Hoppa till innehållet

Fyra startups som vill rädda världen

Går det att bygga miljardbolag och samtidigt göra världen till en bättre och mer hållbar plats? Här är fyra startupbolag som svarar ja på den frågan. 

Mohamed Jimale driver appen Ari.Farm.
Mohamed Jimale driver appen Ari.Farm.Foto: Patrik Olsson.

Konferensen Sthlm Tech Fest Solutions lockade entreprenörer, investerare, politiker och välgörenhetsarbetare från flera delar av världen, för att diskutera hur modern teknik kan hjälpa till att lösa de stora världsproblemen. 

Huruvida techsektorn tar sin roll som världsfrälsare på för stort allvar går att diskutera. Klart är att en uppsjö smarta, tankeväckande och inspirerande företag tog plats på scenen under dagen. Här är fyra som Di Digital-redaktionen fastnade för: 

Hipromine

De flesta är bekanta med fördelarna i att använda insekter som mat. Insekter är energisnåla att föda upp, billiga och dessutom fullproppade med nyttigheter. 

Det polska bolaget Hipromine går flera steg längre än så. Bolaget, som grundades år 2015, utvecklar insektsbaserad mat för både människor och djur, insekts-olja insekts-fett för bland annat kosmetikatillverkning, insektsgödsel för jordbruket samt teknik för storskaliga insektsodlingar. 

Bolaget har tagit in pengar från bland andra taxijätten Uber, efter att ha deltagit i dess UberPITCH-program. 

Ari.farm

Tänk Facebook-spelet Farmville, fast på riktigt. Det är affärsidén bakom Mohamed Jimales bolag Ari.farm som låter dig äga, följa och tjäna pengar på en egen get i Somalia.

Mohamed Jimale kom till Sverige för sju år sedan. Tanken med Ari.farm är att skapa arbeten i utsatta områden, och samtidigt ge tjänsten användare möjlighet att göra lönsamma investeringar. Getter får nämligen killingar, och dessa kan säljas vidare för pengar. 

”Appen är byggd som ett socialt nätverk. Du kan följa din get och varje gång det händer något nytt, som när din get blir gravid, så får du en bild. Det blir en del jobb för personalen men å andra sidan är ett av syftena med det här att skapa arbetstillfällen”, sa Mohamed Jimale nyligen i en intervju med Di Digital.

Trine

I västvärlden skapar Tesla-grundaren Elon Musk rubriker med sitt företag Solarcity, som vill sätta solpaneler på var mans hus. Göteborgsbolaget Trine har en liknande idé, men för utvecklingsländer. 

Trine (NTL) bygger en investeringsplattform för mikrolån till solpaneler i fattiga länder. Bland annat har plattformen använts i ett projekt i Sidonge i Kenya, där landsbygdsborna bytt ut dyra fotogenlampor mot solcellsenergi. 

”Vårt mål är att får bort energifattigdomen. Det vill vi göra genom att hjälpa den här delen av världen att få billigare och bättre energitillförsel, samtidigt som privatinvesterarna får avkastning på sitt kapital”, sa vd Sam Manaberi nyligen i en intervju med Di Digital. 

Bland Trines finansiärer finns Let’s Deal-grundaren Alexander Hars. 

Foto:

Läs även: Trine tar in kapital för att ge tredje världen solenergi

Ignitia

Korrekta väderprognoser kan vara livsavgörande för jordbrukare. Men för bönder i utvecklingsländer finns sällan pålitlig data att ta del av. Det är exakt vad det svenska bolaget Ignitia vill råda bot på. Bolaget har utvecklat en modell för att förutspå tropiska väderförhållanden. Kunderna är småskaliga jordbruk i Västafrika, som får dagliga väderrapporter via sms. Resultatet, enligt Ignitia, blir en ökning på upp till 80 procent av jordbrukens intäkter. 

Företaget, grundat av Södertäljebon Liisa Petrykowska, har samarbetat med Google inom ramen för sökjättens “Solve for X”-satsning på vågade idéer med potential att förändra världen. 


Här är H&M-chefens “Swish för utlandsbetalningar”Foto: Amanda Lindgren
Nystartade Transfer Galaxy vill blir ett “Swish för utlandsbetalningar”. Efter ett par år i uppstartsfasen har bolaget tagit in runt två miljoner kronor från bland annat Backing Minds, med H&M:s vd Karl-Johan Persson i ryggen.

Klarna-miljardären: ”De flesta saker vi gör kommer att misslyckas”Foto:
Bara en bråkdel av Klarna-grundaren Niklas Adalberths digitala välgörenhetsprojekt kommer att lyckas, säger han på scenen på Sthlm Tech Fest.

Mikael Damberg lockar startupbolag med storkunderFoto: Jesper Frisk
Mikael Damberg bjuder unga teknikbolag till sina nya innovationsgrupper där en rad storföretag medverkar. ”Här kanske man hittar sin första kund”, säger näringsministern till Di Digital.

Har du missat rapporteringen från Sthlm Tech Fest? Läs alla våra artiklar här.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera