Annons

Frenetisk jakt på förlorad bitcoinförmögenhet

Foto: Bloomberg Creative Photos, Bloomberg Creative Photos
En brittisk man försöker desperat övertyga de lokala myndigheterna att gräva upp en soptipp. Målet är att hitta bitcoin värda 2,4 miljarder kronor som han av misstag slängde bort 2013.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

James Howells gjorde sig av med hårddisken på sin bärbara dator för sju år sedan. Först hamnade den i en skrivbordslåda efter att han hade råkat spilla ut en drink på den, därefter slängdes den efter ett tag under en storstädning. 

Sedan dess har han haft svårt att glömma den slängda hårddisken. Undra på det. På denna fanns det 7.500 enheter av den virtuella valutan bitcoin, som han helt hade glömt bort.

Han köpte sina bitcoin för i stort sett ingenting 2009 och vid det klantiga borttappandet 2013 var de värda drygt 52 Mkr. Sedan dess har bitcoinvärdet givetvis fluktuerat, men under 2020 rusade den digitala valutan i värde och handlas nu i drygt 38.500 dollar styck. Det motsvarar 321.000 kronor. Howells försvunna förmögenhet är i skrivande stund värd 2,4 miljarder kronor.

Läs mer: Bedrägerier och kriminalitet: Undvik fällorna som gett bitcoin sitt dåliga rykte

Detta har givetvis gjort att Howells förnyat sina ansträngningar att hitta skatten. Det rapporterar BBC. 

Han har visserligen försökt övertyga de lokala myndigheterna hemma i Newport i södra Wales i åratal om att få gräva upp den soptipp som han tror att hårddisken kan ha hamnat på. Hittills har intresset varit begränsat trots att han erbjudit en ”hittelön” på 10 procent av värdet.

Men trots att han har blivit nobbat upprepade gånger gör Howells nu ett nytt försök att få utgrävningen till stånd. Den här gången erbjuder att skänka bort en fjärdedel av pengarna till en särskild ”coronafond” om hårddisken hittas. Det skulle motsvara 600 Mkr till staden, som skulle få spendera pengarna precis hur den vill.

”Jag kommer inte att ställa några frågor kring detta. Tänk om varje invånare i staden skulle få några tusenlappar var”, säger Howells i en intervju med BBC.

Han försöker nu få till ett möte med stadens politiker för att diskutera erbjudandet, som han beskriver som en riktig ”win-win”-situation.

De styrande i Newport låter sig dock inte övertygas. De vidhåller att det avtal som slutits för att det inte går att börja gräva i soptippen. Att Howells säger sig ha hittat ett ”professionellt team” som kan göra jobbet och att han har kommit på ett sinnrikt sätt att leta enligt ett rutmönster struntar man i:

”Att gräva upp en soptipp och lagra samt behandla avfallet från den kan kosta tiotals miljoner. Och det finns inga garantier att vi vare sig hittar hårddisken eller att den fortfarande fungerar”, säger en talesperson för Newport till BBC.

Läs mer: Rallyt i bitcoin: Nu noteras kryptojätte på First North – värderas till 1,3 miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer