Annons

Fyra miljonsålde aktier i Mathem – utan att skatta

En av Mathems budförare. Personen på bilden har inget med texten att göra.
En av Mathems budförare. Personen på bilden har inget med texten att göra. Foto: TT.
Skatteverket slår ned mot flera Mathem-anställda som underlät att redovisa aktieförsäljningar i bolaget. En högt uppsatt chef skyller missen den tunga arbetsbördan under coronapandemin. ”Det var som trycket när Rolling Stones släppte biljetterna till avskedsturné och valde att spela på intima arenan Circus.”
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under de senaste åren har tunga institutioner som Kinnevik och AMF köpt in sig i Mathem, vid sidan om tidigare storägare som riskkapitalbolaget Verdane och den danske miljardären Anders Holch Povlsen.

Transaktionerna har även gynnat anställda som ägt aktier i den digitala matbutiken. Fyra personer avyttrade delar av sina innehav under 2018 och 2019, men tog inte upp försäljningarna i sina deklarationer.

Nu slår Skatteverket ned på förfarandet, enligt beslut som Di tagit del av. Totalt höjs gruppens kapitalvinster med drygt 1 miljon kronor för de berörda åren, som nu ska beskattas enligt gängse regler, och de krävs även på ett skattetillägg om sammanlagt 130 000 kronor.

En av personerna har en högt uppsatt chefsroll i bolaget. Han skyller missen på den skenande efterfrågan som Mathem sett under coronapandemin, vilket bland annat fick trafiken på deras plattform att vara åtta gånger högre än det tidigare rekordet. Vissa dagar under 2020 sålde bolagets kapacitet sålde slut på tre minuter.

”Det var som att jämföra med trycket när Rolling Stones släppte biljetterna till avskedsturné och valde att spela på intima arenan Circus. Mot bakgrund av det ovan skulle jag vilja ompröva beslutet om ett skattetillägg på 40 procent. Jag kämpade dygnet runt med min insats i samhället kantat av pandemin”, skriver chefen i ett yttrande. 

Vädjan till Skatteverket var dock förgäves.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer