Annons

Franska tidningar går ihop – anmäler Google

Googles vd Sundar Pichai.
Googles vd Sundar Pichai.
Relationen mellan franska mediehus och Google är sedan tidigare infekterad. Nu går flera tidningar ihop och anmäler techjätten. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Dussintals franska tidningar meddelar att de gemensamt kommer att anmäla Google till landets konkurrensmyndigheter. Bakgrunden är att it-jätten i strid med EU-regler vägrar att betala upphovsrättsersättning när den länkar till tidningarnas digitala material. Tidningarnas besked kommer samma dag som reglerna börjar gälla i Frankrike.

Inför ikraftträdandet har beskedet varit att artiklar och bilder enbart kommer att visas i sökresultat om nyhetsmedier ger marknadsdominanten Google tillåtelse att använda dem utan kostnad. Annars kommer enbart en rubrik och en länk till det aktuella nyhetsmediet att visas, något de franska tidningarna jämställer med utpressning.

Läs mer: Google: Vårt kvant-genombrott kan bana väg för nya batterier 

”Google erbjuder oss ett val mellan att kapa vår trafik, vilket kommer hindra läsare från att hitta oss eller komma åt våra sajter via sökmotorer, eller att kapa våra rättigheter”, säger Pierre Louette, vd för PDG som bland annat äger dagstidningen Le Parisien.

Frankrike ratificerade i juni, som första EU-land, unionens nya upphovsrättsregler.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer