Annons

NHL-legendar om oväntade affären: ”Kul att utmana mig själv”

Markus Näslund.
Markus Näslund. Foto: Stig Kenne/TT och Pontus Lundahl.
Hockeygiganten Markus Näslund har bytt bana och blivit investerare. Nu berättar han för Di Digital vad som är viktigt när han investerar – och hur han drar nytta av sin tid som hockeyproffs. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Markus Näslund inledde karriären i Modo. 1993-2009 spelade han i NHL, flest säsonger för Vancouver Canucks. Totalt drog han in 540 miljoner kronor brutto under sin tid i NHL, enligt dagens valutakurs. 2010 avslutade han spelarkarriären.

Di Digital har tidigare berättat att han har investerat delar av sin förmögenhet i e-sportbolaget G-Loot, som genomförde en kapitalrunda på 230 Mkr i våras. Bolaget erbjuder en plattform för pc- och mobilspel där spelarna kan satsa pengar på sig själva, genom en månadsavgift eller en engångssumma.

Nu berättar Markus Näslund mer om sin något överraskande investering i e-sport. Totalt gick han in med 3,9 Mkr i bolaget.

Har du investerat i fler techbolag?

”Nej, det har jag inte. Att jag investerade i G-Loot berodde på att jag känner personerna bakom, tycker att det är ett bra gäng och hade läst på om produkten”, säger han.

Läs mer: NHL-legendarens oväntade investering i miljardbolaget 

Det viktiga för mig är att ha fullt förtroende för bolaget, oavsett bransch.

Han säger sig vara okunnig på techområdet men har tidigare varit involverad i speljätten EA Sports titel NHL 2000 och syntes på omslaget i Europa. Även i det fallet var han bekant med två toppchefer på företaget, Paul Lee och Don Mattrick.

”Det är lite i samma bransch som G-Loot, men utöver det har jag ingen kunskap om techbranschen.”

Om det slår väl ut med G-Loot, tror du att fler techinvesteringar kan bli aktuella för din del?

”Det är lite tidigt att säga, men det är klart… Jag får uppslag då och då på möjligheter att investera.” 

Uppslagen kan vara allt möjligt, allt ifrån hockeyrelaterade produkter till uppfinningar, förklarar han. 

Även om han tar hjälp av en person när han ska investera, är förtroende av stor betydelse. Det senaste företaget han investerade i är ett norrländskt kapitalförvaltningsföretag Placerum, där huvudägaren och vd:n är en gammal gymnasiekompis till Markus Näslund.

”Ofta brukar jag känna att det viktiga för mig är att jag har fullt förtroende för organisationen och bolaget, oavsett bransch.”

Markus Näslund är inte en passiv investerare utan sitter i styrelsen för 13 bolag. Flera är verksamma inom fastighets- och hotellbranschen. Och det finns lärdomar från hockeykarriären som han har tagit med sig till sitt nya liv som företagare. 

”Att sätta upp mål och försöka vara noggrann i alla detaljer, det får man lära sig i idrottsvärlden och det tror jag man kan ha nytta av. Annars är det ju två skilda branscher. Man får ha stor respekt för att man inte levt det livet eller har den utbildningen, just inom de områdena.” 

Längtar du tillbaka till hockeyn eller känner du dig mer som affärsman nu?

”Jag tycker det är kul att utmana mig själv och göra något annat också eftersom det mest har blivit hockey hela livet. Nu vill jag testa det här, sedan får vi se hur länge det blir och i vilken utsträckning.”

Läs mer: E-sportbolaget tar in 230 miljoner: ”Största affären i Europa” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies