Hoppa till innehållet

Frenetisk jakt på förlorad bitcoinförmögenhet

En brittisk man försöker desperat övertyga de lokala myndigheterna att gräva upp en soptipp. Målet är att hitta bitcoin värda 2,4 miljarder kronor som han av misstag slängde bort 2013.

Foto: Bloomberg Creative Photos, Bloomberg Creative Photos

James Howells gjorde sig av med hårddisken på sin bärbara dator för sju år sedan. Först hamnade den i en skrivbordslåda efter att han hade råkat spilla ut en drink på den, därefter slängdes den efter ett tag under en storstädning. 

Sedan dess har han haft svårt att glömma den slängda hårddisken. Undra på det. På denna fanns det 7.500 enheter av den virtuella valutan bitcoin, som han helt hade glömt bort.

Han köpte sina bitcoin för i stort sett ingenting 2009 och vid det klantiga borttappandet 2013 var de värda drygt 52 Mkr. Sedan dess har bitcoinvärdet givetvis fluktuerat, men under 2020 rusade den digitala valutan i värde och handlas nu i drygt 38.500 dollar styck. Det motsvarar 321.000 kronor. Howells försvunna förmögenhet är i skrivande stund värd 2,4 miljarder kronor.

Läs mer: Bedrägerier och kriminalitet: Undvik fällorna som gett bitcoin sitt dåliga rykte

Detta har givetvis gjort att Howells förnyat sina ansträngningar att hitta skatten. Det rapporterar BBC. 

Han har visserligen försökt övertyga de lokala myndigheterna hemma i Newport i södra Wales i åratal om att få gräva upp den soptipp som han tror att hårddisken kan ha hamnat på. Hittills har intresset varit begränsat trots att han erbjudit en ”hittelön” på 10 procent av värdet.

Men trots att han har blivit nobbat upprepade gånger gör Howells nu ett nytt försök att få utgrävningen till stånd. Den här gången erbjuder att skänka bort en fjärdedel av pengarna till en särskild ”coronafond” om hårddisken hittas. Det skulle motsvara 600 Mkr till staden, som skulle få spendera pengarna precis hur den vill.

”Jag kommer inte att ställa några frågor kring detta. Tänk om varje invånare i staden skulle få några tusenlappar var”, säger Howells i en intervju med BBC.

Han försöker nu få till ett möte med stadens politiker för att diskutera erbjudandet, som han beskriver som en riktig ”win-win”-situation.

De styrande i Newport låter sig dock inte övertygas. De vidhåller att det avtal som slutits för att det inte går att börja gräva i soptippen. Att Howells säger sig ha hittat ett ”professionellt team” som kan göra jobbet och att han har kommit på ett sinnrikt sätt att leta enligt ett rutmönster struntar man i:

”Att gräva upp en soptipp och lagra samt behandla avfallet från den kan kosta tiotals miljoner. Och det finns inga garantier att vi vare sig hittar hårddisken eller att den fortfarande fungerar”, säger en talesperson för Newport till BBC.

Läs mer: Rallyt i bitcoin: Nu noteras kryptojätte på First North – värderas till 1,3 miljarder

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera