Annons

Techmiljardärer är hemliga delägare i Voi

Jacob de Geer, en elscooter från Voi och Victor Jacobsson.
Jacob de Geer, en elscooter från Voi och Victor Jacobsson. Foto: Di och press.
Ett helt gäng svenska techmiljardärer har investerat i elscooterbolaget Voi. Di Digital går igenom de hemliga namn som hittills dolt sig på ägarlistan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Denna artikel har tillfogats en rättelse efter publicering.

Det svenska elscooterbolaget Voi har sedan starten hösten 2018 expanderat snabbt och finns i dag i närmare 40 städer i tio olika länder. 

Bolaget säger sig i dag omsätta ”100-tals miljoner kronor” i årstakt, men tillväxten har varit dyrköpt. Voi har sedan starten tagit in 1,2 miljarder kronor från ett antal olika riskkapitalbolag.

Läs mer: Voi bekräftar jätterunda – utesluter inte förvärv

Men även prominenta entreprenörer som Kinneviks storägare Cristina Stenbeck och Kings medgrundare Sebastian Knutsson har investerat privata pengar i Voi, vilket företaget tidigare stoltserat med i sin kommunikation. 

Cristina Stenbeck äger 2,3 procent av Voi och är därmed en av företagets största privata investerare. Sebastian Knutsson kontrollerar i sin tur mer blygsamma 0,2 procent av aktierna.

Läs mer: Stenbeck om sin strategi: ”Vill investera i unga bolag” – så stor är portföljen 

Nu kan Di Digital avslöja att ännu fler svenska techprofiler är delägare i elscooterbolaget, enligt dokument från Bolagsverket aktuella per november 2019.

Det handlar dels om de två Izettle-grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson, som kammade hem 1,4 respektive 1,7 miljarder kronor när deras bolag såldes till amerikanska Paypal 2018.

Magnus Nilsson och Jacob de Geer äger en mycket liten del, knappt 0,1 procent, vardera av Voi. 

Det är duons andra kända, tillika gemensamma, startupinvestering efter budbolaget Airmee.

Läs mer: Izettle-miljardärer går in i kändistätt fraktbolag 

En tredje okänd ägare är Klarnas ena medgrundare Victor Jacobsson. Genom sitt företag Tacito Partners äger han en post motsvarande 0,2 procent av aktierna i Voi.

Han har sedan flera år tillbaka lämnat både sin operativa roll och styrelsen i Klarna, men är fortfarande storägare i kreditbolaget. Voi blir Victor Jacobssons andra kända startupinvestering efter försäkringsbolaget Hedvig.

Läs mer: Klarna-grundaren går in i heta startupbolaget Hedvig 

Utöver de tre svenska techmiljardärerna utmärker sig flera utländska profiler på ägarlistan. Det handlar till exempel om Tinders medgrundare Justin Mateen, Amazon-chefen Jeff Wilke och Frontier Car Groups medgrundare Sujay Tyle.

Di Digital har sökt Voi för kommentarer. Bolaget avböjer att medverka i denna artikel.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln förekom en uppgift att Felix Hagnö skulle äga aktier i Voi genom bolaget Ramido Holdings. Det stämmer inte, utan berodde på felaktiga uppgifter från det cypriotiska bolagsverket. Di beklagar misstaget.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer