Annons

Grundaren talar ut om noteringsfloppen – skyller på troll: ”Hål i huvudet”

Fundedbymes grundare Daniel Daboczy.
Fundedbymes grundare Daniel Daboczy. Foto: Press/TT.
Fundedbymes noteringsresa har inneburit rak kurs nedåt för aktien. Enligt grundaren Daniel Daboczy är det flera storägares flykt och ”troll” på internet som står bakom kursens tvärbranta bana. ”Det är hål i huvudet”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Crowdfundingbolaget Fundedbyme har haft en tuff första tid på börsen. Sedan bolaget noterades på handelsplatsen NGM den 8 mars, då högsta avslutade affär låg på 44 kronor, har B-aktien rasat med nästan 80 procent.

Det innebär en rejäl smäll för de aktieägare som investerat i bolaget innan noteringen. Fundedbymes grundare och vd Daniel Daboczy hade alltså räknat med ett riktpris på 65 kronor, vilket skulle ha inneburit ett börsvärde på 350 miljoner kronor.

Kvittot efter nästan en månad på börsen är alltså ett annat. Bolagets börsvärde låg under fredagen på 48 miljoner kronor.

Men 65 kronor har bolagets aktiepris aldrig riktigt legat på, visar en kartläggning som Di Digital genomfört. Under 2013 nyemitterades aktier till ett pris på 40 kronor per aktie, visar handlingar från Bolagsverket.

2016 hade aktiepriset skruvats upp till 45 kronor per aktie i en nyemission där KA Bonniers stiftelse gick in i bolaget, bolagets värde låg under det året på 156 Mkr. 

I mars 2018 genomfördes en kvittningsemission där Singapore-registrerade Link2 Ventures, en av Fundedbymes största ägare, fick nästan 185 000 aktier för 35 kronor per aktie. Bolaget värderades då till drygt 163 Mkr.

Läs mer: Hans getprojekt blev en flopp – hälften av pengarna saknas

Bland Fundedbymes största ägare fanns även grundarna av kommunikationsbyrån Laika, som Fundedbyme köpte i april 2018, visar utdrag från Bolagsverket. I affären fick Laikas ägare aktier i Fundedbyme värda 35,8 Mkr, vilket ger ett aktiepris på hela 52 kronor och ett bolagsvärde för Fundedbyme på nästan 280 Mkr.

Men det var då, nu ser läget alltså lite annorlunda ut. 

Två av Laika-grundarna fick tillsammans 325.912 aktier till ett dåvarande värde på 16,8 miljoner kronor. De, tillsammans med Aggregate media som ägde 250.000 aktier vid noteringen, ska dock ha sålt direkt efter notering, enligt Daniel Daboczy som menar att storägarnas försäljning är en anledning till att aktien sjunkit så avgrundsdjupt.

”Det har varit tre stora säljare som dumpat till vilket pris som helst. Det har satt igång en triggereffekt och fått folk att tro att det är något skumt”, säger han.

Daniel Daboczy säger att, med den insyn han har i bolaget, borde kursen ligga högre. Att den fallit är bland annat en konsekvens av att aktieägare flyttat från Sverige och att dödsbon med innehav likviderats. Den främsta anledningen är dock den säljpanik som utbrutit i och med storägarnas flykt.

”Det är på grund av dem som kursen rasar, de vill sälja till vilket pris som helst och har valt att ta en rejäl ekonomisk förlust genom att bara kliva av. Jag kan inte förstå deras resonemang, det är hål i huvudet men det är de som skadar de andra delägarna. Som tur är dem utrensade ur ägarböckerna och nya har kommit in.”

En av Laika-grundarna är dock kvar. Ingmar Rentzhog sitter i styrelsen för Fundedbyme och har hållit i innehavet, något han också tvingas till på grund av en inlåsning enligt avtal. Ingmar Rentzhog fick 321 511 aktier. Då var de värda 16,7 Mkr, med dagens aktiepris ligger värdet på omkring 2,8 Mkr.

”Det är aldrig roligt att se en aktiekurs gå ned. Samtidigt gjordes affären med Laika upp för snart ett år sedan. Personligen ser jag en långsiktighet i det här, men det är klart att det aldrig är roligt när en investering går ned”, säger Ingmar Rentzhog.

Priset på 52 kronor är ganska högt sett till dagens värde, var det verkligen en bra affär?

”Vi tyckte att det var en bra affär då. Vad det blir i slutändan blir ju vad jag säljer det för och jag kommer inte sälja i dag. Visst, det var ett högt pris men det var vi medvetna om.”

Det är åsikter, påhitt och folk som har totalt fel i sina analyser.

Under hösten startade Fundedbyme en egen crowdfundingrunda för att få in kapital till bolaget. Då kostade aktien 58 kronor. De som köpte då har alltså förlorat omkring 50 kronor per aktie. Daniel Daboczy tycker trots aktiemarknadens reaktioner att värderingarna på bolaget genom åren varit rättvisa.

”Varje gång vi tagit in kapital har vi gjort gedigen benchmarking mot marknaden, liknande affärer och techinvesteringar”, säger han och tillägger:

”Våra beräkningar har alltid varit sunda utifrån de normer som bolag i vår sektor använder. När man noterar sig är det helt andra parametrar som spelar in.”

Förutom storägarnas flykt efter noteringen menar Daniel Daboczy att kursen påverkats negativt av personer som uttrycker åsikter om bolaget på internet.

”Det har också varit en hel del troll på internet som säger saker som inte riktigt stämmer och då tar folk det för sanningar. Det finns ett antal personer som låtsas vara kunniga men som inte har fakta”, säger han.

Vad handlar det om då?

”Det är flera stycken som sprider rena lögner och halvsanningar. Det gör tillfällig eller långsiktig skada, allas intentioner är inte de bästa. Det handlar om forum, Twitter eller Facebook där folk diskuterar öppet. Det är åsikter, påhitt och folk som har totalt fel i sina analyser, men nu när vi är noterade kan jag inte gå in i en tråd och rätta ett troll.”

Flera av de större ägarna som Di Digital pratat med menar att de annonserat sedan tidigare att de skulle sälja av vid notering, en av dem uttrycker att hen är ”förvånad” över Daniel Daboczys åsikt om att det primärt är på grund av storägarnas flykt som aktien rasat.

Daniel Daboczy å sin sida tror på en vändning för aktien. Bland annat pekar han på att bolagets intäkter kommer öka och att man fått utökade tillstånd för att ta sig till fler marknader. 

I mitten av mars köpte grundaren aktier för strax under 100 000 kronor, följt av ytterligare ett köp den 21 mars för 392 000 kronor till en kurs på 12,23 kronor.

Läs mer: Grundaren försvarar värderingen efter börsraset: ”Jag kommer köpa” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer