Annons

Fyra startups som vill rädda världen

Mohamed Jimale driver appen Ari.Farm.
Mohamed Jimale driver appen Ari.Farm. Foto: Patrik Olsson.
Går det att bygga miljardbolag och samtidigt göra världen till en bättre och mer hållbar plats? Här är fyra startupbolag som svarar ja på den frågan. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Konferensen Sthlm Tech Fest Solutions lockade entreprenörer, investerare, politiker och välgörenhetsarbetare från flera delar av världen, för att diskutera hur modern teknik kan hjälpa till att lösa de stora världsproblemen. 

Huruvida techsektorn tar sin roll som världsfrälsare på för stort allvar går att diskutera. Klart är att en uppsjö smarta, tankeväckande och inspirerande företag tog plats på scenen under dagen. Här är fyra som Di Digital-redaktionen fastnade för: 

Hipromine

De flesta är bekanta med fördelarna i att använda insekter som mat. Insekter är energisnåla att föda upp, billiga och dessutom fullproppade med nyttigheter. 

Det polska bolaget Hipromine går flera steg längre än så. Bolaget, som grundades år 2015, utvecklar insektsbaserad mat för både människor och djur, insekts-olja insekts-fett för bland annat kosmetikatillverkning, insektsgödsel för jordbruket samt teknik för storskaliga insektsodlingar. 

Bolaget har tagit in pengar från bland andra taxijätten Uber, efter att ha deltagit i dess UberPITCH-program. 

Ari.farm

Tänk Facebook-spelet Farmville, fast på riktigt. Det är affärsidén bakom Mohamed Jimales bolag Ari.farm som låter dig äga, följa och tjäna pengar på en egen get i Somalia.

Mohamed Jimale kom till Sverige för sju år sedan. Tanken med Ari.farm är att skapa arbeten i utsatta områden, och samtidigt ge tjänsten användare möjlighet att göra lönsamma investeringar. Getter får nämligen killingar, och dessa kan säljas vidare för pengar. 

”Appen är byggd som ett socialt nätverk. Du kan följa din get och varje gång det händer något nytt, som när din get blir gravid, så får du en bild. Det blir en del jobb för personalen men å andra sidan är ett av syftena med det här att skapa arbetstillfällen”, sa Mohamed Jimale nyligen i en intervju med Di Digital.

Trine

I västvärlden skapar Tesla-grundaren Elon Musk rubriker med sitt företag Solarcity, som vill sätta solpaneler på var mans hus. Göteborgsbolaget Trine har en liknande idé, men för utvecklingsländer. 

Trine (NTL) bygger en investeringsplattform för mikrolån till solpaneler i fattiga länder. Bland annat har plattformen använts i ett projekt i Sidonge i Kenya, där landsbygdsborna bytt ut dyra fotogenlampor mot solcellsenergi. 

”Vårt mål är att får bort energifattigdomen. Det vill vi göra genom att hjälpa den här delen av världen att få billigare och bättre energitillförsel, samtidigt som privatinvesterarna får avkastning på sitt kapital”, sa vd Sam Manaberi nyligen i en intervju med Di Digital. 

Bland Trines finansiärer finns Let’s Deal-grundaren Alexander Hars. 

Foto:

Läs även: Trine tar in kapital för att ge tredje världen solenergi

Ignitia

Korrekta väderprognoser kan vara livsavgörande för jordbrukare. Men för bönder i utvecklingsländer finns sällan pålitlig data att ta del av. Det är exakt vad det svenska bolaget Ignitia vill råda bot på. Bolaget har utvecklat en modell för att förutspå tropiska väderförhållanden. Kunderna är småskaliga jordbruk i Västafrika, som får dagliga väderrapporter via sms. Resultatet, enligt Ignitia, blir en ökning på upp till 80 procent av jordbrukens intäkter. 

Företaget, grundat av Södertäljebon Liisa Petrykowska, har samarbetat med Google inom ramen för sökjättens “Solve for X”-satsning på vågade idéer med potential att förändra världen. 


Här är H&M-chefens “Swish för utlandsbetalningar”Foto: Amanda Lindgren
Nystartade Transfer Galaxy vill blir ett “Swish för utlandsbetalningar”. Efter ett par år i uppstartsfasen har bolaget tagit in runt två miljoner kronor från bland annat Backing Minds, med H&M:s vd Karl-Johan Persson i ryggen.

Klarna-miljardären: ”De flesta saker vi gör kommer att misslyckas”Foto:
Bara en bråkdel av Klarna-grundaren Niklas Adalberths digitala välgörenhetsprojekt kommer att lyckas, säger han på scenen på Sthlm Tech Fest.

Mikael Damberg lockar startupbolag med storkunderFoto: Jesper Frisk
Mikael Damberg bjuder unga teknikbolag till sina nya innovationsgrupper där en rad storföretag medverkar. ”Här kanske man hittar sin första kund”, säger näringsministern till Di Digital.

Har du missat rapporteringen från Sthlm Tech Fest? Läs alla våra artiklar här.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies