Annons

Frilansbolaget Cool Company köper konkurrent: ”Når över en halv miljard kronor i intäkter”

Cool Companys vd Andreas Kullberg.
Cool Companys vd Andreas Kullberg. Foto: Press.
Egenanställningsföretaget Cool Company hjälper drygt 30 000 frilansare att minska sitt pappersarbete. Nu köper bolaget upp branschkollegan Firmify för att stärka sin position som marknadstvåa i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Branschen för så kallade egenanställningar växer fort, pådrivet av den så kallade "gig-ekonomin". I grunden handlar det om att allt fler svenskar extraknäcker eller livnär sig på småjobb, som till exempel Uber-förare, bloggare, eller hantverkare av olika slag.

Med runt 30 000 kunder är Cool Company näst störst på marknaden i Sverige, efter giganten Frilans Finans. Bolaget hjälper bland annat frilansare att fakturera, utan att behöva starta egen firma, mot en avgift på försäljningen. Cool Company riktar sig också direkt till andra företag som behöver administrera sina underkonsulter.

Nu förvärvar Cool Company konkurrenten Firmify, som varit tredje störst på marknaden, för en hemlig summa.

”Firmifys kunder och databas var extra intressanta för oss. De vänder sig särskilt mot designers och it-utvecklare, alltså kreativa yrkesmänniskor. Det är ett segment på marknaden som vi också fokuserar på, även om vi är öppna för och tar emot alla typer av frilansare”, säger Andreas Kullberg, vd på Cool Company.

Bolagets tjänster finns än så länge i Sverige, Norge, Storbritannien och Nederländerna. Cool Company startade 2009 och har riskkapitalbolaget Verdane som storägare, men grundaren Jan Bergstrand kontrollerar fortfarande en stor aktiepost. 

Under sitt senaste räkenskapsår, som var förlängt och sträckte sig från juli 2016 till december 2017, omsatte Cool Company 406 Mkr. Förlusten uppgick samtidigt till knappa 41 Mkr.

”Vi fokuserar fortfarande på tillväxt och gör stora investeringar i marknadsföring, samtidigt som vi måste fortsätta utveckla vår teknik och produkt. Men under 2019 vill vi åtminstone vara lönsamma i den svenska verksamheten”, säger Andreas Kullberg. 

Läs mer: Cool Company köper upp finsk storkonkurrent 

Vi har en mycket stark ägare i Verdane som stödjer oss genom uppköpen.

Tidigare i år förvärvade Cool Company också den finska faktureringsjätten Ukkos svenska verksamhet. 

”Tillsammans med Firmify kommer vi nå en omsättning för helåret 2018 på över en halv miljard kronor. Vi är fortfarande tvåa i Skandinavien, men affären stärker verkligen vår position”, säger Andreas Kullberg.

Enligt Andreas Kullberg är bolaget inte i behov av ytterligare finansiering på kort sikt. I december 2017 säkrade Cool Company ett konvertibellån från Verdane på 15 Mkr, vilket följdes upp med en nyemission på 20 Mkr i maj 2018.

”Vi har en mycket stark ägare i Verdane som stödjer oss genom uppköpen. Men vi vill ta ett större grepp om den europeiska marknaden framåt, med fokus på Storbritannien, och för diskussioner med utomnordiska och amerikanska investerare”, säger Andreas Kullberg.

Firmify grundades i sin tur 2011 av Fredrik Bergström och David Sundin, som tidigare drev den digitala reklambyrån Great Works. Omsättningen tog fart på allvar ett par år efter starten och i fjol uppgick intäkterna till 91 Mkr, med en vinst på 1,2 Mkr på sista raden.

Läs mer: Därför är egenanställning nästa heta startupbransch 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies