Annons

Frankrike kan komma att utreda Facebook och Google för dominans inom annonser

Foto: Jeff Chiu
Facebook och Google kontrollerar stora delar den franska marknaden för nätannonser. Nu vill landets konkurrensmyndighet utreda jättarnas dominans.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den franska konkurrensmyndigheten kan komma att inleda en öppen utredning mot Facebook och Google. Detta efter att en mer djupingående granskning kommit till slutsatsen att företagen dominerar den nätbaserade annonsmarknaden i Frankrike, rapporterar Reuters.

Läs mer: Ny skatt ska öka EU:s intäkter från techjättar 

Den franska konkurrensmyndigheten sade att utredningen kan bli av under de kommande månaderna. 

Den granskning som redan gjorts har funnit att företagen har haft ett övertag inom marknaden. Det har uppkommit genom att företagen kunnat agera som både publicister och tekniska mellanhänder för annonsörer.

I en utfrågning med de franska annonsörerna uppgavs att de hade fått dras med upplägg som varit till nackdel för dem. Bland annat har man fått acceptera bunden försäljning och låga priser medan möjligheten att samla in kunddata har varit begränsad.

I Frankrike kan företag få böta upp emot tio procent av deras totala årliga intäkter. Men detta kan dröja då en öppen utredning vanligtvis tar två år innan en dom fastställs.

Finwire/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer