbolaget Centria. Därutöver kommer de att framöver även kunna erbjuda startupbolagen investeringar på uppemot 30 miljoner kronor i ett senare skede med hjälp av en handfull familjekontor. 

”Vi är ett väldigt litet bolag med små finansiella muskler. Det här blir en förlängning av vad vi gör men man får tillgång till större kapital än vad vi tidigare erbjudit vilket kan ta bolagen en betydligt längre bit på vägen. Initialt kommer vi ha tillgång 100 miljoner kronor”, säger Mikael Wintzell.

The Factory: 

14 000 kvm yta, 800 kontorsplatser i gamla ABB-huset i Häggvik i Sollentuna
Verksamhet: Wellstreets verksamhet, uthyrning av lokaler till techbolag, startupbolag och utbildningssatsningar 

Wellstreets fyra ben:

Venture - investeringar och hubb för bolagets portföljbolag. Wellstreet har hittills investerat i 42 startupbolag.
Capital - senare investeringar i portföljbolagen med externt kapital från fem familjekontor.
Digital - innovationstjänster till större bolag med rådgivningspanel med bland andra Tuva Palm, Sofi Fahrman och Konrad Bergström.
Services - konsulttjänster inom bland annat redovisning och e-handel med bland andra förvärvade Harbour Front.

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera