Annons

Fredrik Ljungberg investerar i bolåneutmanare

Joachim Ronneback Thomsons robotrådgivare Bofink vill nu ta sin del av kakan på bolånemarknaden. Techbolaget har börjat sälja sin algoritm till banker och tar nu in 5 miljoner kronor får flera namnkunniga investerare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Robotrådgivaren Bofink, som vill hjälpa konsumenter att välja mellan fast eller rörlig ränta, flyttar fram sina positioner på marknaden genom att fylla på kassan med 5 miljoner kronor. Bolaget driver sedan hösten 2017 en app riktad mot konsumenter, men med hjälp av kapitaltillskottet ska Bofink nu bli mer av en teknikleverantör till banksektorn.

Idén bakom Bofink är att optimera bolån, alltså skulder, snarare än tillgångar. I bolagets app har användarna fått ett betyg på sitt nuvarande bolån baserat på räntan, bindningstiden, amortering och skuldsättningsgraden. 

Betygen sätts baserat på en analys som har tagits fram med hjälp av avancerade algoritmer och artificiell intelligens, AI. Det är denna algoritm som Bofink nu börjat licensiera ut till banker.

”Vi har en stor svensk bank på kundlistan och är väldigt nära att knyta till oss fler aktörer i Sverige och utomlands. Våra algoritmer är ett beslutsstöd som bankerna kan bygga in i sina egna tjänster”, säger vd:n och grundaren Joachim Ronneback Thomson.

Han vill dock inte uppge vilken bank Bofink hittills tecknat avtal med.

”Vår algoritm sänker till exempel kostnaderna för bankernas kundservice och ökar antalet avslut för de digitala bolånegivarna. Vi kan se att många potentiella kunder väljer att dra sig ur ansökningarna när frågan om bindningstid kommer upp”, säger han.

Redan nu syns bolånegivare gratis i appen. Men de har ett intresse att börja betala för våra tjänster.

En rad meriterade affärsänglar blir nu delägare i Bofink. Det handlar om Spotify-veteranen Sophia Bendz, Ernströmgruppens ordförande Fabian Hielte och Joen Bonnier, partner på riskkapitalbolaget Atomico. Fredrik Ljungberg, den före detta landslagsstjärnan i fotboll, hör kanske något överraskande också till investerarna.

Läs mer: Robotrådgivaren vill utmana de rekordlåga boräntorna 

Sedan tidigare hade Bofink plockat in 6 Mkr i riskkapital från bland andra Lena Apler, GP Bullhounds partner Ann Grevelius, Carnegies tidigare vd Thomas Eriksson och Lennart Käll, tidigare vd på Svenska Spel.

Tidigare bestod affärsmodellen i att kunden kunde byta bolån i appen och att Bofink då fick en ersättning från partnern Mitt Bolån. 

Tanken är nu i stället att olika banker ska ges möjlighet att skapa skräddarsydda låneerbjudanden till unika användare direkt i appen, mot en ersättning till Bofink, genom den nylanserade AI-tjänsten Ränteradarn.

Men innan man kan börja förmedla bolån på allvar måste Bofink vänta in ett tillstånd från Finansinspektionen.

”Redan nu syns bolånegivare gratis i appen. Men de har ett intresse att börja betala för våra tjänster. Det känns bra att ha en tydlig intäktsmodell, både mot konsumenter och banker, som vi kan koppla på när tillståndet från FI är på plats”, säger han. 

”Vi har positionerat oss som den enda robotrådgivaren på skuldsidan och får kontinuerligt förfrågningar om samarbeten. Vi öppnar upp alla dörrar för att utveckla nya tjänster tillsammans med bankerna.”

Joachim Ronneback Thomson har tidigare öppnat för att på sikt börja ge ut egna bolån, antingen på egen hand eller i samarbete med någon annan aktör. En sådan ansökan har också skickats in och behandlas just nu av FI, bekräftar han för Di Digital.

Med hjälp av banksamarbetena steg Bofinks omsättning till cirka 1,5 Mkr i fjol, från runt nollstrecket, enligt grundaren. Förlusten under 2018 blev ungefär 2,5 Mkr, uppger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer