Annons

Fyndiqs vinstpanik – ger tillbaka 100 Mkr i riskkapital

Fyndiqs medgrundare och vd Dinesh Nayar satsar på lönsamhet före expansion.
Fyndiqs medgrundare och vd Dinesh Nayar satsar på lönsamhet före expansion. Foto: Sammy Steen
Det tuffare investeringsklimatet får Fyndiq att avbryta sin internationella expansion. Bolaget återlämnar 100 Mkr i riskkapital och fokuserar istället på lönsamhet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under tisdagen gick e-handelssajten Fyndiq ut med uppgifter att bolaget stänger ned sin tyska sajt och koncentrerar sig på den svenska marknaden. 

”Som med många andra bolag som oss har det handlat om tillväxt och vi har visat röda siffror, men med den nya strategin ska vi driva mot lönsamhet,” säger Fyndiqs vd Dinesh Nayar.

Läs även: Fyndiq sparkar en fjärdedel av personalen

Det var under senhösten 2014 som Fyndiq tog in 150 Mkr av Industrifonden och Northzone för att lansera sin tjänst i Tyskland under sommaren 2015. Nio månader efter lanseringen har bolaget nu beslutat att avbryta sin expansion och kommer att avstå från två tredjedelar av kapitalet.

”Den strategi vi har haft hittills har krävt väldigt stora investeringar i bolaget och genom att trycka gasen i botten i Tyskland kommer frågan 'hur mycket kapital behöver vi ta in de närmaste 12-18 månaderna?'. Det är en parameter som väger in när vi gör det här strategiomslaget.”

Med den nya strategin ska vi driva mot lönsamhet

”Från ett grundarperspektiv är det också viktigt att känna att det är vi som sitter i förarsätet. Sammantaget gör det att vi vill fokusera på Sverige. Då är vi bättre rustade för framtiden och då är vi i kontroll”, säger Dinesh Nayar.

Förändringen i investeringsklimaten har skapat nyheter om nedåtrundor och ökad svårighet för startupbolag att ta in kapital. Även Dinesh Nayar har känt av förändringen.

Läs även: ”Vi kommer se en massa döda enhörningar”

”På gott eller ont har det helt klart skett en förändring de senaste 6–12 månaderna. Det betyder inte att vi som bolag har svårt att ta in kapital. Frågan är snarare hur stor riskexponering vi vill ha.”

Genom att skjuta upp den internationella expansionen och avskeda 28 procent av bolagets anställda hoppas Dinesh Nayar att e-handelssajten snart kommer att gå med vinst.

”För helåret 2016 kommer vi inte att gå med vinst men vi tar bolaget till lönsamhet på månadsbasis under det här året.”

Förhoppningsvis kommer Fyndiq inte behöva ta in mer kapital den närmaste tiden, enligt Dinesh Nayar.

”Som det ser ut nu kommer vi inte ta in några nya pengar, men skulle det behövas känner jag stor säkerhet kring att våra aktieägare kommer att backa det.”

Läs även: H&M:s vd investerar i Fyndiq

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies