Annons

Game over: De är största förlorarna på Starbreeze-krisen

Starbreeze avgående vd Bo Andersson Klint.
Starbreeze avgående vd Bo Andersson Klint. Foto: Claes-Göran Flinck
Starbreeze besked om att man ansöker om företagsrekonstruktion får aktien att kollapsa på börsen. Det innebär en sur start på veckan för bolagets ägare. En av de största förlorarna är en folkkär succéfond.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Starbreeze-krisen ser ut att bli allt djupare. Under måndagsmorgonen meddelade spelbolaget att man ansöker om företagsrekonstruktion. 

I tredje kvartalet hade Starbreeze ett kassaflöde från verksamheten på minus 57,2 miljoner kronor, likvida medel som uppgick till 147,5 Mkr och långfristiga skulder i balansräkningen på nästan en miljard kronor.

Pengarna kommer helt enkelt ta slut redan i nästa månad om inget görs.

Förutsättningar förändras snabbt. Det har funnits varningsflaggor här.

Börsen reagerar häftigt på beskedet och bolagets aktie hade vid 10-tiden rasat med 65 procent (följ börsutvecklingen här). Det innebär att ett börsvärde på 448 Mkr gått upp i rök på en dag, enligt ägardatatjänsten Holdings.

Läs mer: Starbreeze ansöker om företagsrekonstruktion – vd:n hoppar av 

Starbreeze har haft det riktigt tufft på börsen den senaste tiden. Den senaste månaden har kursen imploderat och knappt 90 procent av börsvärdet har gått upp i rök, framkallat bland annat av en vinstvarning. Vid stängning den 2 november i år var Starbreeze värderat till hela 2,358 miljarder kronor.

Största förloraren är Swedbank Roburs fond Ny Teknik som äger 8,95 procent av bolaget. Innan måndagens börsras motsvarade det ett värde på 61 Mkr, enligt Holdings, vid 10-tiden låg värdet på 21,5 Mkr. 

”Förutsättningar förändras snabbt. Det har funnits varningsflaggor här. Det har varit tydligt att bolaget inte utvecklats väl”, säger fondens nye förvaltare Johan Söderström som tog över fonden i november efter att stjärnförvaltarna Carl Armfeldt och Erik Springchorn hoppat av.

Den senaste månaden har den hajpade fondens sett sin aktiepost i Starbreeze tappa nästan 197 Mkr i värde.

Har ni pratat med Starbreeze under morgonen?

”Ja, det har vi men jag vill inte kommentera vad som sagts. Det är bara att konstatera att bolaget inte utvecklats som vi hoppats.”

Vad har ni för förhoppningar med bolaget nu?

”Jag vill inte kommentera med i och med att jag är ny förvaltare på fonden.”

Finns det risk för att det här avskräcker fler investeringar i bolag av den här typen?

”Man får se varje bolag för sig för att se vilka förutsättningar som finns i varje fall. Så det ska jag inte påstå. Spelbranschen totalt sett är ju växande och det finns fortsatt bra möjligheter för bolag som har starka affärsmodeller.”

För bara två veckor sedan sålde Starbreezes avgående vd Bo Andersson Klint 4,35 miljoner aktier för 18,6 Mkr. Enligt bolaget handlade försäljningen om att man var tvungna att återbetala lån som finansierat tidigare köp av B-aktier i Starbreeze. 

Försäljningen var också en av många varningsflaggor för Swedbank och Johan Söderström.

Är din åsikt att Swedbank borde agerat tidigare i och med den utveckling bolaget haft?

”Det har gått väldigt fort här nu på slutet. Det är inte så att man kliva ur ett innehav på kort sikt heller. Vi är storägare så det är svårt att göra stora affärer väldigt snabbt.”

Totalt sett är Starbreeze en mycket liten del av Swedbank Robur Ny Tekniks noterade innehav. Enligt Johan Söderström handlar det om 0,4 procent innan dagens kursfall. Det finns i dagsläget inga planer på att gå ur bolaget helt och hållet, man ser sig fortfarande som en långsiktig ägare.

Förutom Swedbank är även Första AP-fonden och Avanzas pensionssparande kunder med i Starbreeze topp tre största ägare, och därmed också största förlorare. 

Första AP-fonden äger 35 miljoner aktier som innan morgonens handel startat hade ett värde på 74,1 Mkr, enligt Holdings. Under måndagsförmiddagen hade värdet fallit till 26,1 Mkr.

Det innebär att den statliga pensionsfonden sett sin aktiepost förlora totalt 230 miljoner kronor i värde sedan den 2 november.

I Avanza Pensions fall handlar det om 21 miljoner aktier fördelat på småsparare, som värderades till 47,7 Mkr i fredags. Efter beskedet om företagsrekonstruktionen ligger den siffran på 16,6 Mkr. Under den senaste månaden har Avanzas kunder följaktligen sett 146 Mkr gå upp i rök.

Di Digital har sökt Första AP-fonden och Starbreeze avgående vd Bo Andersson Klint för en kommentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer