Annons

Gasen i botten för Automile

Jens Nylander, vd och medgrundare på Automile.
Jens Nylander, vd och medgrundare på Automile. Foto: Jesper Frisk
Svensk-amerikanska Automile växlar upp och ökar sin omsättning med 88 procent. Nu siktar Jens Nylanders trafikmjukvarubolag på att göra förvärv i Europa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Serieentreprenören Jens Nylander grundade Automile under 2014. Bolaget har bland annat utvecklat ett system som mäter bilförares vanor och i vilket skick en bil befinner sig i en digital körjournal.

Automile säljer sina abonnemangstjänster till andra företag som har stora fordonsflottor. Tanken är att det ska öka produktiviteten och reducera kostnaderna för tidsspill, bränsleförbrukning och skador i trafiken. 

Nu ökar omsättningen i koncernens svenska bolag kraftigt, enligt en färsk årsredovisning. Under 2017 växte intäkterna med 88 procent från 14,6 till 27,5 miljoner kronor.

Samtidigt halverades förlusterna till 9,4 Mkr under fjolåret.

”Automiles resultat är som förväntat. Vi har växt starkt under året till bekostnad av tunga investeringar inom nya rekryteringar och i början av 2018 öppnade vi ett femte kontor i Utah”, säger Jens Nylander.

Det är Automiles svenska bolag som ansvarar för försäljningen i Sverige, Tyskland och Polen. Moderbolaget i koncernen är baserat i USA och Palo Alto, mitt i techmeckat Silicon Valley. Man har sedan tidigare närvaro i Stockholm, Sundsvall och Oslo. 

Läs mer: Jens Nylander: ”Investerare uppskattar entreprenörer som misslyckats” 

Enligt Jens Nylander hade koncernen en omsättningstakt på runt 70 Mkr vid slutet på 2017. Automile har i dagsläget över 12 000 kunder, en ökning från 8 274 vid årsskiftet.

Under 2018 förväntar sig grundaren och vd:n att Automile ska växa sin omsättning till runt 150 Mkr globalt.

”Vi satsar på ytterligare produktlanseringar inom området för säkerhet och spårning samt potentiella uppköp i Europa av små- och medelstora företag inom närbesläktade områden”, säger Jens Nylander.

Och det finns pengar i kassan att spendera. Hösten 2017 genomförde nämligen Automile en stor kapitalrunda på 280 Mkr med riskkapitalbolaget Insight Venture Parner som ledande investerare. Sedan tidigare har Niklas Zennström backat bolaget.

I samband med rundan värderades Automile till runt en miljard kronor, enligt Jens Nylander. Hans målsättning är att börsnotera eller sälja bolaget inom fem år.

Läs mer: Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer